Feroza - za ZIMNA.
Moderator: s3R
Feroza - za ZIMNA.
Witanko. Mam taką sprawę. Niedawno kupiłem używaną ferkę, porobiłem standardowe wymiany i zadziwił mnie jeden detal. Wskazówka temperatury silnika po dłuższej jeździe podnosi się mniej więcej do 1/5 skali. I wyżej już nie chce. Płyn w chłodnicy jest wymieniony, nagrzewnica grzeje prawidłowo, ciepełkiem.
Mechanik stwierdził, że termostat jest sprawny, tylko wentylator chodzi cały czas (tu cytuję) "od siły odśrodkowej". Podobno jak go trochę przytrzymać śrubokrętem, to sobie grzecznie stoi, wskaźnik temperatury podnosi się do polowy skali i wentylator zaczyna pracować naprawdę, tak, że już się go trzymać nie da. Tenże mechanik powiedział, ze powiniennem po prostu wstawić karton za chłodnicę, żeby się bardziej nagrzewał.
Co Wy o tym sądzicie? Co powiniennem sprawdzić/wymienić/cokolwiek?
Mechanik stwierdził, że termostat jest sprawny, tylko wentylator chodzi cały czas (tu cytuję) "od siły odśrodkowej". Podobno jak go trochę przytrzymać śrubokrętem, to sobie grzecznie stoi, wskaźnik temperatury podnosi się do polowy skali i wentylator zaczyna pracować naprawdę, tak, że już się go trzymać nie da. Tenże mechanik powiedział, ze powiniennem po prostu wstawić karton za chłodnicę, żeby się bardziej nagrzewał.
Re: Feroza - za ZIMNA.
To że wentylator sie kręci delikatnie zawsze to normalne, jak auto sie nagrzeje to sie uruchamia właściwa prędkość - też normalne. Jednak jesli termostat jest OK to to że wentylator sie kręci non stop w sposób jaki cytujesz nie ma zadnego znaczenia bo termostat nie puszcza wody na chłodnice więc wiatrak nie ma tam co chłodzić.pibis pisze:Witanko. Mam taką sprawę. Niedawno kupiłem używaną ferkę, porobiłem standardowe wymiany i zadziwił mnie jeden detal. Wskazówka temperatury silnika po dłuższej jeździe podnosi się mniej więcej do 1/5 skali. I wyżej już nie chce. Płyn w chłodnicy jest wymieniony, nagrzewnica grzeje prawidłowo, ciepełkiem.
gg 3041301
@Koni
Czyli generalnie by to oznaczało, że termostat jest walnięty, bo silnik nie może osiągnąć właściwej temperatury? Czyli termostat jest cały czas otwarty i woda płynie przez chłodnicę, cały czas ziębiona, nawet lekkimi obrotami.
Test na stojącym aucie można sobie wsadzić, bo po zatrzymaniu wiatraka przestaje się chłodzić woda w chłodnicy (mimo, że obieg jest cały czas otwarty) i zaczyna się grzać, więc załącza wiatrak.
Samo załączenie wiatraka wskazuje na prawidłowo działające wisko,
Czy myślę poprawnie?
Czyli generalnie by to oznaczało, że termostat jest walnięty, bo silnik nie może osiągnąć właściwej temperatury? Czyli termostat jest cały czas otwarty i woda płynie przez chłodnicę, cały czas ziębiona, nawet lekkimi obrotami.
Test na stojącym aucie można sobie wsadzić, bo po zatrzymaniu wiatraka przestaje się chłodzić woda w chłodnicy (mimo, że obieg jest cały czas otwarty) i zaczyna się grzać, więc załącza wiatrak.
Czy myślę poprawnie?
no dokładnie to miałem na myslipibis pisze:@Koni
Czy myślę poprawnie?

gg 3041301