nakrętka napółosi
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
nakrętka napółosi
pomocy dałem dzis do mechanika moją ferke przednie koło miało duzy luz sciągnoł koło,odkręcił sprzęgiełka i okazało się ze nakrętka na pólosi jest luzna i stwierdził ze nie ma bladego pojęcia jak to zabezpieczyc dodam ze wnakrętce sa otwory a pod nią łozysko czy przed nakrętką wysępuje jakies zabezpieczenie czy otwory w nakrętce maja jakies znaczenie
Re: nakrętka napółosi
Zdejmijcie nakrętkę i sprawdźcie czy oprócz otworów fi5-6mm są też w niej mniejsze z gwintem M4. Jeżeli tak to trzeba zdobyć/ zrobić podkładkę o średnicach takich jak nakrętka i "języczkiem" wchodzącym w nacięcie czopa łożysk i kilkoma otworami fi 4mm. Dokręcasz nakrętkę, nakładasz podkładkę i przykręcasz wkrętami M4 do nakrętki. "języczek" blokuje możliwość obrotu.andrzej kadziolka pisze:pomocy dałem dzis do mechanika moją ferke przednie koło miało duzy luz sciągnoł koło,odkręcił sprzęgiełka i okazało się ze nakrętka na pólosi jest luzna i stwierdził ze nie ma bladego pojęcia jak to zabezpieczyc dodam ze wnakrętce sa otwory a pod nią łozysko czy przed nakrętką wysępuje jakies zabezpieczenie czy otwory w nakrętce maja jakies znaczenie
Mogę być w błędzie. Takie rozwiązanie jest w vitarze, patrolu i w paru innych wynalazkach.