skąd resory i bak paliwa do Ferozy

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

waldi5
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

skąd resory i bak paliwa do Ferozy

Post autor: waldi5 » pn lut 25, 2008 3:30 pm

Cześć ! mam dobrą i sprawdzoną przezemnie informację z jakiego auta pasują resory do Ferozy r.91-(z Isuzu troper 3 drzwiowy-mam u swojej zamontowane i jest ok!.) Bak na paliwo pasuje ze Skody Faworit (jest z plastyku więc nie zgnije) mam też zamontowany - trochę trzeba pokombinować z przewodami gumowymi - 2 kolanka gumowe z fiata126p z wlewu paliwa i około25cm rury aluminiowej fi 50mm - cały bak wisi na szelkach tak jak w Polonezie więc trzeba zamontować do ramy 2 kątowniki z otworami na te szelki dobrać wymiary według własnych potrzeb no i jeszcze jakąś osłonę z blachy od dołu zbiornika dodam jeszcze że czujnik i wskażnik poziomu paliwa musi być ze Skody bo z Ferozy nie pasuje !!!! :D .

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn lut 25, 2008 8:05 pm

Jeżeli główne pióro jest całe,to reszta jest banałem,albowiem pióra mają stand szerokość i można coś dobrać.A to dolne, jebitne to raczej nie pęka :roll:
Zbiornik paliwa to sobie ocynowałem /wszystkie wżery,mimo że dziur nie było/-ale polecam tą pracę tylko cierpliwym.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Kaszi

Post autor: Kaszi » pt mar 07, 2008 8:20 am

resor idealnie pasuje od żuka tylko otwory trzeba przewiercić w drugim miejscu i oczywiście w zależności od potrzeb odjąć pióra . Osobiście to robiłem w kilku dayhatsu narażie żaden nie złamał się;zalety to bardzo tani,bardzo łatwy dostęp ,bardzo tanie tulejki ,koszt 2 resorów z tulejkami to 40 -50 zł ,kupując resory na auto złomie ,a tulejki nowe w sklepie ,resztę we własnym zakresie :)

Awatar użytkownika
Koni

Post autor: Koni » sob mar 08, 2008 12:37 am

Kaszi pisze:resor idealnie pasuje od żuka tylko otwory trzeba przewiercić w drugim miejscu i oczywiście w zależności od potrzeb odjąć pióra . Osobiście to robiłem w kilku dayhatsu narażie żaden nie złamał się;zalety to bardzo tani,bardzo łatwy dostęp ,bardzo tanie tulejki ,koszt 2 resorów z tulejkami to 40 -50 zł ,kupując resory na auto złomie ,a tulejki nowe w sklepie ,resztę we własnym zakresie :)
Kupując resory na złomie dobrze jest oddać je do kowala przed montażem :wink: Można też jechać od razu do takiego zakładu - co trzeba wymieni, co sie da wyklepie a koszt nie zabije, poważnie :)
gg 3041301

waldi5
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

skąd resory i bak paliwa do ferozy

Post autor: waldi5 » wt mar 18, 2008 11:39 am

Cześć! to znowu ja - metodą prób i błędów doszedłem do wniosku że jednak najlepszym rozwiązaniem w baku jest zamontowanie oryginalnego czujnika o ile jest dobry.Bak z fawority ma grube ścianki (6mm) więc można zrobić otwór około( 43mm średnicy) po tej stronie co jest wyjście wlewu paliwa.Ze skodowskiego czujnika zostawiamy tylko rurki-paliwową i zwrotną resztę można urwać i wywalić.Acha i jeśli ktoś ma silnik na wtrysku to do recylkulatora spalin potrzebna jest jeszcze jedna rurka w dowolne miejsce w baku sobie zamontować bo w skodzie jest w sumie 5 wyjść z baku a potrzeba 6.Przy montażu czujnika trzeba wykonać pierścień z niemetalu z otworami tak jak w czujniku i założyć go od wewnątrz baku(najlepiej te otwory ngwintować i wkręcić szpilki na stałe) wszystko razem skręcić do kupy i gotowe(nie zapomnieć o uszczelnieniu)!

orzelek8
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: skąd resory i bak paliwa do Ferozy

Post autor: orzelek8 » pn sie 25, 2014 9:09 pm

Witam, dopadł mnie problem dziurawego zbiornika i po przejrzeniu forum ten wątek wydaje mi się najbardziej pomocny. Chwilowo problem ,,załatany" cyną ale na dłuższą metę chciałbym wykorzystać doświadczenie kolegi valdi5. Jak się sprawuje zbiornik od faworitki ?
w jaki sposób zainstalowałeś 6 króciec od recylkulatora spalin - może wystarczyłby jakiś trójnik na jednym z istniejących wyjść i podłączenie do niego np dwóch jednocześnie rurek do odpowietrznika. Jak to wykombinowałeś ? A ten czujnik poziomu paliwa od skody dlaczego nie pasuje do ferozy, czy chodzi o parametry potencjomeru czy o złącze ?
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”