Proszę o radę jakie auto terenowe dla leśnika

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

radziulasek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Proszę o radę jakie auto terenowe dla leśnika

Post autor: radziulasek » ndz gru 19, 2010 10:33 pm

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Poczytałem trochę forum i myślę, że znajdę tu kilka dobrych dusz, które pomogą mi wybrać samochód terenowy.
Na wstępie kilka słów o sobie: jestem leśnikiem, pracuje w zawodzie tyle, że w biurze. Aby dojechac od pracy muszę pokonać około 8 km, tyle że około 2 km to droga szutrowa, dziurawa w lecie i permanentnie nie odśnieżana przez służby zimą. Kiedy przychodzi zima taka jak zeszłoroczna czy tegoroczna, moje autko osobowe Ford focus nie daje rady - za mały prześwit.
Podstawowym zadaniem mojego pierwszego autka 4x4 będzie zatem dowieźć mnie i moją rodzinę do miejsca pracy.
Oprócz tego, ponieważ mieszkam na końcu wioski i wiodę żywot troszkę traperski, autko ma pomóc mi w wyprawie po drewno do lasu - hak i przyczepka. Wreszcie, jestem myśliwym, zatem autko służyć mi ma także jako pojazd do dojechania do łowiska i ewentualnie wywiezienie strzelonej zwierzyny.
Jeśli chodzi o budżet to myślę o kwocie około 13-14 tys zł. Ponieważ będzie to auto drugie, nie musi być bardzo oszczędne - licze się ze spalaniem rzędu 12-13 l/100km. Natomiast ważne będzie dla mnie aby autko było niezawodne i nie drogie w serwisowaniu. Oczywiście zdaje sobie sporawę że za swoje pieniądze mogę kupić auto 12 letnie i starsze, siłą rzeczy będzie trochę zniszczone i zużyte, ale proszę o radę, które z aut sprawuje się najlepiej i jest tanie w eksploatacji.

Znam dobrze z mojej pracy samochód Łada Niva. Mam doskonałe zdanie o możliwościach terenowych tego auta i jak najgorsze o jego niezawodności. Chyba że źle trafiam, auto służbowe itd.
Wiem, że potrzebuję samochodu małego, 3 drzwiowego, o stosunkowo dużym prześwicie, z napędem 4x4 stałym lub dołączanym raczej manualnie. Moje typy to: Suzuki Samurai, Łada Niva (a jednak :-) Opel Frontera A, Daichatsu Rocky, Nissan Terano.
Silnik raczej benzynowy, jako mniej skomplikowany. Bardzo serdecznie proszę o rady i pomoc. Prosze pamiętać, interesuje mnie auto rasowe terenowe, ale nie będe pokonywał nim brodów, ani uczestniczył w rajdach. Chcę nauczyć się na nim jazdy terenowej i zapewnić sobie i rodzinie bezpieczną droge do pracy czy żłobka w zimie. Będzie to drugie autko w rodzinie, a że nie jestem krezusem, interesuje mnie coś taniego w eksploatacji w sensie opłat, ceny części zamiennych i częstotliwości napraw. Spalanie nie jest priorytetem, bo nie planuje jeździć więcej jak 2-3 tys km rocznie.
Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Re: Proszę o radę jakie auto terenowe dla leśnika

Post autor: PiRoman » pn gru 20, 2010 12:45 am

Krótkie Pajero 2 z dieslem 2,5...
Za:
Krótkość, nieskoplikowaność (nawet diesla, a może szczególnie nawet), właściwości w terenie, dostępność części, ewentualna motalność, komfort, SUPER OGRZEWANIE, ładowość
Przeciw:
Wiek i jego skutki
Alternatywnie:
Twoje Terrano (większość zalet powyższego, ale nie wszystkie)
Galloper (jak wyżej)
Frontera (chyba jak wyżej, ale to fopel i nie mam zaufania)
Jakiś korean pajeropodobny (większość zalet pierwszego, brak wady pierwszego, wadą mogła bby byc dostępność części, ale mnie zlinczują... :)21 )

Howgh... :)2
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pn gru 20, 2010 8:14 am

Popieram przedmówcę - bierz krótkie Pajero 2. Fajnie jeździ po dziurach i nieźle po asfalcie. Na seryjnych kółkach ma prześwit większy niż terrano czy frontera - a seryjna blokada 100% tylnej osi pomoże w razie kłopotów. Tylko nie kupuj żadnej "okazji" - bo wdupisz i będziesz nieszczęśliwy.

Dobrze jakby samochód był zielony - w końcu jesteś "człowiek lasu" :)21
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pn gru 20, 2010 10:18 am

pajero :)2
a jak potrzebujesz wjechac wszedzie i na komforcie Ci nie zalezy to bierz samuraja ;)
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » pn gru 20, 2010 10:44 am

Każda sroka swój ogon chwali. :D
Poprę PiRoman-a z zastrzeżeniem co do fopli, których On nie lubi.Obrazek. Piąty rok jeżdżę Fronterą B i złego słowa na nią nie powiem, no może ten prześwit ciut. :)21 Za to w zimie od strzału.Obrazek
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pn gru 20, 2010 12:19 pm

Opla Montereya jeszcze rozważ...pojemniejszy od Pajero.
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

radziulasek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: radziulasek » pn gru 20, 2010 12:53 pm

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Co do Pajero, bardzo mi się podoba ale co z kosztami? Wieść gminna niesie że części do Misiu wisi nie są najtańsze :-(
Z samurajem z kolei z tego co się zorientowałem jest spory problem z dostaniem sensownego egzemplarza, albo same softtopy albo dziury w blaszce...
Pozdrawiam i proszę o jeszcze.

Co z Ładą? Są jacyś jej użytkownicy na forum? Faktycznie jest tak awaryjna jak wskazują na to moje doświadczenia?

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pn gru 20, 2010 1:03 pm

radziulasek pisze:Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Co do Pajero, bardzo mi się podoba ale co z kosztami? Wieść gminna niesie że części do Misiu wisi nie są najtańsze :-(
Z samurajem z kolei z tego co się zorientowałem jest spory problem z dostaniem sensownego egzemplarza, albo same softtopy albo dziury w blaszce...
Pozdrawiam i proszę o jeszcze.

Co z Ładą? Są jacyś jej użytkownicy na forum? Faktycznie jest tak awaryjna jak wskazują na to moje doświadczenia?

Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi
części do pajero to zobacz na allegro ile kosztują - generalnie chyba najtańszy samochód(z tych większych) w utrzymaniu/naprawach - nie licząc suzuk czy niwy. Zwłaszcza że pajero raczej awaryjne nie jest. No chyba że kupisz jakąś padakę. Części eksploatacyjne kosztują tyle samo co do innych 4x4 ze wskazaniem na "nieco taniej".
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » pn gru 20, 2010 1:44 pm

mam krótkie pajero 2.5 od 6 lat, kupione w stanie idealnym..czyli silnik chodził i kompletny brak zawieszenia, kupiony za grosze.
pakiet startowy = wysokość zakupu czyli wymienione wszystkie gumy, nowe amortyzatory, przeguby i inne elementy przedniego zawieszenia, oraz oczywista oczywistość filtry, olej,płyn chłodniczy.
Samochód używam tylko i wyłącznie na polowania, noo czasem grzyby czy ryby... spalanie znośne około 11 litrów, cześci w cenie bardzo rozsądnej, czasem coś się zesra,ale to normalka przy 23 letnim samochodzie. do transportu zwierzyny wykobinowana kratka zakładana na hak,co prawda działa ona jak kotwica na miękkim terenie,ale łatwiej załadować na nią niż wrzucić do środka. ostatnio jeździłem troopkiem kolegi...benzyna, całkiem fajne auto, więcej miejsca,szczególnie bagażnik,ale.. i tak nie zamieniłbym :)21 misiek lepszy .
jest to moja całkiem subiektywna opinia !!

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pn gru 20, 2010 2:43 pm

każde - byle zielone i podobało się żonie :wink:
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn gru 20, 2010 2:54 pm

przy obecnych cenach paliw pajero jest idealne
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn gru 20, 2010 2:54 pm

Zielone najwyzej latają... :)12

erpe_roman

Awatar użytkownika
gruszkin

Post autor: gruszkin » pn gru 20, 2010 2:55 pm

z zielonych to land rover jest najlepszy
nie mów do mnie z rana

jeżdże dieslem dla szatana

ŚNIEGU WYP.ERDALAJ!!

radziulasek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: radziulasek » pn gru 20, 2010 3:11 pm

Dowcipnisie :-)
Zielone jest dobre na wszystko. Żonie nie musi się podobać. Za to Żona musi zdążyć do pracy:-)
Pozdrawiam i dzięki za rady, też myślałem o bagażniku zakładanym na hak holowniczy.
Wygląd ana to że Pajero rywalizuje z Samurajem i ewentualnie Terano II lub Fronterą. Kupię pewnie to, co się trafi w lepszym stanie technicznym. A propos na stronie Autoświata jest totalna zrypka silnika 2,5 TD w Pajero - ponoć awaryjny, przegrzewa się i pękają głowice... Ech prasa kłamie?
Zielony pozdrawia wszystkich forumowiczów, odpala focusa i brnie do domu. Jakby co, to łopata w samochodzie jest:-)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn gru 20, 2010 3:24 pm

radziulasek pisze:... A propos na stronie Autoświata jest totalna zrypka silnika 2,5 TD w Pajero - ponoć awaryjny, przegrzewa się i pękają głowice...
:o :)9

erpe_roman

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pn gru 20, 2010 5:43 pm

Tylko taczki, czyli pickup - do lasu, w sam raz.
Zielone zawsze się psuły najbardziej :)21
Nissan-y

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » pn gru 20, 2010 6:25 pm

PiRoman pisze:
radziulasek pisze:... A propos na stronie Autoświata jest totalna zrypka silnika 2,5 TD w Pajero - ponoć awaryjny, przegrzewa się i pękają głowice...

chyba kogoś posrało...

RX01

Post autor: RX01 » pn gru 20, 2010 7:58 pm

Ajwen pisze:
PiRoman pisze:

chyba kogoś posrało...
No co, toż prawdę napisał tylko komuś patrol z pajero się pomylił, ale to już szczegół :)21
GR long :)
Urzędy w Polsce to wielki ciężar, dlatego kładzie się go na barki osłów :D

radziulasek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: radziulasek » pn gru 20, 2010 11:28 pm

Co do zrypki silnika 2,5 TD to owszem proszę bardzo o to link:
http://www.auto-swiat.pl/1-mitsubishi-pajero-0 piszą iż silniki 2,5 są słabe i awaryjne. Co więcej jako minusy podają awaryjne diesle 2,5 pęknięte paski i głowice.

A co koleżeństwo myśli o autku takim jak Daihatsu Feroza?

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn gru 20, 2010 11:33 pm

Auto świat?
Nein, danke :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn gru 20, 2010 11:36 pm

Jedyny słuszny objawiony i nie podważalny wybór to Uza !!
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn gru 20, 2010 11:40 pm

Nie przekonałeś mnie tym artykułem... Autor chyba nie do końca zapoznał się z pojazdem i np dostępnymi zamiennikami części... W tym lakonicznym opisie więcej bzdur mozna się dopatrzeć, ale cóż... nie jest to periodyk wysoce specjalizowany... takie Bravo dla sfrustrowanych posiadaczy astr classic.
Feroza ładna i tania. Ale podejrzewam, że słabo z dostępnością części. O ile ekesploatacyjne pewnie są bezproblemowe, to blachy i jakieś niuanse motorowe pewnie trudniej dostać.
Mój dzisiejszy przykład:
Łozysko igiełkowe przegubu przedniej półosi - oryginał w serwisie ponad 300, IC grubo ponad 100 i nie wiedzieli ze mają, sklep z łożyskami niewiele ponad 60
Uszczelniacz tegoż łożyska - oryginał niecałe 100, IC :o , ten sam sklep 50 kilka.
W sklepie leży i czeka na szczęśliwego posiadacza, w specjalizowanych hurtowniach i serwisach 1-3 dni
Warunek - wiesz, czego szukasz... ale od tego są koledzy z forum... :)21

erpe_roman

Awatar użytkownika
jimmie

Post autor: jimmie » wt gru 21, 2010 12:33 am

Feroza dobra jest jako samochód rodzinny :) Mój tata jako leśnik użytkuje ją w pracy już kilka lat i nie narzeka a od czasu do czasu ja zabieram ją na różne imprezy ofrołdowe . Krótka, zwrotna - idealna do przeciskania się po zapuszczonych drogach leśnych gdzie trzeba się między drzewami przeciskać. Względnie bezawaryjna, w mojej blachy zdrowe a latek ma ponad 20. Silnik ponad 90KM całkowicie wystarcza.

Z częściami nie ma problemu, naściągali złomiarze i teraz aledrogo jest dobrze zaopatrzone.
Pozdrawiam
Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » wt gru 21, 2010 1:21 am

radziulasek pisze:...
Jeśli chodzi o budżet to myślę o kwocie około 13-14 tys zł. Ponieważ będzie to auto drugie, nie musi być bardzo oszczędne - licze się ze spalaniem rzędu 12-13 l/100km. Natomiast ważne będzie dla mnie aby autko było niezawodne i nie drogie w
jak ma być w kwocie 13-14 i niezawodne, to tylko Toyka LJ albo RJ 70

mało awaryjne, komfort jazdy przyzwoity,raz doprowadzone do stanu używalności- służy latami
wiem co mówię bo mam :)13

LJ 70

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt gru 21, 2010 8:24 am

Mag69 pisze:
radziulasek pisze:...
Jeśli chodzi o budżet to myślę o kwocie około 13-14 tys zł. Ponieważ będzie to auto drugie, nie musi być bardzo oszczędne - licze się ze spalaniem rzędu 12-13 l/100km. Natomiast ważne będzie dla mnie aby autko było niezawodne i nie drogie w
jak ma być w kwocie 13-14 i niezawodne, to tylko Toyka LJ albo RJ 70

mało awaryjne, komfort jazdy przyzwoity,raz doprowadzone do stanu używalności- służy latami
wiem co mówię bo mam :)13

:)2 tylko ze trzeba ustrzelić dobry egzemplarz :)
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”