alternator w ferozie
Moderator: s3R
alternator w ferozie
witam,
czy ktos może przekładał wyżej alternator w ferozie? 3 raz muszę szczotki zmieniac i pomyslałem zeby go przerzucic z drugiej strony pod filtr powietrza- jest tak dośc dużo miejsca.
ewentualnie macie moze jakies inne pomysły zeby go bardzo woda i błoto nie niszczyły?
czy ktos może przekładał wyżej alternator w ferozie? 3 raz muszę szczotki zmieniac i pomyslałem zeby go przerzucic z drugiej strony pod filtr powietrza- jest tak dośc dużo miejsca.
ewentualnie macie moze jakies inne pomysły zeby go bardzo woda i błoto nie niszczyły?
daihatsu feroza 1.6 - BFG 30", żona-pilot, home-made snorkel, łopata, kinetyk, 2 szekle 

- ssnake80
- jestem tu nowy...
sorki, że odgrzebuje ten temat, ale prawdopodobnie padł mi alternator i mam problem z jego odkręceniem, mianowicie to co wydawało mi się najtrudniejsze czyli dostanie się do niego od góry oraz odpięcie przewodów i odkręcenie górnego mocowania wykonałem bez większych problemów, no i pozostała mi ta nieszczęsna śruba/szpilka od dołu :/
tak się zapiekła, że za nic nie mogę jej ruszyć, próbowałem już na wiele sposobów, a boję się ją uszkodzić/zerwać bo wtedy będę musiał cały przód demontować żeby ją jakoś usunąć :/
macie może jakieś sposoby na takie śruby i w tak mało dostępnym miejscu, WD40 lałem litrami ale dalej nic, w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno w lewo się odkręca :/
podajcie jakieś swoje sposoby na odkręcenie tej zawziętej śruby bo już mnie zaczyna to irytować
tak się zapiekła, że za nic nie mogę jej ruszyć, próbowałem już na wiele sposobów, a boję się ją uszkodzić/zerwać bo wtedy będę musiał cały przód demontować żeby ją jakoś usunąć :/
macie może jakieś sposoby na takie śruby i w tak mało dostępnym miejscu, WD40 lałem litrami ale dalej nic, w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno w lewo się odkręca :/
podajcie jakieś swoje sposoby na odkręcenie tej zawziętej śruby bo już mnie zaczyna to irytować

- ssnake80
- jestem tu nowy...
koledzy pomocy....
lałem taj już co się dało, odrdzewiacz i WD40 litrami....
a śruba nawet nie drgnie
czy dobrze wszystko robie:
stojąc na wprost do auta, kręcimy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek, klucz 14, śruba przechodzi przez dwa oczka alternatora, z tyłu nie ma żadnej nakrętki
za bardzo nie ma jak tam włożyć młotka żeby puknąć w klucz, nie ma za dużo miejsca żeby dobrze chwycić klucz i energicznie szarpnąć, nie pamiętam kiedy wcześniej się tak nie zirytowałem
nie mam już pomysłu co z tym zrobić, powoli śruba zaczyna się robić okrągłą :/
help
lałem taj już co się dało, odrdzewiacz i WD40 litrami....
a śruba nawet nie drgnie

czy dobrze wszystko robie:
stojąc na wprost do auta, kręcimy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek, klucz 14, śruba przechodzi przez dwa oczka alternatora, z tyłu nie ma żadnej nakrętki

za bardzo nie ma jak tam włożyć młotka żeby puknąć w klucz, nie ma za dużo miejsca żeby dobrze chwycić klucz i energicznie szarpnąć, nie pamiętam kiedy wcześniej się tak nie zirytowałem

nie mam już pomysłu co z tym zrobić, powoli śruba zaczyna się robić okrągłą :/
help

hmm, dobrze odkręcasz
młotkiem nie wal to może pęknąć obudowa alternatora a ta jest aluminiowa i masz problem
z tyłu nie ma nakrętki
załóż porządną nasadkę i przedłuż ramię jakąś rurą, tylko kręć "z czuciem"
nic mi nie przychodzi innego do głowy
na pociechę dodam że następnym razem pójdzie łatwiej
młotkiem nie wal to może pęknąć obudowa alternatora a ta jest aluminiowa i masz problem
z tyłu nie ma nakrętki
załóż porządną nasadkę i przedłuż ramię jakąś rurą, tylko kręć "z czuciem"
nic mi nie przychodzi innego do głowy
na pociechę dodam że następnym razem pójdzie łatwiej

daihatsu feroza 1.6 - BFG 30", żona-pilot, home-made snorkel, łopata, kinetyk, 2 szekle