Dokręcanie głowicy w ferozie
Moderator: s3R
Dokręcanie głowicy w ferozie
Witam weteranów forum. Czytam systematycznie informacje zamieszczane na forum Daihatsu i nie ukrywam, że pierwsze praktyczne wiadomości o Ferozie pochodzą od Was. Piszę po raz pierwszy bo nigdzie nie udało mi się trafić na dokładną informację o sposobie dokręcania głowicy. Manual który posiadam zawiera lakoniczną informację o sile z jaką powinno się to zrobić, ale podaje ją w pewnym zakresie 58,8-66,7 Nm. Jestem w kropce bo wcześniej spotykałem się z konkretną jedną liczbą, plus np. "dokręcanie kątowe". Jutro czeka mnie praca w garażu i nie chcę przekręcić. Ktoś pomoże? Wymiana głowicy jest efektem przegrzania, często dyskutowanym na forum, czyżby chłodzenie było piętą achillesową Feroz?
Re: Dokręcanie głowicy w ferozie
chłodzenie jest piętą achillesową wszystkich starych samochodów.hhmariusz pisze:czyżby chłodzenie było piętą achillesową Feroz?
Jezeli masz wisko, starą - zakamienioną chłodnice to przy katowaniu w terenie często woda potrafi sie zagotować... choć na czarnym jest ok.
Zdrapek i poharatka
- Pawelec_wawa
-
- Kontaktowanie:
Jakoś się uporałem z naprawą bez dokładnych danych o momentach dokręcania. Poskręcałem maszynę, odpaliłem i chodzi. Temperatura stabilizuje się na środku wskaźnika, jest dobrze. Przyczyną przegrzania był niesprawny termostat, raz pracował dobrze, czasami się zacinał i wtedy temp. dochodziła do 3/4, feralnego dnia zanim się zorientowałem poszła do końca. Wcześniej go sprawdzałem w wodzie, wydawało się , że pracuje normalnie, trzeba go było wymienić od razu, a ja doszedłem do wniosku, że to układ od czasu do czasu się zapowietrza!?
Pęknięcia pokrywy zaworów mam już za sobą, za sprawą zbyt mocnego mechanika, "uszy" od śrub z prawej stony tył i przód. Spawane w specjalistycznym zakładzie.
Dzięki za głosy w sprawie
Pęknięcia pokrywy zaworów mam już za sobą, za sprawą zbyt mocnego mechanika, "uszy" od śrub z prawej stony tył i przód. Spawane w specjalistycznym zakładzie.
Dzięki za głosy w sprawie