....czyszczenie EGR

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

BigBurak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

....czyszczenie EGR

Post autor: BigBurak » pn lip 16, 2007 2:27 pm

cześć!

1. Od pewnego czasu zapala mi się i gaśnie lampka "check-engine".
Analiza mrugnięć owej lampki (w trybie testu) wskazała na błąd nr 12.
Zacząłem dociekać przyczyny tego błędu i natkąłem się na internecie na materiał pt "Daihatsu Rocky EGR Cleanout" który mówi że najprawdopodobniej chodzi o dysfunkcję EGRu....
Po lekturze powyższego, doszedłem do wniosku że trza se ten EGR przeczyścić . Niestety obawiam się że jak odkręcę wtrysk i inne rzeczy o których mowa w tym materiale to porozrywają się uszczelki, a nowych nie posiadam.....
I tu pytanie - czy moje obawy są słuszne czy też da się jakoś wtórnie zaaplikować stare podkładki i uszczelki ?
Jeśli nie to czy da rade gdzieś kupić zestawik takowych albo może da się je wyciąć z jakiegoś arkusza materiału który może jest dostępny w moto sklepach ????

Czy któryś z Kolegów miał może podobny problem i dokonywał czyszczenia EGR ( i czy to pomogło :)))?

2. Odnoszę wrażenie że wspomaganie hamulców w mojej Ferozce nie za bardzo działa- trzeba dość mocno deptać po pedale żeby uzyskać oczekiwane rezultaty. A może poprostu ferozka tak ma zestrojone servo hamulcowe ?????? (( w polonezie którego posiadam ( ze starymi hamulcami - przód/ tył tarcze) nie trzeba używać takiej siły)). Co Wy na to ??

3. Czy wielostopniowy rezystor dmuchawy nawiewu wnętrza można naprawić w jakiś prost sposób ?? Jak kupiłem ferozkę działały wszystkie "stopnie" - teraz tylko dwa "najwyższe". Czy ktoś zna parametry elektryczne tego rezystora ???

może po przeczytaniu powyższego ktoś zdecyduje się udzielić jakiś wskazówek - z góry dzięki !!!!

trzymajcie się !!

Davido

Post autor: Davido » pn lip 16, 2007 3:19 pm

Feroza '95

Awatar użytkownika
barteks

Post autor: barteks » wt lip 17, 2007 2:14 pm

Ad 3. W moim WIldcat/ROcky, czasem jak kopnę nogą pod deską w jakieś przełączniki to też przestaje działać pierwszy bieg dmuchawy.
Czasem sie naprawia sam na nierównościach, a czasem jak kopnę niechcaćy drugi raz :wink:
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”