Rozstanie z rockym
Moderator: s3R
Rozstanie z rockym
Witam, czy zna ktos magiczny sposob aby spokojnie wyrejestrować samochod a móc go użytkować koło domu bez wyjeżdżania na drogę. Złomowanie się nie opłaca a za swojego f78 niewiele wezmę i szkoda bo kilka razy w roku do prac ciężkich pomocny
F78
Re: Rozstanie z rockym
Wieść gminna niesie że niejaki Hans Jurgen ze Schwarzwaldu chciałby kupić Twojego rockersa na umowę K-S.
Podobno to jakiś niemiecki potentat co idzie łeb w łeb z Dimą Antoszczukiem z Ubli
Podobno to jakiś niemiecki potentat co idzie łeb w łeb z Dimą Antoszczukiem z Ubli

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Dzięki za odpowiedzi, tak myślałem... że wschodni sąsiedzi pilnie poszukują rocky'ego

F78
Ten patent sprawdzi się w przypadku j/w ale jeszcze w sytuacji kiedy nie jest oplacone oc? Podaje przykład : kupiłem fure w kwietniu, oc było do czerwca, zapomniałem opłacić. Teraz pisze umowę k-s z data czerwcowa i wskazuje jako kupującego Alosze. Auto sprzedałem na części, resztę na złom. Czy to przejdzie? Pytam czysto hipotetycznie.
Odradzam pisania fikcyjnej umowy . A nuż za parę lat będziesz go chciał z powrotem , a przepisy się zmienią i będzie trudno to odkręcić. Najlepszym według mnie rozwiązaniem jest opinia rzeczoznawcy . Koszt jakieś 250 pln . Opinię chowasz do szuflady . Legalnie wypowiadasz OC z ostatnim dniem trwania obecnej umowy. Jedyny warunek - auto musi mieć 25 lat .
Dz.U.2018.0.473 t.j. - Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Art 23. pkt 2
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym albo pojazdem wolnobieżnym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.
Art. 27.
1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy
niż 12 miesięcy, zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
(...)
5) pojazdem historycznym.
11) pojazd historyczny – pojazd mechaniczny, o którym mowa w pkt 10*, będący:
a) pojazdem zabytkowym w rozumieniu przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazdem mającym co najmniej 40 lat,
c) pojazdem mającym co najmniej 25 lat i który został uznany przez rzeczoznawcę
samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
Dz.U.2018.0.473 t.j. - Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Art 23. pkt 2
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym albo pojazdem wolnobieżnym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.
Art. 27.
1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy
niż 12 miesięcy, zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
(...)
5) pojazdem historycznym.
11) pojazd historyczny – pojazd mechaniczny, o którym mowa w pkt 10*, będący:
a) pojazdem zabytkowym w rozumieniu przepisów ustawy – Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazdem mającym co najmniej 40 lat,
c) pojazdem mającym co najmniej 25 lat i który został uznany przez rzeczoznawcę
samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne
znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.
Pisanie o takich rzeczach na forum publicznym to normalnie pomysł pierwsza klasa

Wszystko zgodnie z przepisami 

http://www.youtube.com/user/lbs5
Bo większych problemów nie mają jak czytanie forum. Jednego z miliona.
I tak największym zagrożeniem dla takich numerów jest sąsiad zza płota. Zawsze.
Wariant "na ukraińca" jest powszechnie stosowany i w zasadzie jak ci udowodnią że auta nie sprzedałeś ?
Oczywiście pod warunkiem że wraz z umową K-S "zniknie" również auto. Ale to Polska i jak znam życie w co drugim przypadku przedmiot sprzedaży z numerami identyfikacyjnymi, w jednym kawałku będzie robił za ozdobę podwórka.
I tak największym zagrożeniem dla takich numerów jest sąsiad zza płota. Zawsze.
Wariant "na ukraińca" jest powszechnie stosowany i w zasadzie jak ci udowodnią że auta nie sprzedałeś ?
Oczywiście pod warunkiem że wraz z umową K-S "zniknie" również auto. Ale to Polska i jak znam życie w co drugim przypadku przedmiot sprzedaży z numerami identyfikacyjnymi, w jednym kawałku będzie robił za ozdobę podwórka.