Butla LPG FEROZA
Moderator: s3R
Butla LPG FEROZA
Witam. Jeśli ktoś z Was posiada lpg w Ferozie prosiłbym o wskazówki dotyczące doboru samej butli gazowej. Chodzi mi o jej wymiary bądź pojemność, no i w gre wchodzą chyba jedynie butle walcowe.
Musze sam znaleźć coś odpowiedniego na allegro wówczas gazownik (nie wierzy, że coś się tam zmieści) mi to zamontuje hehe kuźwa...
Musze sam znaleźć coś odpowiedniego na allegro wówczas gazownik (nie wierzy, że coś się tam zmieści) mi to zamontuje hehe kuźwa...
Re: Butla LPG FEROZA
Nie wiem skąd jesteś ale jakoś w całej Polsce gaziarze dają sobie z tym radę.
Jak się da do samuraia dopasować butlę to dlaczego nie do ferozy ?
Może podjedź do innego który ma jakieś na miejscu i lepsze rozeznanie w temacie.
Jak się da do samuraia dopasować butlę to dlaczego nie do ferozy ?
Może podjedź do innego który ma jakieś na miejscu i lepsze rozeznanie w temacie.
Zdrapek i poharatka
- Damian
-
- Kontaktowanie:
u mnie był butla 60 litrów w poprzek bagażnika, to max co wchodzi jak się nie demontuje kanapy
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Początkujący chyba ten ,, gazownik" hehe 

-
-
u mnie również jest 60
u mnie 40l pod bagażnikiem, nie ma to wpływu na jazde w terenie bo niewiele wystaje. Auto zawiśnie na mostach, a do butli bedzie jeszcze ponad 20cm, kąt natarcia też sie nie zmienił, relacja zdjęciowa jest na forum.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
-
-
a co z korozją?? przecież woda się tam się pewnie dosyć często dostaje
-
- jestem tu nowy...
Ja mam butlę walcowatą 40l firmy Bormech wymiary: dł. 592mm, średnica ø315mm. Mieści się w bagażniku i jest jeszcze miejsce na podnośnik i gumowce. W zależności od producenta może przeszkadzać obudowa od wielozaworu ale dobry gazownik sobie poradzi żeby było dobrze:-)
street_swc pisze:a co z korozją?? przecież woda się tam się pewnie dosyć często dostaje
nie zauważyłem szybszego postepowania korozji niż na pozostałej części auta:D
- Vielebny
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zresztą butlę i tak co 10 lat trzeba wymienić - nie zdąży aż tak zardzewieć
Ja tez mam 58l w poprzek bagażnika. Bagażnik jest wtedy gdy złoże 2 siedzenia
Taka juz kupiłem ale może przy zmianie założę tak jak przedmówca.

Ja tez mam 58l w poprzek bagażnika. Bagażnik jest wtedy gdy złoże 2 siedzenia

-
- jestem tu nowy...
Woda z butli spływa jak po kaczce;)street_swc pisze:a co z korozją?? przecież woda się tam się pewnie dosyć często dostaje
Opcja pod samochodem między resorami to chyba nejlepsza opcja, szkoda zabierać pojemności z małego "bagażniczka"

Jedyny minus to łamanie w plecach przy spr. stanu wskazówki

Ok koledzy super miejsce Ale co zrobiliście w takim razie ze zbiornikami paliwa Czy może odpalacie tylko na gazie ;>;>
A po co komu benzyna
Miałem tak zamontowaną butlę w samuraju, wady: szybko zgubiłem wskazówkę
i dwa razy przez cztery lata musiałem naprawiać przewód tankowania butli bo się nadłamał. Zalety oczywiste, paka mikroskopijna ale zawsze wolna. Dorobiłem sobie zbiorniczek jakieś 8 litrów ale nigdy nie zamontowałem, może z 3-4 razy podczas siarczystych mrozów zapuściłem po prostu wężyki bespośrednio do banieczki z benzyną, tylko, ze to był gaźnikowiec, nie potrzebował ekstra pompki przy zbiorniku.

-
- jestem tu nowy...
Zbiornik ori obcięty na jakieś 10 litrówstarosta pisze:Ok koledzy super miejsce Ale co zrobiliście w takim razie ze zbiornikami paliwa Czy może odpalacie tylko na gazie ;>;>

Pamietaj, że gazu w wiadrze nie doniesiesz

Ja miałem zamiast baku kanister umieszczony we wnęce ramy.
-
- jestem tu nowy...
U mnie gazownik zamontował walec 65l, sekwencja AEB
starosta pisze:Ok koledzy super miejsce Ale co zrobiliście w takim razie ze zbiornikami paliwa Czy może odpalacie tylko na gazie ;>;>
Mi przeciął zbiornik, zostawiając tylko tę stronę z przewodami i przyspawał ściankę. Mam wiec jakieś 15l w tym samym miejscu co normalnie i nawet wskażnik ilości paliwa chodzi

Robal30-masz gdzieś fotę tego patentu?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
jestem w trakcie przygotowania ferozy do zagazowania, zamontowałem właśnie zbiornik paliwa z kwasówki ( przed tylnym mostem, pomiędzy wałkiem a ramą) 30x40x18 cm, zwolniło mi się miejsce po starym zbiorniku, podeszła by butla walcowa o długości max 860 mm i o średnicy najlepiej 244mm wtedy niewiele by wystawała.Jak zagazuje dam znać czy pomysł wypalił.