alternator w ferozie

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

piotr_tk

Kontaktowanie:

alternator w ferozie

Post autor: piotr_tk » ndz paź 21, 2007 3:50 pm

witam,
czy ktos może przekładał wyżej alternator w ferozie? 3 raz muszę szczotki zmieniac i pomyslałem zeby go przerzucic z drugiej strony pod filtr powietrza- jest tak dośc dużo miejsca.
ewentualnie macie moze jakies inne pomysły zeby go bardzo woda i błoto nie niszczyły?
daihatsu feroza 1.6 - BFG 30", żona-pilot, home-made snorkel, łopata, kinetyk, 2 szekle :)

Awatar użytkownika
zboj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zboj » ndz paź 21, 2007 4:42 pm

A myślałeś o najzwyklejszej pokrywie? Choćby tandeta typu 'home-made', byle woda i błoto zostawały na niej...
Daihatsu Feroza 91r.

piotr_tk

Kontaktowanie:

Post autor: piotr_tk » sob lut 16, 2008 10:40 pm

nie pomyslałem o osłonie i 4 raz muszę wyjmować alternator , czy wam też tak zalewa alternator często ? oprócz osłony jakieś inne patenty? aż mnie telepie jak myślę o wykręcaniu go znów
daihatsu feroza 1.6 - BFG 30", żona-pilot, home-made snorkel, łopata, kinetyk, 2 szekle :)

Awatar użytkownika
ssnake80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ssnake80 » ndz maja 11, 2008 9:41 pm

sorki, że odgrzebuje ten temat, ale prawdopodobnie padł mi alternator i mam problem z jego odkręceniem, mianowicie to co wydawało mi się najtrudniejsze czyli dostanie się do niego od góry oraz odpięcie przewodów i odkręcenie górnego mocowania wykonałem bez większych problemów, no i pozostała mi ta nieszczęsna śruba/szpilka od dołu :/
tak się zapiekła, że za nic nie mogę jej ruszyć, próbowałem już na wiele sposobów, a boję się ją uszkodzić/zerwać bo wtedy będę musiał cały przód demontować żeby ją jakoś usunąć :/

macie może jakieś sposoby na takie śruby i w tak mało dostępnym miejscu, WD40 lałem litrami ale dalej nic, w pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy aby na pewno w lewo się odkręca :/

podajcie jakieś swoje sposoby na odkręcenie tej zawziętej śruby bo już mnie zaczyna to irytować :evil:
Pozdrawiam
ssnake
http://youtu.be/4TQsGhu49Ws

piotr_tk

Kontaktowanie:

Post autor: piotr_tk » pn maja 12, 2008 10:09 am

polej płynem hamulcowym albo jakimś odrdzewiaczem
odkręca się w normalną stronę

Awatar użytkownika
ssnake80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ssnake80 » pn maja 12, 2008 9:23 pm

koledzy pomocy....
lałem taj już co się dało, odrdzewiacz i WD40 litrami....
a śruba nawet nie drgnie :(

czy dobrze wszystko robie:
stojąc na wprost do auta, kręcimy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek, klucz 14, śruba przechodzi przez dwa oczka alternatora, z tyłu nie ma żadnej nakrętki ??

za bardzo nie ma jak tam włożyć młotka żeby puknąć w klucz, nie ma za dużo miejsca żeby dobrze chwycić klucz i energicznie szarpnąć, nie pamiętam kiedy wcześniej się tak nie zirytowałem :(
nie mam już pomysłu co z tym zrobić, powoli śruba zaczyna się robić okrągłą :/

help :-?
Pozdrawiam
ssnake
http://youtu.be/4TQsGhu49Ws

piotr_tk

Kontaktowanie:

Post autor: piotr_tk » pn maja 12, 2008 10:04 pm

hmm, dobrze odkręcasz
młotkiem nie wal to może pęknąć obudowa alternatora a ta jest aluminiowa i masz problem
z tyłu nie ma nakrętki
załóż porządną nasadkę i przedłuż ramię jakąś rurą, tylko kręć "z czuciem"
nic mi nie przychodzi innego do głowy
na pociechę dodam że następnym razem pójdzie łatwiej :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”