Uszczelniacz kuli zwrotnicy

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

rocky86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Uszczelniacz kuli zwrotnicy

Post autor: rocky86 » śr sty 21, 2009 9:32 am

Drodzy Koledzy mam pytanie czy można gdzieś dostać uszczelniacz kuli zwrotnicy (chyba to tak się fachowo nazywa) do Rockego 2.0 B 1986r.? Po skręceniu kół widać na tej kuli wycieki rdzawej mazi...Jaki smar się tam znajduje w środku, a może olej? Jeśli silnik jest Toyoty (3Y) to inne podzespoły mam na myśli mosty też są wziete od Toyoty (model Blizzard chyba bo jest optycznie identyko jak Rocki)? Tak więc może ten uszczelniacz pasuje od jakiejś Toyoty, a może od Suzuki (np. wymiarowo jest podobny)? Sorry że tak się rozpisałem... Dziekuje z góry za wyrozumiałość i fachową odpowiedź.

Awatar użytkownika
selim

Re: Uszczelniacz kuli zwrotnicy

Post autor: selim » śr sty 21, 2009 9:55 am

uderz do profesorka - chyba miał takowe do sprzedania
ale , sprawdź najpierw kule - czy wżerów nie mają ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » śr sty 21, 2009 10:08 am

selim pisze:uderz do profesorka - chyba miał takowe do sprzedania
ale , sprawdź najpierw kule - czy wżerów nie mają ?

niestety już nie mam...,jak masz kogoś w niemcowni co ci może kupić w serwisie daihatsu to numer oryginału 90043-18005 albo poznań około 250zł/szt
tel660675798

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr sty 21, 2009 10:21 am

z ciekawości spytam - co w tym Poznaniu jest ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » śr sty 21, 2009 10:24 am

nieoficjalny serwis daihatsu,takie hieny co raczej wszystko mają w kosmicznych cenach
tel660675798

rocky86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rocky86 » śr sty 21, 2009 10:33 am

Dzieki Profesor za podpowiedź. A czy ściągając to z Niemiec będzie różnica cenowa? Bo może od razu uderzyć na Poznań jeśli to ma być oszczędność np. 30 PLN ??

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » śr sty 21, 2009 10:37 am

Z ciekawości spytam ...szukam lamp tylnych do rakiety
wie ktoś coś może ?
te w zderzaku mnie wykończą
gg4987422
LR D2 -skurwiel

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » śr sty 21, 2009 11:10 am

rocky86 pisze:Dzieki Profesor za podpowiedź. A czy ściągając to z Niemiec będzie różnica cenowa? Bo może od razu uderzyć na Poznań jeśli to ma być oszczędność np. 30 PLN ??

nie pamiętam ile płaciłem w przyszłym tygodniu bedę wiedział chyba coś koło 40euro
tel660675798

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » śr sty 21, 2009 11:11 am

selim pisze:Z ciekawości spytam ...szukam lamp tylnych do rakiety
wie ktoś coś może ?
te w zderzaku mnie wykończą

tylko alegro każdy je chce a ich brak,zapytaj jeszcze s3r
tel660675798

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr sty 21, 2009 11:35 am

A więc od początku...
To że masz rdzawo na kulach to brak smaru masz raczej...
Olej w moście masz ? Jeżeli leje się olej z kuli to masz padnięte uszczelniacze na półosiach (nie problem).
W kuli ma być smar do przegubów i nic więcej. (kupisz na stacji benzynowej pewnie a na pewno w sklepie motoryzacyjnym).
Uszczelniacz kuli nie pasuje z suzuki.
Ale można go sobie dociąć z gumy ( ja robiłem z gumy do cięcia laserem podobno )
I działało bardzo dobrze.
Można też ze skóry to zrobić. Ten uszczelniacz ma raczej zabezpieczać przed dostawaniem się syfu do kuli niż wyciekom.
Zdrapek i poharatka

ZPDACZC
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ZPDACZC » czw sty 22, 2009 7:29 am

Ja dorobiłem z gumy zbrojonej płótnem i działa...wyszło troche taniej niż w Poznaniu;)

marcinkocyba
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcinkocyba » czw cze 30, 2011 5:34 pm

Mam pytanko, mnie też pojawił się w prawym kole smar na kuli. Czy trzeba rozbierać przeguby i wszystko aby dostać się do uszczelki czy ewentualnie z tyłu przy kuli widziałem śruby i jakiś dekielek może wystarczy to odkręcić, czy trzeba wszystko rozbierać. Kurcze byłem 4 razy w terenie a wcześniej mechanik wymieniał mi wszystkie łożyska w tym kole nie wiem dlaczego tak szybko się zrąbało coś. Czy to normalne aby tak szybko poszedł uszczelniacz od kuli czy może to efekt czegoś innego.
ROKY SOFT 87
Dąbrowa Górnicza

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » czw cze 30, 2011 6:44 pm

trzeba wszystko rozebrać.
A uszczelniacz na półosi wymienił ?
Jak tylko jest tłuste to jeszcze nie problem...
Zdrapek i poharatka

marcinkocyba
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcinkocyba » czw cze 30, 2011 9:51 pm

hm..., chyba nie wymieniał, nie znam się na tym i to najgorsze, coś kupowałem jakie simeringi ale nie wiem czy to do uszczelnienia. Wcześniej też coś się pociło i poszły mi prawie wszystkie łożyska na przegubach i nie tylko. Teraz taki smar widać na kuli i chyba nie jest to dobre , oprócz tego wymieniałem oleje w mostach z przodu i z tyłu. Chyba czeka mnie lekcja naprawy tego, z tego co widziałem mechanikowi to długo nie zajeło rozebranie tego ale może dam jakoś radę. Jak to mówią niektórzy jak samemu zrobisz przynajmniej się nauczysz ech w końcu to też może być zabawa :). Wybieram się na zawody , które są organizowane w łazach ale nie będę startował może objadę moją maszynką w sumie niech Roky pozna jakiś kolegów :). Nie wiem dlaczego ale z ekip które się zgłosiły startują same patrole kilka samurai ze 3 pajero no i kilka toyot niestety nikt z Daihatsu. Może kiedyś trzeba by było pokazać co nasze maszyny potrafią. :)
A tak przy okazji zastanawiałem się czy by nie wymienić Rocky na Pajero co sądzicie o takim posunięciu jeszcze kusił Patrolem ale tym starszym K 160 ale jeszcze się zastanowię ponieważ w terenie jestem z Rokusia zadowolony.

s3R pisze:trzeba wszystko rozebrać.
A uszczelniacz na półosi wymienił ?
Jak tylko jest tłuste to jeszcze nie problem...
ROKY SOFT 87
Dąbrowa Górnicza

Awatar użytkownika
dawid_wroc

Post autor: dawid_wroc » pt lip 01, 2011 11:44 am

jesli sam smar to raczej tragedii nie ma, jesli poszedł uszczelniacz na połosi to bedzie lał sie olej z dyfra po kuli i bankowo to rozpoznasz.
rozebranie tego i złożenie to jest jakies 2-3 godziny na strone-nawymieniałem sie przegubów w swojej Rakiecie do czasu zmiany mostów. Wiadomo ze za pierwszym razem zajmie Ci to o wiele wiecej czasu.
Jesli nie jezdzisz w terenie Rakieta to po co chcesz ja wymieniac na inne modele samochodu? Pojezdzij Rockym naucz sie i jazdy i obsługi bo to daje nejlepsze rezultaty i wtedy podejmij decyzje czy warto zmieniac samochód :) Przy kazdym samochodzie jest duzo roboty, nie ma sprzetu który sie nie psuje.
takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....

Awatar użytkownika
daniel sto

Post autor: daniel sto » pt lip 01, 2011 12:04 pm

[quote="dawid_wroc"]...nawymieniałem sie przegubów w swojej Rakiecie do czasu zmiany mostów.[quote]

Solidaryzuję się z Tobą w sprawie przegubów. Przy 17-stym przestałem liczyć :)21
Dawid-Od czego masz teraz mosty?
Ostatnio zmieniony pt lip 01, 2011 6:19 pm przez daniel sto, łącznie zmieniany 1 raz.
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"

marcinkocyba
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcinkocyba » pt lip 01, 2011 1:04 pm

Co do lania się z mostu to nie widać oleju, zresztą wymieniałem i czyściłem wszystkie rzeczy które się w nim znajdują ponieważ wymieniałem i łożyska i uszczelniacz wałka atakującego tak to się chyba nazywa. Jeśli chodzi o jazdę w terenie to tylko tam jeżdzę, nie traktuje tego autka jako samochód do jazdy na codzień. ALe myślałem nad bardziej wyprawami gdzieś dalej a niestety Rakietą raczej daleko nie pojadę, po normalnej drodze dość kiepski komfort jazdy, za to w terenie super. Mam benzynę i tez pomyślałem o dieslu. Co do mostów chyba są od Rokygo oryginały co prawda autko jest podniesione troszkę i mam zamontowane jakieś czerwone amortyzatory. Z częściami troszkę trudniej do niego ale po dłuższym szperaniu znajduje się łożyska są zamienniki nie wiem jak z przegubami i innymi rzeczami mechanicznymi.
ROKY SOFT 87
Dąbrowa Górnicza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”