prześwit Rocky
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
prześwit Rocky
Koledzy zamierzam kupić Rocky rok 1994 wersja SLX nie wiem dokładnie co to znaczy, bo do tej pory jeździłem NIVĄ.
Mam w związku z tym pytania. Jak można zwiększyć prześwit. Poluję w górach i jest mi potrzebny jak największy prześwit. Jaka najwyższa opona wchodzi do Rocky, a może można włożyć felgi 16-tki. I jaka powinna być optymalna szerokość opony.
2. Koledzy i Koleżanki proszę powiedzcie mi na czym polega to dwustopniowe zawieszenie w RockY. Facet który sprzedaje mi auto nie wie.
3. Jakieś inne sugestie i porady.
Zaznaczam, że o Rockym wiem niewiele. To co wyczytałem na forach i w internecie.
Pozdrawiam
Mam w związku z tym pytania. Jak można zwiększyć prześwit. Poluję w górach i jest mi potrzebny jak największy prześwit. Jaka najwyższa opona wchodzi do Rocky, a może można włożyć felgi 16-tki. I jaka powinna być optymalna szerokość opony.
2. Koledzy i Koleżanki proszę powiedzcie mi na czym polega to dwustopniowe zawieszenie w RockY. Facet który sprzedaje mi auto nie wie.
3. Jakieś inne sugestie i porady.
Zaznaczam, że o Rockym wiem niewiele. To co wyczytałem na forach i w internecie.
Pozdrawiam
-
- jestem tu nowy...
- MACIEK KRAKÓW
Szczerze mowiac Rocky po polowie 93 roku na drazkach i sprezynie to juz baaardzo delikatna zabawka w porownaniu z modelem na sztywnych mostach - z modyfikacjami trzeba uwazac, a o kolach 33 cale to raczej mozna w nim zapomniec

31 cali wchodzi do nowego Rocky-iego na drazkach i sprezynie z problemami a plastiki przednie i tylne samoczynnie przy dobiciach i skrecie sie modyfikuja

31 cali wchodzi do nowego Rocky-iego na drazkach i sprezynie z problemami a plastiki przednie i tylne samoczynnie przy dobiciach i skrecie sie modyfikuja

Bertone FREECLIMBER I 2.7i 91r.
Suzuki Jimny 1.3i 07r. 30" MT 2xARB
Suzuki GV I 3D 2.0TD 05r.
Wiesz to z doświadczenia czy tak Ci się wydaje?Szczerze mowiac Rocky po polowie 93 roku na drazkach i sprezynie to juz baaardzo delikatna zabawka w porownaniu z modelem na sztywnych mostach - z modyfikacjami trzeba uwazac, a o kolach 33 cale to raczej mozna w nim zapomniec
Mnie osobiście ta realizacja bardzo się podoba (zwłaszcza zdjęcia z ósmej strony) :
http://www.cardomain.com/ride/2401394
"Pisarz miłości mówią mi..."
- MACIEK KRAKÓW
Wiem to z doswiadczenia na TRANSPOLONI!!!!!! ja bylem swoim wynalazkiem a Kolega byl wlasnie taka z 94 roku na 31/10,5/15 i wszystko to wyszlo podczas rajduX90 pisze:Wiesz to z doświadczenia czy tak Ci się wydaje?Szczerze mowiac Rocky po polowie 93 roku na drazkach i sprezynie to juz baaardzo delikatna zabawka w porownaniu z modelem na sztywnych mostach - z modyfikacjami trzeba uwazac, a o kolach 33 cale to raczej mozna w nim zapomniec
Mnie osobiście ta realizacja bardzo się podoba (zwłaszcza zdjęcia z ósmej strony) :
http://www.cardomain.com/ride/2401394

-
- jestem tu nowy...
Panie i Panowie jeszcze jedno pytanie.
Jeśli mam felgi 30 i zgodnie z producentem mogę założyć opony od 215 do 235, producent zaleca 225.
Jak wybrać najwyższą oponę. Wiem, że oznaczenie typ nap. 75 jest to stosunek wysokości do szerokości. Chciałbym najwyższą oponę.
Jeśli wezmę 195/80R15 to powinna ona być niższa niż np.235/75.
Powiedzcie, czy dobrze myslę - uczę sie tego.
Pozdrawiam
Jeśli mam felgi 30 i zgodnie z producentem mogę założyć opony od 215 do 235, producent zaleca 225.
Jak wybrać najwyższą oponę. Wiem, że oznaczenie typ nap. 75 jest to stosunek wysokości do szerokości. Chciałbym najwyższą oponę.
Jeśli wezmę 195/80R15 to powinna ona być niższa niż np.235/75.
Powiedzcie, czy dobrze myslę - uczę sie tego.
Pozdrawiam
-
- jestem tu nowy...
koła 30
OK
mam koła 30.
Przecież się tego uczę-litości.
mam koła 30.
Przecież się tego uczę-litości.
Okazałem litość
http://www.kilometr.republika.pl/napraw ... html#opony
Tutaj masz przelicznik wysokości w calach i cm...
powodzenia

http://www.kilometr.republika.pl/napraw ... html#opony
Tutaj masz przelicznik wysokości w calach i cm...
powodzenia

Zdrapek i poharatka
http://www.net-comber.com/tirecalc.html i wszystko ;)Elstrzelec pisze:Chciałbym najwyższą oponę.
Jeśli wezmę 195/80R15 to powinna ona być niższa niż np.235/75
Uwaga, możesz policzyć dla nieistniejącej rozmiarówki, więc sprawdź, czy opona o preferowanym przez Ciebie bieżniku jest dostępna.
I tak:
195/80R15 to: 27.283 cali
235/75R15 to: 28.878 cali
- MACIEK KRAKÓW
Mysle, ze dla Kolegi najbardziej optymalna OPONA DO TAKIEGO ZASTOSOWANIA bedzie ROSYJSKA opona Ya-192 8,40R15 (82cm srednicy kola na oryginalnej feldze Daihatsu co daje prawie 33 cale srednicy a dokladnie 32,5 cala
)
Sam jezdze na takich w teren i zaznaczam iz opona jest rewelacyjna pod warunkiem, ze uzywa sie jej tylko do jazdy w terenie
, bo na asfalcie komfort jazdy

Sam jezdze na takich w teren i zaznaczam iz opona jest rewelacyjna pod warunkiem, ze uzywa sie jej tylko do jazdy w terenie