daihatsu rocky - prosze o kilka wyjaśnień

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

minio7575
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

daihatsu rocky - prosze o kilka wyjaśnień

Post autor: minio7575 » śr lis 15, 2006 1:20 pm

Witam,
jestem tu zupełnie nowym uzytkownikiem, jak i nowym uzytkownikiem samochodu tej marki. Kupiłem go niedano z 1997 r. Jako, że dotychczas jeździłem kilkoma samochodami terenowymi i pseudo terenowymi (tarpan, nissan terrano, toyota LC, Defender) wydawałoby się, że powinienem coś nie coś wiedzieć. Jednak czy ktoś mógłby bez zbędnych opisów technologicznych powiedzieć jak w tym samochodzie i kiedy używać 2L, 4H, 2H i na którą oś on wreszcie ma napęd. Jak rozumiem 2H to szosóka zwykły napęd, 4H to też szosówka ale nieco tudniejsze warunki np, a 2L to pełzające biegi. Jednak ten samochód ma 4H sterowane przyciskiem. Kiedy i jak go uzywać? Czy można podczas jazdy czy tylko na postoju (zresztą czy 2L na 2H można przerzucać w czasie jazdy)? Wreszcie jak działa ten 4H, jakie to przeniesienie, hydraulika, elektryka, co on powinien załączać po jego wciśnięiu? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Zaczynam tę przygode ale mam nadzieję już zostać tu na łużej. POzdrawiam wszystkich wyjadaczy. :D

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr lis 15, 2006 2:58 pm

2H przełożenie szybkie, napęd na 2 koła (tylne)

4H przełożenie szybkie napęd na 4 koła (śnieg błoto ogólnie płaski syf)

4L przełożenie wolne napęd na 4 koła

Na przycisku załączany jest tylko 4H. jeżeli masz automatyczne sprzęgiełka (lub manualne zapięte na pozycje LOCK)
to możesz go włączać w trakcie jazdy.
Jest on załączany zdaje się hudraulicznie.
Przełożenie 4L włączasz tylko po zatrzymaniu. tak samo na odwrót z 4L na 2H trzeba sie zatrzymać.

Zresztą poszukaj trochę, na forum było to zylion razy wałkowane.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Bng862

Post autor: Bng862 » śr lis 15, 2006 3:21 pm

Tak jak wyżej 2H-asfalt,4H mniejszy teren kiedy tył niedaje sobie rady sam,a 4L to już w najtrudniejszym terenie.
Zapodaj jakieś fotki,bo taki rocznik jest dośc ładny :)2
Patrol Gr Tjm XgS Sileverstone mt-117

minio7575
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

dzieki

Post autor: minio7575 » śr lis 15, 2006 8:13 pm

dzieki za podpowiedzi. Fotki zapodam jak tylko wyjdzie od estetyki. Musiałem dołozyc przód błotniki i zderzak i zmienic przód szybę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”