DAIHATSU WSZYSTKIE MODELE - CZĘŚCI, ZAMIENNIKI, PRZERÓBKI...
Moderator: s3R
Re: DAIHATSU WSZYSTKIE MODELE - CZĘŚCI, ZAMIENNIKI, PRZERÓBKI...
Poszukuję nakładek plastikowych na nadkola - poszrzeń.
Dokładnie dwóch z prawej strony pojazdu :- ))
Może ktoś ma bo zostały mu tylko te po prawej? Zdecydowanie kupię :- ))
Dokładnie dwóch z prawej strony pojazdu :- ))
Może ktoś ma bo zostały mu tylko te po prawej? Zdecydowanie kupię :- ))
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD
Chyba miałem komplet. Tylko gdzie tego szukać teraz 
Ale jak bardzo Ci zależy mogę spróbować odzyskać te elementy.

Ale jak bardzo Ci zależy mogę spróbować odzyskać te elementy.
Hej Tomstar,
Było by super!! Zalezy mi bardzo! Poszukiwania na innych konytynentach spełzy na niczym.
Chyba będe musiał jednak pamietac o tym żeby je zdejmować przed wyjazdem w ostry teren ;- )
Było by super!! Zalezy mi bardzo! Poszukiwania na innych konytynentach spełzy na niczym.

Chyba będe musiał jednak pamietac o tym żeby je zdejmować przed wyjazdem w ostry teren ;- )
No niestety Tomstar nie znalazł, szukam dalej : - ))
http://www.kilometr.com/technika-j7-2.html
mimo,ze to inna marka - toyka, ale podobna (pra .......dziadek naszej
)
bardzo dużo uniwersalnych opisów dla "początkujących" - jak co samemu zrobić i przerobić w aucie w przydomowym warsztacie
też pewnie gdzieś już było ale nieraz się przydaje info w takim dziale
mimo,ze to inna marka - toyka, ale podobna (pra .......dziadek naszej

bardzo dużo uniwersalnych opisów dla "początkujących" - jak co samemu zrobić i przerobić w aucie w przydomowym warsztacie
też pewnie gdzieś już było ale nieraz się przydaje info w takim dziale
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 8:41 am przez tower5, łącznie zmieniany 1 raz.
F78
witam...
w TERIOS ie (1,3 , 61KW) padł mi silnik (dziura w bloku...)
czy silnik od jakiegoś innego Daihatsu pasuje do tego ustrojstwa ?
(ale nie chodzi mi o przeróbki - chce zostać przy oryginale)
dzieki z goóry!
w TERIOS ie (1,3 , 61KW) padł mi silnik (dziura w bloku...)
czy silnik od jakiegoś innego Daihatsu pasuje do tego ustrojstwa ?
(ale nie chodzi mi o przeróbki - chce zostać przy oryginale)
dzieki z goóry!
kiedyś frontera , potem sportage , teraz vitara + terrano II 2,7td
Żródło: http://en.wikipedia.org/wiki/Daihatsu_TeriosVersions
* Terios (first generation)
o J100G 1997-1999 "HC-EJ" SOHC 1295 cc engine 89 PS (65 kW; 88 hp) 4WD
o J102G 2000-2004 4WD
+ engine "K3-VE" DOHC 1297 cc engine 92 PS (68 kW; 91 hp)
+ engine "K3-VET" DOHC 1297 cc Turbo engine 140 PS (103 kW; 138 hp)
o J122G 2000-2004 2WD type ( K3-VE / K3-VET )
Czyli silniki HC-EJ, K3-VE, K3-VET
Czyli K3-VE jest w YRV i Toyota Avanza.K3-VE. This same engine is used in most 1.3 Daihatsus like the Daihatsu YRV, and of course the Toyota Avanza and the Perodua Kembara DVVT.
Czyli K3-VET to K3-VE z dodanym turbem i intercoolerem.To make the Daihatsu YRV go even faster, Daihatsu added a turbocharger with an intercooler to it’s already powerful K3-VE engine. This makes the engine have one of the highest output and torque for an engine of it’s class. The turbocharger kicks in from low-boost RPMs to provide excellent driveability. The DVVT mechanism continuously adjusts the valve timing according to engine speed.
This makes the K3-VET a formidable performance engine. You can enjoy thrilling power at high-end RPMs and hard weight-pulling torque at low RPM.
Żródło: http://paultan.org/2005/05/31/convertin ... o-a-turbo/
Ciężko zgadnąć co to jest "1.6 deto block"and also there's someones said no need to change the head , just put on the 1.6 deto block and there you go.

Żródło: http://forum.lowyat.net/topic/1472175
To tyle w teorii. A jak jest w praktyce i w realiach PL - ja niestety nie wiem
Jeśli chcesz żebym pokopał więcej to napisz jaki masz silnik.
Jeśli to faktycznie ten sam co w YRV, to koszt na aukcjach jest dość mały

Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
hmmm../.
cały czas szukam...
mój terios jest z 1997 roku...
i na moje wydaje mi sie, ze silnik moze pasowac od Daihatsu Charade z podobnego rocznika
(wizualnie są chyba takie same....)
moim planem jest wywalic silnik z teriosa, zaladowac na przyczepke - i jechac na szrot zeby naocznie podpasowac taki silnik...
cały czas szukam...
mój terios jest z 1997 roku...
i na moje wydaje mi sie, ze silnik moze pasowac od Daihatsu Charade z podobnego rocznika
(wizualnie są chyba takie same....)
moim planem jest wywalic silnik z teriosa, zaladowac na przyczepke - i jechac na szrot zeby naocznie podpasowac taki silnik...
kiedyś frontera , potem sportage , teraz vitara + terrano II 2,7td
Witam wszystkich.
Zakupiłem drugą zabawkę jaka jest Rock'y, dużo przy nim roboty jest jeszcze, ale zacząłem od przodu i wywaliłem cały most na zewnątrz.
Wymieniam w nim przeguby, łożyska, tarcze i klocki ham., i teraz moje pytanie odnośnie uszczelnienia kuli. Da się gdzieś dostać te okrągłe uszczelki gumowe? Coś czytałem że dorabiacie z gumy albo ze skóry. A jak to wytrzymuje? Szczerze to wolałbym coś oryginalnego aby tam przez dłuższy czas nie zaglądać.
Wszelkie odpowiedzi na temat mile widziane
Zakupiłem drugą zabawkę jaka jest Rock'y, dużo przy nim roboty jest jeszcze, ale zacząłem od przodu i wywaliłem cały most na zewnątrz.
Wymieniam w nim przeguby, łożyska, tarcze i klocki ham., i teraz moje pytanie odnośnie uszczelnienia kuli. Da się gdzieś dostać te okrągłe uszczelki gumowe? Coś czytałem że dorabiacie z gumy albo ze skóry. A jak to wytrzymuje? Szczerze to wolałbym coś oryginalnego aby tam przez dłuższy czas nie zaglądać.
Wszelkie odpowiedzi na temat mile widziane

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Są na allegro. A jak nie to dotnij z miękkiej gumy.
Zdrapek i poharatka
Podpowiedzcie mnie gdzie i za ile można dostać łożysko piasty, chodzi o te wewnętrzne ślizgowe.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- daniel sto
-
Wiedza o tym, gdzie znaleźć informacje i jak ich używać – to tajemnica sukcesu.
Kolego, poszukaj w dziale Daihatsu, w przyklejonych tematach. Cena około 50 zł w sklepie z łożyskami. Numer łożyska znajdziesz napewno!
Kolego, poszukaj w dziale Daihatsu, w przyklejonych tematach. Cena około 50 zł w sklepie z łożyskami. Numer łożyska znajdziesz napewno!
4x4 FULL-GAZ KASZUBY
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"
DAIHATSU ROCKY na mostach PATROLA
"DANIELO"
Kolego albo przeszukałem i łożyska piasty tego wewnętrznego nigdzie nie moglem odnaleźć. Są wymienione łożyska stożkowe koła oraz łożyska zwrotnicy także stożkowe, uszczelniacze... a chodzi mi konkretnie o tuleje/łożysko na którym opiera się półośka w zwrotnicy. Jeśli możesz to podrzuć jakieś dane, namiary...
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
W którym opiera się przegub. Był taki topik. Tam jest miedziana tulejka z kołnierzem o ile pamiętam.
Wybić i dać dorobić jedynie.
Wybić i dać dorobić jedynie.
Zdrapek i poharatka
Udało mi się dostać komplet łożysk tylnego koła w którym teoretycznie wszystko powinno pasować:
Łozyska koła tył Daihatsu Feroza F300 - numer C2900502 i inny numer na tej czesci H26010 KANACO
Zawiera: - Pierścień mocujący C014 KOYO (70251 00712)
- Łożysko 090624 6307 NTN
- uszczelniacz AJAH TO1089
- uszczelniacz JC 47160104 numer 5900427010475
Kupiłem też klocki hamulcowe do wszystkich modeli terenowych Daihatsu do 93 roku: 90R-01280/072 MK Kashiyama
Oraz sprężynki do tychże: PFK218 - akebono ale produkcji Lucas :- )
Łozyska koła tył Daihatsu Feroza F300 - numer C2900502 i inny numer na tej czesci H26010 KANACO
Zawiera: - Pierścień mocujący C014 KOYO (70251 00712)
- Łożysko 090624 6307 NTN
- uszczelniacz AJAH TO1089
- uszczelniacz JC 47160104 numer 5900427010475
Kupiłem też klocki hamulcowe do wszystkich modeli terenowych Daihatsu do 93 roku: 90R-01280/072 MK Kashiyama
Oraz sprężynki do tychże: PFK218 - akebono ale produkcji Lucas :- )
Od czego pasują dłuższe elastyczne przewody hamulcowe do Rock'iego?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
hmm.. od byleczego
idz do sklepu i dobierz sobie taką długość jaką chcesz

idz do sklepu i dobierz sobie taką długość jaką chcesz
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
ma może ktoś ze starych wyjadaczy na forum do zbycia albo ma jakieś informacje o używanych tłokach do Rockiego 2.8 TDI ? (tłoki, korbowody, sworznie i panewki)
Gdzie ewentualnie szukać nowych/zamienników i czy jest sens wogóle tego szukać (kosmiczne ceny/dostępność)?
Ciężko w to uwieżyć ale okazało sie że każdy tłok w moim Rockym ma pęknięcia na denku, a panewki starte, jakby z wgnieceniami. Nie wiem jakim cudem udało sie to zrobić poprzedniemu właścicielowi ale widocznie fantazje miał ułańską, a po czarnym głównie jeździł, żadnego offroadu; na alledrogo są tylko całe silniki.
Gdzie ewentualnie szukać nowych/zamienników i czy jest sens wogóle tego szukać (kosmiczne ceny/dostępność)?
Ciężko w to uwieżyć ale okazało sie że każdy tłok w moim Rockym ma pęknięcia na denku, a panewki starte, jakby z wgnieceniami. Nie wiem jakim cudem udało sie to zrobić poprzedniemu właścicielowi ale widocznie fantazje miał ułańską, a po czarnym głównie jeździł, żadnego offroadu; na alledrogo są tylko całe silniki.
w Intercars kupisz wszystko i części masz następnego dnia, Jarotoro robił taki remont, za nowe części dał coś koło 1k pln. pisz do niego wiadomość
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
-
- jestem tu nowy...
Hej jeśli chodzi o łożyska piasty z przodu to jestem w trakcie wymiany są dwaPrzemy pisze:Podpowiedzcie mnie gdzie i za ile można dostać łożysko piasty, chodzi o te wewnętrzne ślizgowe.
32008 rozmair 40x68x19
32009 rozmiar 45x75x20
Kupisz praktycznie w każdym sklepie z łożyskami
ROKY SOFT 87
Dąbrowa Górnicza
Dąbrowa Górnicza
-
- jestem tu nowy...
Re: DAIHATSU WSZYSTKIE MODELE - CZĘŚCI, ZAMIENNIKI, PRZERÓBK
Wczoraj zakupiłem rocky-ego z 95 roku. jak znawcą wiadomo on z przodu jest na drążkach skrętnych(nie zależne) a tył sztywny most na spręzynach śrubowych! I chodzi mi o przód mam zamiar wsadzić od starego modelu na resorach i zamontować sprężyny
i teraz pytanie: Czy przełożenia się będą zgadzać tył nowszy z przedem starszym..
?

Witam! Poszukuję drążka kierowniczego chyba pośredniego (relay rod) - tego do którego dochodzi amortyzator skrętu do bertone '91. Mój jest tak zmiętoszony, że nie nadaje się do regeneracji (podobno). Na stronce millnera w UK jest za 34 funty, a to grosze za nową część. Pytanie czy podejdzie do auta z kierownicą po lewej stronie. Ze zdjęcia to wygląda identycznie. A może w ogóle to ktoś go ma na zbyciu? W przyzwoitym stanie?
Rocky 2,8D, Bertone Freeclimber 2,4TD
Już sobie sprawdziłem, że angielski wygląda tak samo, ale oczywiście jest odbiciem lustrzanym, więc d..a zbita. Staram się szukać u niemców, ale nie jestem gigantem w niemieckim więc jest ciężko (na forum ferozclub.de znalazłem link do milner offroad
)

losfer pisze:Już sobie sprawdziłem, że angielski wygląda tak samo, ale oczywiście jest odbiciem lustrzanym, więc d..a zbita. Staram się szukać u niemców, ale nie jestem gigantem w niemieckim więc jest ciężko (na forum ferozclub.de znalazłem link do milner offroad)
Poszukaj dobrego ślusarza,to zrobi Tobie nowy i solidniejszy i z dostępnymi końcówkami.
Pozdrawiam
Tak by było najprościej, ale z tego co wiem, to jak mi się zdarzy że rzeczoznawca będzie badał mój samochód to mam wtedy regularnie przerąbane...