Duzy wygodny, jak najmniej awaryjny amerykaniec

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Duzy wygodny, jak najmniej awaryjny amerykaniec

Post autor: Rambo90 » czw gru 30, 2010 8:58 pm

Witam serdecznie wszystkich .Do tej pory podróżowałem małymi osobówkami w których czułem się bardzo źle. Z racji tego ,że do pracy jedźże autobusem ( uwierzcie mi ,że jest lepiej bezstresowo, szybciej, taniej itp.) uznałem ,że mogę zaszaleć i kupić sobie prawdziwego potwora i wielkoluda. Czemu akurat amerykańce? Z kilku powodów , po pierwsze są dosyć tanie w zakupie to raz a dwa są strasznie wygodne.Poważnie zastanawiałem się nad jakimś europejskim SUV-em. ale niestety nie natrafiłem na jakiegoś godnego przeciwnika. Czego wymagam od tego samochodu? Przede-wszystkim komfortu i bezpieczeństwa . Chce się w nim czuć bezpiecznie. Do domu mam kawałek drogi nieodsmażonej i dobrze by było ,żeby radził sobie z tym. Zdaje sobie sprawę z gabarytów tego auta ale jakby mógł pokonywać bez problemu miejsca w które nie dojadę zwykłą osobówką. Moją uwagę przyciągnął Ford Excursion wiem ,że jest to chyba największy z gamy takich samochodów, Pomijam tutaj ,że są wersje limuzynowate ale ja chce mieć wersję zwykłą. Spełnia on chyba wszystkie moje potrzeby i jest\bardzo duży a ja lubię duże auta a co najważniejsze lubię zabierać dużo( czasem niepotrzebnych) rzeczy ( może ja mam coś z kobiety :D ).Poczytałem o wadach tego samochodu czyli o jego ciężarze o tym jak ciężko się nim zawraca zwłaszcza z włączonym napędem 4x4.A właśnie apropo napędu przeczytałem tez ,że lepiej w tym samochodzie żeby był włączony non stop bo moc z jego gabarytami plus napęd na jedną oś = postawienie bokiem. Nie napalam się na ten akurat model co więcej chciałbym zapytać jakie inne modele samochodów amerykańskich polecacie. Najbardziej odpowiadałby mi Cadillac Escalade ale jest niestety za drogi jak dla mnie. Oglądałem również GMC oraz chevrolety ale wszystkie zdecydowanie za drogie jak dla mnie. Najchętniej na zakup tego samochodu przeznaczyłbym ok. 60k zł . Ponieważ wiem ,że trzeba mu zrobić przegląd oraz ubezpieczyć a to przy takim samochodzie nie jest tanie.
http://allegro.onet.pl/item1388299046.html
Hummera jakoś bym nie chciał , no chyba powiecie ,że tylko on bo najlepszy.
Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Grabo

Re: Duzy wygodny, jak najmniej awaryjny amerykaniec

Post autor: Grabo » czw gru 30, 2010 9:38 pm

Fajna fura. Pojemność zbiornika paliwa 167 l :)17

Jest w Polsce trochę Suburbanów czy bliźniaczych GMC i nie są one takie drogie.

Awatar użytkownika
kszesz

Post autor: kszesz » czw gru 30, 2010 9:53 pm

Biorąc pod uwagę jednak potrzebne od czasu do czasu części eksploatacyjne i ewentualne naprawy (sorki za takie przyziemne spostrzeżenia) to kierowałbym uwagę w stronę Jeepa lub Forda.
A tak wogóle to mnie nie słuchaj tylko kupuj co ci pasuje, bo sam jak kupowałem Exa to nic nie kalkulowałem tylko dostałem małpiego rozumu :)21
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » czw gru 30, 2010 10:26 pm

Dziękuje za tak szybka odpowiedź. Czyli mój wybór forda jest bardziej trafny od GMC i reszty.Wydaje mi się ,że jest zdecydowanie więcej na rynku nie tylko polskim ale europejskim Suburbanów i GMC od tych Fordów.Nie wiem czy nie lepiej wybrać Explorera czy Powiem szczerze ,że nie wiem na co patrzyć przy takim samochodzie. Musze poszukać jakiegoś dobrego warsztatu aby oglądnął mi ten smaochód. A jak jest z awaryjnością tych samochodów? To znaczy jest szansa zrobić jeden bak w tym samochodzie i nie stanąć po drodze?? :D Trochę mnie martwi jedno to auto jest od handlarza i służyło mu do zarabiania kasy czyli ciągnięcia lawet.Ja wiem ,że dla tego samochodu i 3,5t na lawecie to jest pikuś ale...jednak jestem lekko przerażony tym faktem. Najnowszy Suburban bardzo mi się podoba niestety nie te pieniądze ale i tka jest on o 10cm krótszy , 2cm węższy i i o następne 2cm niższy. Bo poprzednia generacja to już w ogol wygląda trochę głupio przy Excursionie.Ale ja naprawdę chciałbym o jakąś poradę na temat awaryjności tych samochodów choć wiem ,że jest ich w Polsce naprawdę mało.

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » pt gru 31, 2010 11:27 am

może napisz skąd jesteś to i łatwiej będzie dac namiary na warsztat zajmujacy sie takimi wozami...
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » pt gru 31, 2010 4:50 pm

Jestem z Krakowa. Pomału dochodzę do wniosku ,że Ford Excursion to jest chyba to czego szukam .Wyżej umiejscowione zderzaki niż w Suburbanie. W nim wszystko jest zrobione pod typowa bulwarówkę , owszem będzie ona tka wykorzystywana w 80 nawet może 90% przez mnie , czyli przejazd po autostradzie, ale ten smaochód będzie mi służył tak jak pisałem w przebijaniu się przez śnieg i przez niewielkie wertepy więc ten zderzak w momencie będzie połamany. Niestety i po chwili chłodno patrząc na tego Forda z ogłoszenia to dochodzę do wniosku ,że jest w nim również sporo do zrobienia pod względem blacharskim ale najpierw to ja sam muszę się nim nauczyć jeździć a dopiero potem będę robił cała blacharkę. Suburbany które oglądnąłem są wszystkie 6- 7 miejscowe a Ford Excursion jest już 8 miejscowy . W niewielu przypadkach ale będzie się to czasem zdarzać będę potrzebował tego 7-8 miejsca dlatego tutaj tez zwycięża Excursion. Wszystkie przegrywają również pod względem kolorystyki wnętrza bo wszystkie mają czarną tapicerkę a co najgorsze wszystkie nie mają wentylowanych siedzeń! Rzadko który ma szarą tapicerkę. Proszę jednak jeszcze o jakieś podpowiedzi na temat samochodu , który mógłbym wybrać. Pomimo ,ze jestem lekko negatywnie nastawiony do tego konkretnego Excursiona to chyba pojadę go oglądnąć z jednego powodu trzeba mu się bliżej przyjrzeć i zobaczyć czy to to czego szukam i jeśli to . to chyba mnie czeka wycieczka za naszą zachodnią granicę.

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » pt gru 31, 2010 4:58 pm

pomyśl czy masz uprawnienia do wożenia 8 osób

ważny też kolor - wiśnia najfajniejsza :)3
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » pt gru 31, 2010 5:36 pm

Podobno do 9 osób nie potrzebna żadnych uprawnień powyżej już tak. Nie jeśli nie mewę tego to w grę wchodzi tylko jeden kolor....czarny . Mam już dosyć samochodów czerwony , uwierzcie mi już trochę samochodów miałem ale wszystkie były czerwone a robiłem wszystko żeby nie mieć takiego. Mało tego w rodzinie najbliższej też takie...normalnie jakaś klątwa....

Awatar użytkownika
kszesz

Post autor: kszesz » pt gru 31, 2010 5:56 pm

A czy on przypadkiem nie podchodzi już pod kategorię ciężarowe powyżej 3,5 t ?
W klubie Exa niestety nie ma nikogo z Excursionem jedynie kilka V8 więc trudno cokolwiek powiedzieć,
mając na myśli dostępność części i rozpoznany temat napraw to zdecydowanie optuję w
stronę mniejszego brata tj. Explorera.
Doszło do tego, że dalej już nie może.
exEX

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » pt gru 31, 2010 6:02 pm

Tego się właśnie obawiam,że przekracza 3,5T. Co do Explorera to jest najmniejszy z mozliwych Ford Expedition jest większy i nad nim tez się zastanawiałem . a jak nie to zostanie niestety tylko Chevrolet Suburban ale z tego co tutaj piszecie Ford zdecydowanie lepszy.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » pt gru 31, 2010 11:41 pm

W ogłoszeniu z linku małym druczkiem pod tekstem dopisek, że to tylko na ośkę pędzone... Powodzenia w przebijaniu się przez śnieg.
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » sob sty 01, 2011 12:21 am

jak jesteś z Krakowa to na ul. Kaczej Włodek Kozioł serwisuje Hamerykańce

poszukasz se na mapie, części jak trzeba sobie zciąga wszystkich których z znam z Hamerykańcami co do niego jeżdżą są zadowoleni :)21
Czwarte serce :cry:

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » sob sty 01, 2011 1:20 am

:( Szukamy dalej !! Dziękuje również za propozycje warsztatu! Rodzina na GMC mnie namawia ale tam tylko do wyboru jest tylko YUKON . Mnie bardziej odpowiada Suburban.Dlatego proszę o jakieś kolejne propozycje samochodu ale tylko 4x4 wchodzi w grę :D I Szczęśliwego Nowego Roku !!Mam takie pytanie najlepiej jakby dostał adresy jakiś dobry forum na tema samochodów amerykańskich i chyba tam pytał ale co sądzicie o warsztacie na ulicy wyżynnej miałbym najbliżej do nich.

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Post autor: ArturoK4 » sob sty 01, 2011 4:14 pm

http://www.autocentrum.pl/spalanie/ford/excursion/

http://www.autocentrum.pl/ford/excursio ... -4wd-238km

a skąd ten z ogłoszenia ma 300km :)21

i pali : "chociaż waży prawie 3 tony i spala UWAGA! średnio na trasie 10 litrów z prędkoscią do 110 km na godzine ,większość z ludzi jak słyszy że to tak duża pojemność myśli że ten samochód Pali pewnie z 20 litrów i to jest błąd !!!" :o

:)21 niezły sciemniacz :)21

http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... 238km.html

masa 4037 kg no praaaawie 3 tony :roll:

dopuszczalna masa 4536 kg - prawko na ciążarówkę-TIRówkę :)21

http://www.youtube.com/watch?v=nYzmyVvAKHw&translated=1

http://www.youtube.com/watch?v=HvVtWDiJC6M
Ostatnio zmieniony sob sty 01, 2011 5:39 pm przez ArturoK4, łącznie zmieniany 1 raz.
zmuttowane korando K4 na BFG MT 33 do sprzedania
GPS-360.pl / www.forumkk.eu

porschejudo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: porschejudo » sob sty 01, 2011 4:48 pm

CZEŚĆ!
NAJLEPSZEGO W NOWYM!!!!!!!

gmc ma większy wypas,może być albo yukon albo denali chevy też ok; ale radzę szukać z silnikiem 6.0 mocniejszy od 5.3 i pali mniej :)2

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » sob sty 01, 2011 6:18 pm

Co do spalania to wiedziałem ,ze kłamie .Zdawałem sobie z tego sprawę bo gdyby to paliło 10 litrów to bym tym wszędzie jeździł.Ale ,że z waga też.....Dzięki za odpowiedź na temat Cheviego i GMC.Rozumiem ,że ze wszystkimi będzie ciężko dobrać do prawa jazdy kategorii B bo przykładowo GMC :masa własna / dopuszczalna 2613/3900 kg.Chyba tylko Chevi bo ten ma: masa własna / dopuszczalna 2325 / 3260 kg

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob sty 01, 2011 7:46 pm

tylko nie GMC bo to Kanadyjskie a nie USA :)21 wiec lansu ni ma :)3
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » sob sty 01, 2011 10:35 pm

Wiesz czy z Kanady czy z USA to dla mnie żaden problem. Mnie zależy na komforcie i bezpieczeństwie oraz na bezawaryjności. A na lansie bardzo mi nie zależy i wolałbym żeby go w ogóle nie było.
Tego Denali to trochę nie rozumiem raz wyświetla mi się to jako pick -up raz jako limitowana wersja Suburbana więc nie wiem.
Przyznam się ,że kilku rzeczy nie rozumiem :
GMC jest lżejszy o Cadillaca o ponad 300kg
Jakby mógł mi ktoś podać na 100% masy i ciężary całkowite tych samochodów.
-Cadillac Escalade
-GMC Yugon
- Suburban

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz sty 02, 2011 2:03 pm

GMC Yukon = Chevrolet Tahoe (różnią się tylko emblematami)
Generalnie z nazewnictwem jest spory burdel - np. Suburbany na rynek meksykański nazywane były Silverado, a na amerykańskim Silverado to pickup.
Poczytaj http://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Tahoe
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » sob sty 08, 2011 12:03 pm

http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?f=2&t=29974
Zwątpiłem już....... :( :cry:
Ja kategorii praw jazdy C nie mam więc jest problem.....Potrzebuje jednak smaochód gabarytowo , jest na to w ogóle szansa.Pomału zaczynam wątpić czy mi się uda znaleźć taki samochód , który :
-będzie miał duży bagażnik przy komplecie pasażerów na pokładzie
-przynajmniej 6 a najlepiej 7 miejscowy
-napęd 4x4
-będzie na kategorie B prawa jazdy

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 08, 2011 12:09 pm

suburbana kup czy inne tahoe - to naprawdę duże auta.
A jak kupisz rzęcha wielkości stara to przeca nie wiedziesz tym nigdzie poza autostradę, granice będziesz przekraczał 3 dni, centra miast beda nieosiągalne itd..

Rambo90
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Rambo90 » sob sty 08, 2011 12:39 pm

My się nie rozumiemy na suburbana trzeba prawo jazdy kategorii C.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 08, 2011 6:30 pm

uderz do użytkownika Klucz13 - posiada takie i nie sądzę aby to na C chodziło

Awatar użytkownika
kulkagsx1200

Post autor: kulkagsx1200 » sob sty 08, 2011 6:35 pm

kumpel ma gmc suburban 7.4 i jest na B
jeepniety ;)
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos ;)

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sty 09, 2011 5:19 pm

Suburban w kazdej pojemności jest na kat B zresztą jak i wszystkie suwy amerykańskie
No
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”