Sprzęgiełka
Moderator: s3R
Sprzęgiełka
Witam kolegów. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Ferozy, którą raczej będę wykorzystywał w lekkim terenie i na "czarnym"
i mam dwa pytania:
1. Jak jest zimna - zawsze rano -po kilkudziesięciu metrach zaczyna terkotać i załącza chyba przód( tak mi się wydaje. Zatrzymam się, cofnę 2 - 3 metry i później cały dzień jest OK. To chyba sprzęgiełka nawalają?! Gdzie (i ile kosztują 2szt) sprzęgielka manualne - teraz mam automaty ale wyczytałem na forum że lepsze będą manualne.
2. Podczas próby wymiany tylnych amorków ( kupiłem standarodwe KYB bez regulacji) ukręciłem śrubę na dole, która trzyma amorek (od tej blachy resora). Oprócz tego dwie śruby od blaszki która je przykrywa w kabinie- ale to nieistotne.
- Szukać nowej czy da się spawać? Ewentualnie jakieś sugestie na temat naprawy.
Będę wdzięczny za pomoc
Żebro
i mam dwa pytania:
1. Jak jest zimna - zawsze rano -po kilkudziesięciu metrach zaczyna terkotać i załącza chyba przód( tak mi się wydaje. Zatrzymam się, cofnę 2 - 3 metry i później cały dzień jest OK. To chyba sprzęgiełka nawalają?! Gdzie (i ile kosztują 2szt) sprzęgielka manualne - teraz mam automaty ale wyczytałem na forum że lepsze będą manualne.
2. Podczas próby wymiany tylnych amorków ( kupiłem standarodwe KYB bez regulacji) ukręciłem śrubę na dole, która trzyma amorek (od tej blachy resora). Oprócz tego dwie śruby od blaszki która je przykrywa w kabinie- ale to nieistotne.
- Szukać nowej czy da się spawać? Ewentualnie jakieś sugestie na temat naprawy.
Będę wdzięczny za pomoc
Żebro
ŻEBRO
Sprzęgiełka
Samoczynne załoczanie się sprzęgiełek-za gęsty olej skrzynie reduktor izagęsty smar w sprzęgiełkach [stp i rozsądna ilość].Rano przed ruszeniem walcha na 4L przejadż 300-400 metrów podczas jazdy wyłącz i bedzie spokój. Dobry olej to koszt około50 zeta litra. Pozdrawiam.
Jestem tu nowy:)
z tym włączniem tak właśnie mi się wydawało, ze podczas jazdy to raczej NIE. No chyba, że chodziło o to, że jak kilka razy tak zrobię to reduktor SRUUU i rzeczywiście już później spokój z napędami - po prostu ich brak.
Dzieki
ŻEBRO
P.S teraz jak jest ciepło problem ze sprzęgiełkami chwilowo zaniknął. Oby tak dalej.
Dzieki
ŻEBRO
P.S teraz jak jest ciepło problem ze sprzęgiełkami chwilowo zaniknął. Oby tak dalej.
ŻEBRO