Zgrzytanie w manualnym sprzęgiełku

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
icek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zgrzytanie w manualnym sprzęgiełku

Post autor: icek » czw maja 03, 2007 5:26 pm

Cześć, witam Wszystkich
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Ferozy, '92, wersja z gaźnikiem. Dotychczas wszystko było w porządku, napędy działają, silnik dobrze sie sparwuje. Wczoraj jednak z manualnego sprzęgiełka z lewego koła zaczeły dobiegać dziwne zgrzyty ( dźwięk tarcia żelastwa o żelastwo ;) ), początkowo myślałem że może klocki chamulcowe trzeba wymienić, ale zgrzytanie jest zbyt głośne i pojawia sie tylko wówczas gdy sprzęgiełka ustawione są w pozycji FREE. Jak myślicie co może być przyczyną .Czy powinienem myśleć o
wymianie sprzęgiełka ? Czy póki co moge bezpiecznie jeździć ze sprzęgiełkami ustawionymi na LOCK, czy też jest to groźne dla mojego autka
i lepiej poczekac z jazdą do naprawy ?

To moje pierwsze auto 4x4 i mam jeszcze małe pojęcie o jego specyfice, dzięki więc za wszelką pomoc
Daihatsu Feroza '92

Awatar użytkownika
wofka

Post autor: wofka » czw maja 03, 2007 5:54 pm

prawdopodobnie sprzegiełko sie konczy lub trzeba je wyczyścić.miałem podobny efekt.jedno ze sprzęgiełek było zapięte a drugie nie tylko ocierały sie wielokliny.
Wofka

Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi

Awatar użytkownika
icek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: icek » sob maja 05, 2007 3:57 pm

wofka pisze:prawdopodobnie sprzegiełko sie konczy lub trzeba je wyczyścić.miałem podobny efekt.jedno ze sprzęgiełek było zapięte a drugie nie tylko ocierały sie wielokliny.
Faktycznie tak było, jedno sprzęgiełko było zapięte, po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
Wielkie dzięki
Daihatsu Feroza '92

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”