Warte cos te resory?
Moderator: s3R
Warte cos te resory?
Powiedzcie proszę - warte coś te resory?
http://www.allegro.pl/item669883111_ide ... rocky.html
Ktoś z kolegów zakładał takie? Bo moje oklapły, kolejne klepanie wg mnie nie ma sensu - i nie wiem czy nie wyrzucę kasy w błoto...
Ktoś z kolegów zakładał takie? Bo moje oklapły, kolejne klepanie wg mnie nie ma sensu - i nie wiem czy nie wyrzucę kasy w błoto...
Niegdyś Feroza, obecnie Land Rover Discovery I, 2.0Mpi '95 (gaz sekwencja).
- Mazur85
- jestem tu nowy...
Re: Warte cos te resory?
lepiej kup sobie pióra od poloneza i dołóż do tych co masz
Hmm.. a konkretniej jakie, tzn. od jakiego modelu? Rozumiem, że lagę główną i tę najkrótszą (podpórkę) zostawiam, a wkładam między nie 1 poldkowe pióro? Czy po 2 pióra na każdy resor?Mazur85 pisze:lepiej kup sobie pióra od poloneza i dołóż do tych co masz
PS
Jeżdżę głownie po terenie (las, bezdroża, szutry), ale nie wyczynowo, bez żadnego katowania.
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Taaa... piora od poloneza, albo zukensa najlepiej 
Nie wiem, jak z setami do ferki, ale do suki ten sprzedawca oferuje jakiestam komplety od dluzszego juz czasu i ciesza sie raczej dobra opinia. Jest na forum, jako @Mazur.

Nie wiem, jak z setami do ferki, ale do suki ten sprzedawca oferuje jakiestam komplety od dluzszego juz czasu i ciesza sie raczej dobra opinia. Jest na forum, jako @Mazur.
Misiek Bielsko pisze:. Jest na forum, jako @Mazur.
opinie ma dobrą,z tego co wiem swój chłop a zarobić kowalowi też musisz dać a tu jedzie pocztex i zakładzasz i ważne że pasuje
tel660675798
Licz się z tym że jeden kosztuje około 400zł. Do tego pewnie trzeba będzie wymienić amortyzatory na dłuższe. Samodzielna wymiana starych resorów jest upierdliwa i może być potrzebny warsztat. Aha, jeszcze polibusze...
Niemniej te resory są OK. Używam ich w Samuraju i jestem zadowolony.
Pozdr
Niemniej te resory są OK. Używam ich w Samuraju i jestem zadowolony.
Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

Ostatecznie dałem 1150 szelestów, z przesyłką, wzmocnione, tj. 2-piórowe i z kompletem polibuszy. Po wymianie różnica jest bardzo wyraźna, w stronę komfortu oczywiście, a dupę furioza ma teraz tak wysoko, jak jeszcze chyba nigdy nie miała
Autko zyskało na wyglądzie, jest teraz jakby bardziej agresywno-sportowe i znacznie wygodniej mi się w takim siedzi, musiałem tylko nieco bardziej oparcie opuścić.

Kolego, ja mam resory od MAZURA w samuraju i ten gość robi rewelacyjne resory. Jeżdżę po bardzo ciężkim terenie a one jakby były nieśmiertelne. Poza tym poleci Ci od razu amorki do tych resorów, żebyś mógł je wykorzystac w 100%. Po złożeniu resorów do extremalnego terenu od MAZURA mój samurai zyskał od razu ok 15cm w górę. Warto zainwestować w resory od tego gościa.valdi99 pisze:Powiedzcie proszę - warte coś te resory?
Jeśli masz sporo kasy to załóż od Poloneza i wymieniaj je co drugi wyjazd w teren.
Dodge Ram 5.7 Hemi Magnum 4x4 2004r.
Suzuki Samurai SJ 413 Zmotany
Wygląda na to, że starczyło. Zresztą musiało, bo 2-3 mies. przed wymiana resorów i tak wymieniłem amorki na standardowe Kayaby, bo z tych o 3 twardościach to już gruz miałem.jaciomp pisze:Pochwal się i wstaw fotkę.
A amorów wystarczyło?
Fotke zrobię w wolnej chwili.
waldi5
ja zastosowałem resory z Isuzu Tropera wersja krótka - PASUJĄ

waldi5
czasami można je kupi na złomowcach samochodowych w cenie 180 zł. za komplet.

waldi5
jak by ktoś potrzebował do ferozy to mam jeden na zbyciu nowy!

waldi5
jest to oczywiście oryginał do Ferozy

Czy ktos wie, gdzie znalezc tego @Mazura? Nie moge go znależć wsrod uzytkownikow. Czy on wystepuje na allegro jako wiewiór?
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
Coś pipowato szukasz. Ja znalazłem. Popróbuj jeszcze 
http://www.forum4x4.pl/memberlist.php?m ... ile&u=2936

http://www.forum4x4.pl/memberlist.php?m ... ile&u=2936
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
coś pipowato, może nie tak piszę? Daj namiary na niego.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
Tu masz resory do Samuraja, ale właśnie od Mazura.
http://allegro.pl/item1107777734_najlep ... ne4x4.html
http://allegro.pl/item1107777734_najlep ... ne4x4.html
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Hmm... 15cm w górę to nie wiem czy jest dobre rozwiązanie, ale każdy ma swoją prawdęDrug pisze: Po złożeniu resorów do extremalnego terenu od MAZURA mój samurai zyskał od razu ok 15cm w górę. Warto zainwestować w resory od tego gościa.

Główką mostu i tak ryje kratery, także podniesienie srajtka to jedno, a koła i mosty to drugieMisiek Bielsko pisze:Hmm... 15cm w górę to nie wiem czy jest dobre rozwiązanie, ale każdy ma swoją prawdęDrug pisze: Po złożeniu resorów do extremalnego terenu od MAZURA mój samurai zyskał od razu ok 15cm w górę. Warto zainwestować w resory od tego gościa.

Misiek Bielsko pisze:Hmm... 15cm w górę to nie wiem czy jest dobre rozwiązanie, ale każdy ma swoją prawdęDrug pisze: Po złożeniu resorów do extremalnego terenu od MAZURA mój samurai zyskał od razu ok 15cm w górę. Warto zainwestować w resory od tego gościa.
...wszystko zależy od tego z jakiego poziomu się startowało

3-ci rok niedługo minie mi na resorach od Mazura i żadnych problemów! Nawet nie widzę żeby klapły cokolwiek. Viva Mazur 

Wszystkie, ale dzwonią 
Jaciomp - sprawdź skrzynkę priv...

Jaciomp - sprawdź skrzynkę priv...
Ja także dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy resorów Mazurowych w ferozie. Póki co wrażenia jak najbardziej pozytywne, wzmocnione resory wcale nie są jakoś hardkorowo twarde.
Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju - otóż komplet polibuszy do tych resorów nie obejmuje stalowej tulejki resora przy wieszaku. O ile tuleje wieszaka przy ramie zastępuje odpowiednio sfrezowana śruba (wieszak-rama), to na połączeniu wieszak - resor ta śruba jest już innego kształtu, i skręcając to połączenie nacisk nakrętki jest cały czas na elastycznym elemencie. Fakt, że jeżeli zastosować by tam jeszcze tulejkę metalową, to na elastyczną wkładkę zostałoby jedynie parę mm (tak jak przy oryginalnej gumie), może więc dlatego nie ma jej przy polibuszach. Napiszcie, jak to jest u was, jeżeli oczywiście ktoś zrozumie ten mój nieco zawiły wywód.
Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju - otóż komplet polibuszy do tych resorów nie obejmuje stalowej tulejki resora przy wieszaku. O ile tuleje wieszaka przy ramie zastępuje odpowiednio sfrezowana śruba (wieszak-rama), to na połączeniu wieszak - resor ta śruba jest już innego kształtu, i skręcając to połączenie nacisk nakrętki jest cały czas na elastycznym elemencie. Fakt, że jeżeli zastosować by tam jeszcze tulejkę metalową, to na elastyczną wkładkę zostałoby jedynie parę mm (tak jak przy oryginalnej gumie), może więc dlatego nie ma jej przy polibuszach. Napiszcie, jak to jest u was, jeżeli oczywiście ktoś zrozumie ten mój nieco zawiły wywód.