Zmota na bazie Ferozy
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Zmota na bazie Ferozy
Witam,
dawno na forum nie zaglądałem - teraz wracam z innym tematem.
Posiadam sfatygowaną Ferozę z 92 roku, zamiast ratować wymyśliłem sobie, że będzie to moja baza do budowy lekkiej zmotki.
Pomysł jaki mi się wyklarował w tej chwili:
- buda przerobiona na pickup z klatką wewnętrzną w kabinie i orurowaniem na "pace"
- silnik 1.9TDI 1Z przerobiony na mechaniczną pompę
- skrzynia - chciałbym automatyczną ale jeszcze nie mam pomysłu od czego, jakieś sugestie?
- reduktor - zwolniony samurai
- mosty afgany
- zawieszenie unilink
- koła - coś koło 35 cali
- elektryczne wyciągarki przód oraz tył
Co sądzicie o takiej konfiguracji?
Pozdr.,
expart.
dawno na forum nie zaglądałem - teraz wracam z innym tematem.
Posiadam sfatygowaną Ferozę z 92 roku, zamiast ratować wymyśliłem sobie, że będzie to moja baza do budowy lekkiej zmotki.
Pomysł jaki mi się wyklarował w tej chwili:
- buda przerobiona na pickup z klatką wewnętrzną w kabinie i orurowaniem na "pace"
- silnik 1.9TDI 1Z przerobiony na mechaniczną pompę
- skrzynia - chciałbym automatyczną ale jeszcze nie mam pomysłu od czego, jakieś sugestie?
- reduktor - zwolniony samurai
- mosty afgany
- zawieszenie unilink
- koła - coś koło 35 cali
- elektryczne wyciągarki przód oraz tył
Co sądzicie o takiej konfiguracji?
Pozdr.,
expart.
"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Zmota na bazie Ferozy
Dlaczego tak uważacie? Przekombinowane?
Tak ramę ma, gorzej z blachą..
"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Znaczy wiesz...nikt Ci tu nie broni popełnić pomnika,ale moim zdaniem:
-rama na bank ruszona zębem czasu-wypiaskuj to zobaczysz,obejrzyj środek
-koła 35 plus mosty prawdopodobnie powyginają ją w chńskie 8
-a te 1.9 to nie jest przód naped?Masz do niego wzdłużny automat?
Ogólnie każdy podzespół przewidziany jest do odpowiednich obciążeń i fantazja ma swoje granice/dwie wyciągarki/.
Multum pieniędzy do wydania nawet jak masz warstat i spawarkę,a efekt będzie taki se.
To jest b trudna dziedzina i aby budować skutecznie potrzeba duzo wiedzy,wytrwałości i tego co wyżej.
Buduje się po to,żeby stworzyć coś lepszego niż jest,a nie co ledwie jeżdzi.
-rama na bank ruszona zębem czasu-wypiaskuj to zobaczysz,obejrzyj środek
-koła 35 plus mosty prawdopodobnie powyginają ją w chńskie 8
-a te 1.9 to nie jest przód naped?Masz do niego wzdłużny automat?
Ogólnie każdy podzespół przewidziany jest do odpowiednich obciążeń i fantazja ma swoje granice/dwie wyciągarki/.
Multum pieniędzy do wydania nawet jak masz warstat i spawarkę,a efekt będzie taki se.
To jest b trudna dziedzina i aby budować skutecznie potrzeba duzo wiedzy,wytrwałości i tego co wyżej.
Buduje się po to,żeby stworzyć coś lepszego niż jest,a nie co ledwie jeżdzi.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi - tak, dopuszczam myśl, że wyjdzie mi pomnik ale mam nadzieję, że jednak nie 
Jeśli chodzi o ramę, buda była liftowana i, jak był lepszy dostęp, była opukana młotem i wydaje się w miarę zdrowa. Ale tak, mam warsztat (może nie do końca ten profil) i spawarkę (a nawet parę) i lubię myśleć, że potrafię się nią posługiwać
W sprawie mostów - faktycznie czym więcej czytam o Afganach tym bardziej się do nich zniechęcam, w szczególności jeśli chodzi o koła 35+.. Może mosty LC 70?
Silnik - jeśli to ma znaczenie 1Z był montowany zarówno poprzecznie jak i wzdłużnie. I tak chciałbym tam założyć skrzynię od innego auta..
Zdaję sobie sprawę, że to jest trudna dziedzina, że wymaga wytrwałości i pieniędzy ale z drugiej strony nie planuję tym autem wyjechać za 3 tygodnie, lubię dłubać i parę rzeczy w swoim życiu zbudowałem - faktycznie może mniejszego kalibru.
Wiesz, nie święci garnki lepią

Jeśli chodzi o ramę, buda była liftowana i, jak był lepszy dostęp, była opukana młotem i wydaje się w miarę zdrowa. Ale tak, mam warsztat (może nie do końca ten profil) i spawarkę (a nawet parę) i lubię myśleć, że potrafię się nią posługiwać

W sprawie mostów - faktycznie czym więcej czytam o Afganach tym bardziej się do nich zniechęcam, w szczególności jeśli chodzi o koła 35+.. Może mosty LC 70?
Silnik - jeśli to ma znaczenie 1Z był montowany zarówno poprzecznie jak i wzdłużnie. I tak chciałbym tam założyć skrzynię od innego auta..
Zdaję sobie sprawę, że to jest trudna dziedzina, że wymaga wytrwałości i pieniędzy ale z drugiej strony nie planuję tym autem wyjechać za 3 tygodnie, lubię dłubać i parę rzeczy w swoim życiu zbudowałem - faktycznie może mniejszego kalibru.
Wiesz, nie święci garnki lepią

"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
jeśli masz frajdę z budowania - pomysł doskonały. Zapewnisz sobie tej frajdy na lata.
Jeśli natomiast celem jest używanie - to sprzedaj co masz, choćby symbolicznie i kup cokolwiek bardziejszego. I tyle. Zmoty są fajne ale na filmikach. Jak chcesz jeździć - kup auto.
Jeśli natomiast celem jest używanie - to sprzedaj co masz, choćby symbolicznie i kup cokolwiek bardziejszego. I tyle. Zmoty są fajne ale na filmikach. Jak chcesz jeździć - kup auto.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Do jazdy mam LC80 z 3 blokadami i mechanikiem 
Chociaż mam nadzieję, że to coś też będzie jeździło w skończonym czasie jeśli będę mógł liczyć na rady i podpowiedzi od bardziej doświadczonych kolegów.

Chociaż mam nadzieję, że to coś też będzie jeździło w skończonym czasie jeśli będę mógł liczyć na rady i podpowiedzi od bardziej doświadczonych kolegów.
"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Ewentualnie puścisz gotowca na OLX https://www.olx.pl/oferta/bashan-z-siln ... dbf035d2dd 

No,to jedziesz z koksem!
Buda weg i odstawiona za stodołę,rama do gołego,do piaskowania i do naprawy.
Osadzenie mostów i zesp napedowego.Troche kłopot,bo w ferce z przodu niezależne i mus przerobić na most.
Trzy zdania i na rok roboty
Lj70 to chyba dobry trop.

Buda weg i odstawiona za stodołę,rama do gołego,do piaskowania i do naprawy.
Osadzenie mostów i zesp napedowego.Troche kłopot,bo w ferce z przodu niezależne i mus przerobić na most.
Trzy zdania i na rok roboty

Lj70 to chyba dobry trop.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie za bogato z mostami do LJ70.. Może pójść w standard i patrol? Albo jakieś Dany?
Dany od explorerów są do wybory do koloru tylko za szybkie. A może od Musso (sic!)? Przedni most Dana 30, tylny Dana 44? I zostać na niezależnym z przodu?
EDIT: chociaż boję się, że geometra niezależnego zawieszenia może mnie przerosnąć..
Dany od explorerów są do wybory do koloru tylko za szybkie. A może od Musso (sic!)? Przedni most Dana 30, tylny Dana 44? I zostać na niezależnym z przodu?
EDIT: chociaż boję się, że geometra niezależnego zawieszenia może mnie przerosnąć..
"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.