Wagon/ Resin Top/ akwarium Rocky po 93.
Moderator: s3R
Wagon/ Resin Top/ akwarium Rocky po 93.
Próbował ktoś kiedyś ściągać dach w wersji Resin Top, niekoniecznie w wersji na drążkach skrętnych? W manualu jest to pokazane dość enigmatycznie, zdjęć na necie nie mogę znaleźć, a ciekawy jestem jak się do tego zabrać.
W Ferozie jest to fajnie rozwiązane odkręcaną szybą, a jak jest w Rockym gdzie tylne drzwi nie są dzielone?
W Ferozie jest to fajnie rozwiązane odkręcaną szybą, a jak jest w Rockym gdzie tylne drzwi nie są dzielone?
Re: Wagon/ Resin Top/ akwarium Rocky po 93.
Pomyślałeś o drzwiach z tyłu? Tylna szyba będzie Ci robiła za żagiel, tylna ramka się wygnie, a szyba pęknie. Mam manual do wersji LWB cabrio (akwarium z miękkim dachem) i tam są tylne drzwi jak w krótkim soft-topie. i wtedy to ma jakiś sens. Ogólnie akwarum nie jest jest raczej przewidziane do jazdy bez dachu, jak w ferozie, gdzie tylna szyba jest łatwo demontowalna.
Cabrio LWB wygląda tak, swoją drogą fajnie się prezentuje, idealny do powożenia się po plaży

Cabrio LWB wygląda tak, swoją drogą fajnie się prezentuje, idealny do powożenia się po plaży

Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
- dawid_wroc
-
drzwi mozna po prostu odkrecic na zawiasach i tyle 

takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....
No tak, można odciąć kable, odkręcić drzwi, tablice gdzieś indziej przykręcić, i lans gotowy ;]
Ale w takim razie co jest zaletą Resin Topa, to ze pasażerowie z tyłu głową nie obijają o sufit i bardziej ekstrawagancko wygląda?
Ale w takim razie co jest zaletą Resin Topa, to ze pasażerowie z tyłu głową nie obijają o sufit i bardziej ekstrawagancko wygląda?
Ja mam drzwi z obciętą ramką szyby, też był plan wersji kabrio
Jakby ktoś potrzebował to na PW

Jakby ktoś potrzebował to na PW
Była wersja z dzielonymi drzwiami, ale było tego mało.
Na grafice w wątku występuje FEROZA (w wersji BERTONE)
Na grafice w wątku występuje FEROZA (w wersji BERTONE)
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD
Na 100% na grafice jest bertone freeclimber (ROCKY) w wersji długiej i cabrio - własnoręcznie skanowałem z instrukcji składania tego dachu. Konstrukcja jest trochę inna niż w ferozie - dwa pałąki podtrzymujące, dodatkowa ramka do szybkiego odpinania/zapinania dachu do środkowego słupka oraz zwijane i zapinane u góry boki i tył - czyli safari czy jakośtak
Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
Niby może Freeclimber I był ze ściąganym dachem, ale ciężko to potwierdzić

Instrukcja zdejmowania dachu na Daihatsu Drivers UK:
http://www.daihatsu-drivers.co.uk/node/5303
Ogólne wnioski podobne do wymienionych przez Was
1) problem z drzwiami
2) dość sporo roboty z przykręcaniem i odkręcaniem, nie jest to na zasadzie klik-klik niestety

Instrukcja zdejmowania dachu na Daihatsu Drivers UK:
http://www.daihatsu-drivers.co.uk/node/5303
Ogólne wnioski podobne do wymienionych przez Was
1) problem z drzwiami
2) dość sporo roboty z przykręcaniem i odkręcaniem, nie jest to na zasadzie klik-klik niestety
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Jak dla mnie, to ten Bertone Freeclimber mk1, ze zdjętym dachem, to jest jakaś inna wersja z soft top, a nie wersja hard top bez hard topu. Widziałem już kilka Bertonek i wszystkie mają normalne rzwi, pełne jak w ROcky. Wyraźnie widać też i na zdjęciach i na rycinach pokrowiec na zwinięty dach miękki.
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD