Alfa 156
Moderator: Marcin-Kraków
- kylo_k2
- Kontaktowanie:
Alfa 156
co myślicie o tym samochodzie (tylko benzyna), są na forum jacyś użytkownicy takiego auta.
Proszę o opinię i uwagi.
Proszę o opinię i uwagi.
Terrano I 2.7 TD, 94r. lift 2" Ironman, AT 32" + 2" bodylift
Terrano II 2.7 TDi 01r
Terrano II 2.7 TDi 01r
Re: Alfa 156
Znajomy jeździ. Troche na plastiki marudzi i zawieche.
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite
Y60
K160- rozbite
Dlaczego tylko benzyna? Dizel chyba lepszy. Ten 2,4 - pińć garków. Moja kobita ma 147 ale 1,9 jtd
Trochę słabawy, ale jechałem lancią z tym motórem 2,4 i ogień. Prowadzi się toto fajnie. Sprawia wrażenie strasznie delikatnego autka, boje się przez najmniejszą dziurkę przejechać, że coś urwę i będzie dym. Ale generalnie jeździ.

Parch+2+35+117xtrem ---->
Miałem dwie, łącznie 5 lat - diesla 4x4 i benzynę 2.0. Jak zadbany to fajny (ale dobrze mieć ręce dłuższe niż nogi), ale naprawa zawiechy co 20kkm (wahacze, stabilizator, co ma gumy naprasowane i cały się wymienia, nie wszystko, ale raz wahacz, raz drążek itd.) , silnik benzynowy też z problemami (w jts różnymi w innych przestawiacz rozrządu). Diesel 1.9 i benzyna v6 to najlepsze motory. 2.4 diesel ciężkawy. Sprawnym autem fajnie się jeździ, w drodze nigdy mnie alfa nie zawiodła. Nie kupię kolejnej alfy (miałem jeszcze 145), bo nie nienawidzę serwisu - wszystkie w Warszawie mam obrażone 

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
no co, klasyczna pozycja "wloski goryl"
tez slyszalem ze zawiecha leci i bardzo trzeba oleju pilnowac bo lubi lyknac. Ladne auto, szczegolnie kombiak 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
- sebeks
-
Miałem kupować. Benzynowe, hmmm nader często bywają przekręcone panewki z tego co zaobserwowałem na forach
No i benzyna do tej masy to jedynie 2,0 . Szczerze polecałbym 2,4 JTD. Ciągnie to, pali odpowiednio do masy samochodu i się jako tako nie psuje. Zawieszenie, no cóż, wielowahacz. Aczkolwiek części nie tak strasznie drogie. Jeśli kupisz jakąś z dojechanym zawieszeniem to na dzień dobry można kupić całe kompletne nowe przednie zawieszenie w okolicy 1500-1600zł. Robisz i jakiś czas jeździsz nie zaglądając 
Ja bym tam brał sportwagona. Nie mniej jednak choruję od jakiegoś czasu na 159 Sportwagon 2,4 JTDm w wersji z napędem na obie osie

Ja bym tam brał sportwagona. Nie mniej jednak choruję od jakiegoś czasu na 159 Sportwagon 2,4 JTDm w wersji z napędem na obie osie

Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
taa ta 2,4 JTDM ma turbodziure wielkości tankowca, brat miał sportwagona Q4
Czwarte serce 

ZByszek - inną miarą mierzysz
tu mowa o aucie za 1/10
kup ale 166 - mniej wytłuczone, łatwiej kupić. Fajne, wygodne i jedzie. 2.4jtd rzecz jasna
v6 jedzie lepiej ale bardziej kapryśne
tu mowa o aucie za 1/10
kup ale 166 - mniej wytłuczone, łatwiej kupić. Fajne, wygodne i jedzie. 2.4jtd rzecz jasna
v6 jedzie lepiej ale bardziej kapryśne
- sebeks
-
Turbodziura to kwestia wielkości turbiny i sterowania, daje się poprawiać.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
Jeśli benzyna to tylko 2,5 V6 - praktycznie niezajebliwy silnik z niezłymi osiągami dajacy na prawde sporo frajdy z jazdy...
warto poszukac wersji sportpak na obnizonym fabrycznie zawieszeniu i prawie zawsze za skórą oraz troche zmienionym wnetrzem...
z zawieszeniem kłopoty bywają ale jak sie zrobi dobrze nie uzywając częsci z alledrogo to wytrzymuje całkiem znośne przebiegi...
ale za to jak jeżdzi
mało jest aut o lepszej charakterystyce zawieszenia...
diesle jtd też małoawaryjne ale słabawe dopiero jtdm jakoś jadą... ale już bardziej lubią wizyty w serwisie
ja miałem 5 alf... 155, 156, 166...
i polecam te auta - nie gorsze i nie bardziej awaryjne od innych marek
warto poszukac wersji sportpak na obnizonym fabrycznie zawieszeniu i prawie zawsze za skórą oraz troche zmienionym wnetrzem...
z zawieszeniem kłopoty bywają ale jak sie zrobi dobrze nie uzywając częsci z alledrogo to wytrzymuje całkiem znośne przebiegi...
ale za to jak jeżdzi

diesle jtd też małoawaryjne ale słabawe dopiero jtdm jakoś jadą... ale już bardziej lubią wizyty w serwisie

ja miałem 5 alf... 155, 156, 166...
i polecam te auta - nie gorsze i nie bardziej awaryjne od innych marek
Witaj,
szukaj takiej z 1.9 JTDm 150KM z ostatnich lat produkcji po FL.
Silnik długowieczny i mało łakomy na paliwo, o zawiasie już Koledzy napisali - zużywa się szybko, ale ilość zamienników i zróżnicowanie cen pozwala na wybranie czegoś dla siebie.
W porównaniu z innymi autami z tego przedziału cenowego wrażenia z jazdy AR są bardzo poprawne, ale to jest moje prywatne zdanie.
Pozdr.
A.
szukaj takiej z 1.9 JTDm 150KM z ostatnich lat produkcji po FL.
Silnik długowieczny i mało łakomy na paliwo, o zawiasie już Koledzy napisali - zużywa się szybko, ale ilość zamienników i zróżnicowanie cen pozwala na wybranie czegoś dla siebie.
W porównaniu z innymi autami z tego przedziału cenowego wrażenia z jazdy AR są bardzo poprawne, ale to jest moje prywatne zdanie.
Pozdr.
A.
Patrol Y60 V8 long 1990r.
Kolego ja mam 156 sportwagona z silnikiem 2.0 i nie narzekam, żadnego gazu tylko czysta benzyna i silniczek TS, mam ja czwart rok na razie dwa razy robiłem zawieszenie choć troszkę km robiłem w pierwsze półtora roku a obecnie jeździ żona i jakoś spokojniej niż z LRRR, nie zauważyłem na trzeszczace plastiku może dla tego ze nie były rozbierane jeszcze no i auto bezwypadkowe, wszak bardzo niebezpieczne auto za bardzo lubi szybka jazdę
NIGDY NIE WIERZ FRELKOWI DOBRĄ RADĘ CI DAM, ZAMKNIE CI FORUM I W DUPIE TO MAM
a jak z korozja ? cynkowane byly ?
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Rdza pojawiła w znikomym stopniu przy laczeniach progów z nadkolami na zwezeniach i od spodu klasy na łączeniu zderzaka z zamkiem.. Czyli tam gdzie dostaje się najwiecej wilgoci i soli zima i tam dokładnie nie umyjesz... Podłogę mam zdRowa poprzedni właściciel 3 razy zabezpieczać powodzie i ja raz w zeszłym roku więc z Alfa mam duży spokój
NIGDY NIE WIERZ FRELKOWI DOBRĄ RADĘ CI DAM, ZAMKNIE CI FORUM I W DUPIE TO MAM
- Damian
-
- Kontaktowanie:
ja mam Gtv
generalna przypadłość tych aut to zawieszenie, które leci na polskich drogach dość szybko
należy stosować tylko markowe wahacze, najlepiej TRW, tak samo gumy (można iść w powerflexy jak kto ambitny)
koszty nie są wysokie, jeśli porównuje się do nakładów ponoszonych na 4x4
"zwykłego" zjadacza chleba i posiadacza fabii mogą zabić mentalnie
problem korozji nie występuje
twinsmarki wymagają dobrego oleju (lepszego niż fabryczna selenia, np. motul lub valvoline vr1) i częstych zmian
"słynny" wariator to zwykłą część eksploatacyjna i nie wiem o co takie halo - wymienia się co 40 tys. km, koszt 700zł
V6 są za to drogie w serwisie (rozrząd ponad 3k zł)
benzyny akceptują dobre sekwencje
diesle mi do tej marki nie pasują - sorry, ale charakterystyka i dźwięk bokserów, twin sparków i jednostek V6 to poezja
diesla zostawiam passatom i octaviom - cuore sportivo zobowiązuje
mało co prowadzi się jak alfa
aha, nie bierz selespeed
generalna przypadłość tych aut to zawieszenie, które leci na polskich drogach dość szybko
należy stosować tylko markowe wahacze, najlepiej TRW, tak samo gumy (można iść w powerflexy jak kto ambitny)
koszty nie są wysokie, jeśli porównuje się do nakładów ponoszonych na 4x4
"zwykłego" zjadacza chleba i posiadacza fabii mogą zabić mentalnie
problem korozji nie występuje
twinsmarki wymagają dobrego oleju (lepszego niż fabryczna selenia, np. motul lub valvoline vr1) i częstych zmian
"słynny" wariator to zwykłą część eksploatacyjna i nie wiem o co takie halo - wymienia się co 40 tys. km, koszt 700zł
V6 są za to drogie w serwisie (rozrząd ponad 3k zł)
benzyny akceptują dobre sekwencje
diesle mi do tej marki nie pasują - sorry, ale charakterystyka i dźwięk bokserów, twin sparków i jednostek V6 to poezja
diesla zostawiam passatom i octaviom - cuore sportivo zobowiązuje

mało co prowadzi się jak alfa

aha, nie bierz selespeed
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jak długo damianek masz tego twinsmarka swojego? ze dwa miesiące max, nie?
i już na guru się stylizujesz?

i już na guru się stylizujesz?

#noichuj
-
-
- Kontaktowanie:
Ej ej...
Chciałbym podkreślić siłę Damiana słów... widziałem go jak jechał AR po mieście.
Więc niechybnie zna się

PS. Czesław... potencjału brak.

Chciałbym podkreślić siłę Damiana słów... widziałem go jak jechał AR po mieście.
Więc niechybnie zna się

PS. Czesław... potencjału brak.

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

-
-
- Kontaktowanie:
Nawet tirówki prowadzą się lepiejDamian pisze: mało co prowadzi się jak alfa![]()

Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
a nie zwróciłeś uwagi czy mu grzanie tylnej szyby działa?
albo czy to przynajmniej kabriolet był?

#noichuj
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
żadne kabrio, zwykłe auto, dwudrzwioweczesław&jarząbek pisze:

- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
błękitna ostrygaGAZFAN pisze:Taka blue blue... nie żaden granat tylko taka ultramaryna

#noichuj