nakrętka napółosi

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

andrzej kadziolka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

nakrętka napółosi

Post autor: andrzej kadziolka » pt kwie 11, 2008 6:35 pm

pomocy dałem dzis do mechanika moją ferke przednie koło miało duzy luz sciągnoł koło,odkręcił sprzęgiełka i okazało się ze nakrętka na pólosi jest luzna i stwierdził ze nie ma bladego pojęcia jak to zabezpieczyc dodam ze wnakrętce sa otwory a pod nią łozysko czy przed nakrętką wysępuje jakies zabezpieczenie czy otwory w nakrętce maja jakies znaczenie

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » pt kwie 11, 2008 9:29 pm

ma być jeszcze podkładka do zaklepywania i druga nakrętka
tel660675798

Awatar użytkownika
Danio BB

Post autor: Danio BB » pt kwie 11, 2008 9:34 pm

A nie blaszana podkładka z kilkoma dziurkami pod wkręty M4 i "pazurkiem" wchodzącym w podcięcie czopa?

Awatar użytkownika
Danio BB

Re: nakrętka napółosi

Post autor: Danio BB » pt kwie 11, 2008 9:49 pm

andrzej kadziolka pisze:pomocy dałem dzis do mechanika moją ferke przednie koło miało duzy luz sciągnoł koło,odkręcił sprzęgiełka i okazało się ze nakrętka na pólosi jest luzna i stwierdził ze nie ma bladego pojęcia jak to zabezpieczyc dodam ze wnakrętce sa otwory a pod nią łozysko czy przed nakrętką wysępuje jakies zabezpieczenie czy otwory w nakrętce maja jakies znaczenie
Zdejmijcie nakrętkę i sprawdźcie czy oprócz otworów fi5-6mm są też w niej mniejsze z gwintem M4. Jeżeli tak to trzeba zdobyć/ zrobić podkładkę o średnicach takich jak nakrętka i "języczkiem" wchodzącym w nacięcie czopa łożysk i kilkoma otworami fi 4mm. Dokręcasz nakrętkę, nakładasz podkładkę i przykręcasz wkrętami M4 do nakrętki. "języczek" blokuje możliwość obrotu.

Mogę być w błędzie. Takie rozwiązanie jest w vitarze, patrolu i w paru innych wynalazkach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”