Popularność Rocky

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Borgir
Lokalizacja: 49° 40' 56 '' N || 21° 45' 57 '' E || Parva Cracovia

Re: Popularność Rocky

Post autor: Borgir » ndz cze 14, 2009 1:39 am

Witam... z błota ssało się jachta i BMW rekinem serii 5 z siłownikiem 3 litra na TD, ale chodzi mi bardziej o utylitarność pojazdu na większą część roku niźli na 2 wypady pod-jachtowe.
Wiem, że za 5 k plnów to będzie padło, ale mam możliwości dłubania przy tym, a nie zależy mi na karosowaniu tego "pode dyskotekę" i "na zaryw wiochurek" czy jak to tam zwać.... chodzi mi o wóz typu: w krzaki na na trase a nie na lans :P przy okazji, jeśli to będzie kostka rubika to mi też pasuje bo przynajmniej poznam z czego to zrobione (byle nie z g...wna).

Pozdr.
They call him Machete...
- Yes bro..., I mean...Padre

Coming Soon

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » ndz cze 14, 2009 2:27 am

Witam... z błota ssało się jachta i BMW rekinem serii 5 z siłownikiem 3 litra na TD
Rekin serii 5 3.0TD waży 2 razy tyle co SJ413 i ma 3 razy tyle mocy ;)

Ty ten jacht ciągniesz z wody czy dźwig?

Domyślam się po wadze że chodzi mniej więcej o 1,5 raza większy jacht niż ten na obrazku i mniej więcej podobny manewr, z tym że nie koniecznie na kamykach?

Obrazek

Obrazek

Mnie się wydaje że lepiej do tych 5tyś zł dołożyć odrazu 3tyś na zakup i mieć coś rokującego, niż wydać 5tyś na coś co zostało na zachodzie zezłomowane, oddane handlarzom darmo, potem zajeżdżone w Polsce i po dwóch agoniach czeka na szczęśliwego kupca.. Części do Daihatsu nie są tanie - raczej lepiej mieć odrazu przy zakupie jak najwięcej sprawnych. Za granicą jeżdżący Rocky nie kosztuje mniej niż 1.500 euro, czyli z marżą handlarza w Polsce mniej niż 8000zł. A naprawdę często widać w polskim internecie oferty sprzedaży czegoś co zostało siłą spod prasy na złomie wyszarpane żeby przybyć do Polski i ponownie mieć cenę.. Jesteśmy europejskim grobem dla wielu aut - pytanie czy chcemy za nie jeszcze płacić.

Co do reszty to niech sie ktoś wypowie kompetentniejszy..
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » ndz cze 14, 2009 3:23 pm

Witaj nes,

no po prawdzie to moje to Sasanka 620 nieco rozbudowana od serii i stąd taka masa :) (kila ulepszeń dla komfortu zawsze daje masę).

Co do samochodu to zapewne masz rację, ale póki co szukam i nie zachwycam się jak dziecko resorakiem, więc pewnie sam zakup poczeka i dojrzeje.... nie chcę na dzień dobry wylądować w kanale ze skrzyneczką narzędzi i narządów do przeszczepu. Jednakoż liczę się z tym, że na pakiet startowy i tak muszę mieć więc zbieram jak na razie. Wiadomo, że coś za 8k jest lepsze od czegoś za 5 K ale porównując tak czy siak w końcu dopakowanie finansowe dobije do 10 k jakby nie liczyć. W przypadku 8 tysi będzie to 2 tysi pakietu w przypadku 5 tysi spodziewam się podwojenia wkładu co mnie nieco martwi, ale nie na tyle, żeby rezygnować. W sumie jeśli zrobię auto dla siebie od początku to tak będzie, bez możliwości sprzedaży. Już raz tak popełniłem i teraz jeżdżę chyba najbardziej doinwestowanym maluchem w historii :P Ale ja tak mam ... robię auto dla siebie bez brania pod uwagę możliwości sprzedania go w późniejszym terminie :P

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz cze 14, 2009 5:51 pm

nes421 pisze: A takie bździdełko jak SJ to nie za lekkie na przyczepę z jachtem 1150kg w błocie na brzegu ??
Oczywiście że nie pociągnie. Mi chodziło ogólnie o niskobudżetowy offroad. Taniej niż
SJ już się nie da. Ale 5 tys to i tak za mało :)3
Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » ndz cze 14, 2009 6:18 pm

Osobiście jestem za Rakietą. Jeździłam Ferozą i jeźdżę Rakietą ... Rakieta jest the best ....

A jak już auto da ci trochę radochy to przestaniesz liczyć PLN-y w niego włożone .... oczywiście w ramach mozliwości
Rrakieta Rakieta
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » pn cze 15, 2009 11:50 am

IWO_FERCIA pisze:Osobiście jestem za Rakietą. Jeździłam Ferozą i jeźdżę Rakietą ... Rakieta jest the best ....

A jak już auto da ci trochę radochy to przestaniesz liczyć PLN-y w niego włożone .... oczywiście w ramach mozliwości
No i chybaśmy tu doszli do clu (czy jak się to pisze) i ostaniem się na Rockickim.... pytanie teraz czy benz czy Diesel Power.

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » pn cze 15, 2009 12:15 pm

na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź przynajmniej dla mnie - nie wiem jak koledzy się wypowiedzą.....

Tylko turbo klekot :)21 i to ten na sztywnych mostach :)21
Rrakieta Rakieta
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
Mad Max

Post autor: Mad Max » pn cze 15, 2009 1:27 pm

no raczej...
"Żywot Briana"

-Mamo, czy ja mam duży nos??
-Przestań myśleć o seksie!

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Re: Re:

Post autor: Sztanca » pn cze 15, 2009 1:35 pm

odpowiem Ci na kilka pytań
Borgir pisze: I tu seria pytań dotycząca Daihatsu:
- 2,8TD czy 2,0 benz od Toyki? - 2.8TD i żaden inny, najlepiej z intercoolerem
- 2,8 TD lub D - ile to pali w trasie - równo 10l/100
- 2,8 - jak wysokie ubezpieczenie i jak obejść coby jak najmniej płacić (mam 60% zniżki ) - też mam 60%, płacę 400zł/rok, auto mam zarejestrowane jako ciężarowe)
- Jeśli Dieselki to czy są zamienniki i czy drogi serwis silnika (Rocky) - silnik prosty jak konstrukcja cepa, naprawia to każdy mech, są niektóre zamienniki do tego sporo aut do rozbiórki na alledrogo.
- Jakie punkty ramy są najbardziej narażone i na co zwrócić uwagę przy tym przy kupnie używki do roboty - sprawdź czy rama jest prosta i czy nie była spawana, pojedź na przegląd sprawdzić zawieszenie

P.S2: średnie zarobki jakie mamy w regionie to 1500 plnów na łapę /m-c z czego jestem w stanie poświęcić na wózek około 500 miesięcznie. - może się okazać tak, że przez pierwsze pół roku nie wyjedziesz z warsztatu, ofrołd to raczej drogie hobby, ale jak lubisz dłubać sam i masz gdzie to może nie będzie tak źle
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » pn cze 15, 2009 2:33 pm

Tak naprawdę to zależy w jakim stanie kupi..... i co będzie chciał z tego zrobić .... na początek trzeba zrobić to co krzyczy o zrobienie - zależy co będzie krzyczało ... a resztę pomalutku ...... jak adrenalina pozwoli :)21
Rrakieta Rakieta
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » pn cze 15, 2009 5:27 pm

kilka ulepszeń dla komfortu zawsze daje masę.
nie wiem jaka jest masa gołej regatowej Sasanki ale jak nadal daje rade sama płynąć na żaglach to chyba nie ma źle :wink:

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » pn cze 15, 2009 11:11 pm

@ Sztanca : Dziękuję za więcej niż wyczerpującą odpowiedź :) Jest mi co najmniej miło.

Tak gwoli sprostowania: łajba ma być jeno wyssana ze slipu (choć i ze błota przewidywania są ) mechanicznego pod konkretny podjazd (tak z 5 metrów i 45% nachylenia co stanowi wyczyn dla Beem i innych plaskaczy z przerostem mocy nad treścią) :P ponadto przerzucona przeze kurwężnik o wysokości jakowychś 20 cm i zaparkowana na zimę na płaskim będzie... oczywiście Ci co mają jachta wiedzą, że takowa operacja jest powtarzana przy wodowaniu, jeno kolejność 180* na odwyrtke - jak przy dachowaniu :P

@nes421 - do regatowej to jej wiela trzeba - jakieś 300 kg mniej na ruchomym balaście, ale przepisy i tak mi uniemożliwiają ściganie się, a przyznam, że podium w turystyku moje jest i basta :)

IWO_FERCIA: niestety stan zależnym jest mocno ode zasobności portfela, więc i liczyć nie ma co na wiele.... no chyba, że Sz. P. Lotto albo Mgr. RMF dadzą mnie swą kumulację, ale na to akurat nie liczę (ile ja im 2złotówek oddałem - ktoś policzy ? :P )

Tak czy inaczej, chęci są - a to wiele, garaż i zatoczka jest - to też się liczy, dupa w mechanice nie jestem, choć wykształcenie zgoła inne - ale to też się liczy, ponadto kilka zaprzyjaźnionych warsztatów i graciarnia na alledrogo.pl - też ma znaczenie.... .za wszystko inne zapłacę kartą masterpierd.... Posiadanie Rakiety - Bezcenne .... zdecydowałem się - jak w końcu coś ustrzelę to się pochwalę :) ale to jeszcze trochę czasu minie :(( i tu jest ból wszelaki.

Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za okazaną pomoc przy doborze środka 4x4 bo to jest bardzo wiele i jestem Wam wdzięczny, a jeśli trafię padło to sobie w brodę napluję, potem w dłonie i za flexa złapię :)

Pozdrawiam Was serdecznie :)
Borgir
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » wt cze 16, 2009 7:09 am

Życzę powodzenia w poszukiwaniach ... czasem zdarza się że jakiś leśny dziadek za bezcen niemalże oddaje niezbyt styrane auto albo wyrwiesz gdzieś ze wsi gdzie robił za roboczego wołka i też nie był tyrpany w terenie ... za niewielkie pieniądze bo nieświadomi są ile te autka (nawet w wieku dojrzałym) dla koneserów są warte.

Żadko ale się takie okazje zdarzają i trzeba je wtedy szybko łapać. Może nie będzie tak źle. Zwróć uwagę na stan ramy i aby silnik i napędy były zdrowe - reszta jest wszystko do zrobienia. Nic się nie martw Twój Rocky gdzieś już tam na Ciebie czeka. Najtrudniej było podjąć decyzję. Teraz tylko szukać .....
Rrakieta Rakieta
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Post autor: Sztanca » wt cze 16, 2009 9:49 am

średnio raz w miesiącu pojawia się jakiś Rockers na Alledrogo w cenie do 6k, 2 dni temu pojawił się ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=662349104
nie wiem czy warto, trzeba by go obejrzeć, i coś mi się zdaje że jeszcze niezarejestrowany w Polsce... więc zanim byś go kupił niech sprzedający zrobi najpierw przegląd :wink:
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » wt cze 16, 2009 5:05 pm

Sztanca pisze:średnio raz w miesiącu pojawia się jakiś Rockers na Alledrogo w cenie do 6k, 2 dni temu pojawił się ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=662349104
nie wiem czy warto,
Te 6k to jest cena wywoławcza. Sprzedaje go handlarz..u handlarzy nie ma okazji !!
Pozdr.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » wt cze 16, 2009 8:39 pm

Na zagranicznych forach pojawiają się czasem wypowiedzi na temat Rockyego w stylu "Miałem to auto - bardzo fajne, świetnie się jeździło, ale poddałem się z naprawianiem przy awarii (czegośtam) kiedy powiedzieli mi za części kwotę XYZ". Ponieważ auta w takim stanie są sprowadzane do m.in. Polski, warto dokładnie sprawdzić co się kupuje i dlaczego ktoś to sprzedał / poprosić kogoś kto się zna o sprawdzenie / skorzystać z usług niezależnych firm które oferują sprawdzenie auta przy zakupie (widziałem oferty sprawdzenia (z pisemnym potwierdzeniem) auta terenowego np. za 100zł, więc w porównaniu do kosztów naprawy kwota niska) - żeby nie wejść prosto na mine.

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » śr cze 17, 2009 4:39 pm

Wiesz nes może i masz rację ale wąpie żeby na zachodzie ktokolwiek bawił się w leżenie pod samochodem w warunkach "home made" ... raczej wstawiają do warsztatu - wtedy każda naprawa jest droga ..
Polak potrafi więc można kombinować własnymi metodami i da się to przełknąć .
Rrakieta Rakieta
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
Borgir

Post autor: Borgir » czw cze 18, 2009 9:09 pm

Czołgiem,

... ni i kur....tka na wacie.. podoba mi się zdolność terenowa Rocka (jechałem nim dzisiaj - bydle na TDku ssak jakich mało) ale podoba mnie sięrównież tyłeczek Ferci.... czemu fabrycznie nie zmotali Rocka z dupcią Fercie ... te okna zachodzące na dach ech... poezja.
Dylematu nie ma ... będzie z Wami jeszcze jeden Rockers :P Juz niedługo :)

Pozdrawiam.
They call him Machete...

Coming Soon

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » sob cze 20, 2009 12:28 pm

A popatrz na tego: http://www.allegro.pl/item664094480_dai ... acony.html

Prawie SUV (nie obrazajcie sie rocmani i rockwoman)
---
Feroza '96 +opony z białymi paskami

Awatar użytkownika
Slawek04
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek04 » sob cze 20, 2009 1:09 pm

yarkom pisze:A popatrz na tego: http://www.allegro.pl/item664094480_dai ... acony.html

Prawie SUV (nie obrazajcie sie rocmani i rockwoman)
Fajny :D troche przerobic postawic ne mtki i dlugo pewnie by sluzyl...
Było Białe Daihatsu Feroza!! :D
Jest Teriosik ;)

Awatar użytkownika
IWO_FERCIA

Post autor: IWO_FERCIA » sob cze 20, 2009 3:40 pm

no i jeszcze pościągać te plasticzki ale tak naprawdę lepsze są te do 93 roku :)
Rrakieta Rakieta
Noe był kobietą

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » sob cze 20, 2009 4:24 pm

Chyba taki design był przez 9 lat już do samego końca bo na mobileDe jest prawie identyczny z 2002 roku
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... geNumber=2
Różnica w wieku 9 lat, różnica w wyglądzie niewielka, różnica w przebiegu 120.000km, różnica w cenie 400%..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”