Pomocy. Turbina w Daihatsu Rocky nie działa.
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
Pomocy. Turbina w Daihatsu Rocky nie działa.
Witam, jestem posiadaczem Daihatsu Rocky 2,8 TD 89r. Mam problem bo turbina nie działa i nie wiem co mam zrobić. Poczyściłem wszystkie wężyki wchodzące i wychodzące z turbiny i nic. Proszę o rady jak to naprawić.
-
- jestem tu nowy...
Ciśnienia nie mierzyłem bo nie wiem jak. Odkryłem jeszcze jedną rzecz. Jak stoję przed samochodem to po lewej stronie silnika jest taka stalowa bańka do której wchodzi metalowa rurka wychodząca z turbiny. Zdjąłem tą rurkę i przez tą bańke nie przechodzi powietrze ani na wlocie ani na wylocie. Są na niej cztery śruby imbusowe tylko nie wiem czy powinienem to odkręcić, nie wiem co to jest i czy to się rozbiera.
-
- jestem tu nowy...
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
Już to zrobiłem, mam zamontowane dwa filtry, jeden oryginał i samoróbka filtr przepływowy. Wszystko czyste i eleganckie. I wydaje mi się że z zabrudzonymi filtrami auto nie rozpędzało by mi się do 100-120km/h z tym że po awarii turbiny dzieje się to znacznie wolniej. Auto nie ma takiego przyspieszenia na wysokich obrotach jak miało ze sprawnym turbem. Jakieś propozycje cóż mi dalej począć?
-
- jestem tu nowy...
Bez zmian, turbo jak nie działało tak nie działa
Już nie wiem co mam z tym fantem zrobić. Odkręciłem jeszcze wieczko od tej bańki z membraną i było tam pełno oleju który wytarłem bo podobno nie powinno go tam być i nic to nie dało:( Zauważyłem że jest na tym wieczku jakaś regulacja (śruba) oporu membrany jak ma się wysoko wysuwać, może w tym leży problem, wie ktoś może coś na ten temat, czy to się jakoś reguluje i co to daje?

Sprawdź filtr powietrza i wymień jeśli brudny. Jeśli to nie to - trudno,Maciej-Niko pisze:Jakieś propozycje cóż mi dalej począć?
jedź do fachowca. Turbosprężarka, to nie jest odpowiednie pole do popisu dla amatorów. Przecież nawet nie wiesz czy daje ciśnienie, a chcesz kręcić różnymi śrubkami..
Trzeba zacząć od tego ciśnienia, potem sprawdzić czy wirnik jest w porządku - ale to już niech zrobi mechanik.
Żeby rozwiać wątpliwości - turbosprężarki nie można samemu naprawiać.
Tak naprawdę, to nie każdy specjalistyczny warsztat robi to dobrze.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

-
- jestem tu nowy...