Ale do rzeczy. Otóż czym zalać skrzynię biegów w owym motórze, aby obleciał bezproblemowo 8000km w dwa tygodnie ( dzienny przebieg około 500km zakładany) i to w cieeeeeepłe rejony. Fabrycznie zalewali go Lux10.
Moderator: Marcin-Kraków
Tak, 175 miały skrzynie 4. Ogólnie moto w stanie BDB. Od fabryki przejechane nie całe 15 tysi. Nie dojebany bo ojciec tym jeździł a ojciec cholernie dbał. Przeze mnie rozebrane, wyczyszczone, poskładane, pomalowane i ogarniete ( nie jest 100% oryginał ale powoli idę w tym kierunku, niestety parę detali z 75 roku i krótkiej serii ciężko dostać). Elektryka pomimo że 6V to na dzwon (prostownik selenowy zamieniony na dzisiejsze diody na krzemie). Ogólnie motorem jeździłem za czasów technikum. Od prawie 6 lat stoi przepalany od czasu do czasu, obecnie zatkane wyjście na tłumi, gaźnik i zalany olejem pod świecę. Tak więc mechanicznie się nie boję bo dla mnie to chleb powszedni ( kapa silnika z komara 5 razy w jeden dzień ogarnięta). Naprawy typu wymiana łańcuszka sprzęgłowego w trasie też mnie nie przerażaPiRoman pisze:Skrzynia 4?
wolałbym coś pół lub full syntetycznego. Moto jeśli poleci na tym dystansie, to będzie robić 500km dziennie, a do skrzyni nie mam zamiaru zaglądać na trasie bo rozpołowienie silnika i złożenie + uruchomienie to pół dnia w tyłku, kiedy można machnać 300kmŁosiu pisze:Elektrykę masz ogarniętą? Sprzęgło nie zmęczone? Jeśli jesteś pewny techniki, to zalej to motocyklowym minerałem powiedzmy 20w50, czy 15w50.
i nie samochodowy,gebels pisze:Olej silnikowy 10W40 motocyklowy
Niekoniecznie. Ale weź ze soba zmieniach biegów i kompletną skrzynię, coś tam się w nich wysrywało namiętnie.sebeks pisze:Tak, 175 miały skrzynie 4.PiRoman pisze:Skrzynia 4?
pilmar pisze:i nie samochodowy,gebels pisze:Olej silnikowy 10W40 motocyklowy
a motocyklowy - mokre sprzęgło.
Namiętnie sypał się łańcuszek sprzęgłowy, ale spoko mam pojęcie jak tym sprzętem jeździć. Nie zamierzam pałować silnika. Olej do paliwa poleci Quaker StatePiRoman pisze:Niekoniecznie. Ale weź ze soba zmieniach biegów i kompletną skrzynię, coś tam się w nich wysrywało namiętnie.sebeks pisze:Tak, 175 miały skrzynie 4.PiRoman pisze:Skrzynia 4?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości