sprzęgiełka AVM

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

bear

sprzęgiełka AVM

Post autor: bear » wt mar 11, 2014 12:40 pm

Witam mam pytanie z racji tego że pogoda zaczyna sprzyjać wypadom za miasto czas zakończyć restaurowanie ferozy. od pewnego czau coś mi stukało z przodu myślałem że to amortyzatory lub coś w zawieszeniu ale jak się okazało akurat to jest na 5. diagnosta stwierdził że to pukanie to w sprzęgiełkach.

czy ktoś już przeprowadzał taką operację :) tj regeneracje cze też naprawę takowych sprzęgiełek, bo ni groma niewiem jak się do tego zabrać

Awatar użytkownika
s3R

Re: sprzęgiełka AVM

Post autor: s3R » wt mar 11, 2014 4:15 pm

Ale kiedy to puka i co konkretnie.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » wt mar 11, 2014 7:06 pm

A masz automaty czy manuale? W sprzęgiełku raczej nie ma co pukać, jeśli będzie uszkodzone to raczej będą strzały podczas przekazywania napędu lub procesu rozłączania sprzęgów. Jeśli masz manuale to opcja zdjęcia ich jest prosta(manualen).
1. Ustawiasz na FREE
2. Odkręcasz małe śrubki bodajże 8
3. Wyciągasz delikatnie dekielek razem ze sprężyną i zębatką (może się klinować i sprężyna będzie się rozciągać)
4. Ściągasz pierścień zabezpieczający z półosi
5. Odkręcasz duże śruby imbusem
6. Ściągasz sprzęgiełko.

U mnie rozebranie, przesmarowanie wszystkiego i rozruszanie pomogło a nie mogłem po poprzednim właścicielu w ogóle ich przełączyć tak były zasyfione. Gdybyś miał problem z "uciekającą" półosią to możesz w nią wkręcić śrubkę i wtedy łatwiej założyć pierścień zabezpieczający.
Jeśli natomiast zaczynają padać manuale to raczej tylko wymiana na nowe/używki lub stałe zabieraki.
Opisz najpierw jak to stuka bo może to wcale nie sprzęgi :wink:
Galloper LWB - turysta

bear

Post autor: bear » wt mar 11, 2014 9:00 pm

hej dzieki za odpowiedz. sprzęgiełka to manuale
wg mnie to coś innego bo luzów niema i jak podniesiesz koło i pchniesz to też oki. najbardziej kleota jak jedzie sie po małych nierównościach. dziś przekładałem z zimówek na simeksy i tak mnie zastanowiło że zaciski jak się porusza na boki to się "kiwają" i widze że niema blaszek przy klockach. tak myśle że to może luz się zrobił pomiędzy klockami a zaciskiem ale czy to możliwe skoro hamulce są oki?

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » śr mar 12, 2014 6:05 pm

Możliwe nie ma blaszek to okładziny latają, wylecieć nie wylecą, aczkolwiek nie wiem, u mnie też latały i nie było to jakoś mocno słyszalne.
Galloper LWB - turysta

bpuchowski
Kontaktowanie:

Post autor: bpuchowski » pt mar 14, 2014 4:55 pm

w pajero wymieniałem blaszki bo jedna pękła i mocno tłukło.
wildcat F50 w wersji rurka z IS

ambipur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ambipur » sob kwie 26, 2014 2:25 pm

U mnie było podobnie.
Polecam wycieczkę na drogę szutrową z "tarką" (regularne nierówności), przy stałej prędkości stuka bardzo mocno, jak naciśniesz delikatnie hamulec i się wyciszy to masz odpowiedź.

Blaszki powinny wyeliminować stukanie.
Pozdrawiam
RTFM - Read The Fucking Manual

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » ndz kwie 27, 2014 12:04 am

Ewentualnie sprawdź półosie, tzn. wejdź pod auto i najpierw poruszaj półosią w poziomie a potem w pionie, możliwe że w pionie będzie luz i będzie walić, tak samo jak będziesz mieć wybity sworzeń na drążkach kierowniczych.
Galloper LWB - turysta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”