cyt. "nie wiem jaki jest stosunek cen ropa/bio w australi ale musiała by być znaczna"
Cytat z Difflocka:
"I'm going 1 better and running on Waste veg oil that I collect for free and filter.
Comes in at around 3p a litre, yes 3 PENCE!
I have had to modify the fuel system to enable cold starts tho... "
W skrócie to olej ma za darmo pewnie od siebie z farmy, a koszta filtrowania (nie wiem czy to jakiś proces chemiczny czy fizyczny) 3 pensy za litr. Przy kursie 2zł/dolar australijski wychodzi 6gr za litr.
Do tego musiał zmodyfikować cośtam w układzie paliwowym żeby polepszyć odpalanie na zimnym silniku. Biorąc pod uwagę że u nich nie ma takich zim jak w Polsce, u nas problem mógłby być sporo większy.
W Australii Daihatsu miało mocną pozycję z Rockym bo to auto bardzo dobrze się na ich rynku sprawdziło właśnie przy pracach typowo farmerskich. Na forach piszą że to po prostu jest dobre narzędzie pracy, i że Daihatsu straciło rynek australijski ponieważ przestali produkować auta potrzebne do pracy a przeszli na SUV (Terios). W każdym razie tam się z tymi autami nie "cackają", auta pracują (stąd też większa popularność modelu półciężarowego PickUp u nich niż w Europie. W Europie chyba bardziej Toyota i Nissan występują jako półciężarówki w krajach południowych gdzie są np. duże plantacje owoców - przynajmniej tak zaobserwowałem jak kiedyś byłem).
Trafiłem jeszcze artykuł (też po angielsku niestety) o wykorzystaniu olejów roślinnych do zasilania aut.
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/stra ... yklopedia/
Przypominam że nie namawiam nikogo do zalewania auta olejem roślinnym

W Polsce to chyba zresztą nie do końca legalne. Piszę o tym jako o ciekawostce bo cytowane wypowiedzi z Difflock dotyczą Rocky'ego.