Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł
Moderator: s3R
Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł
Witam
Bardzo mnie drażni w Ferozie to że musze pamiętać o światłach (w poprzednim aucie automat to załatwiał). Zakupiłem więc takie urządzenie i mam pytanie czy ktoś już to zakładał. Chodzi o podpowiedzenie gdzie najlepiej wpiąć się do instalacji. Istniała Feroza z takim (funkcjonalnie) urządzeniem i wg schematu puszta urządzenia był pod maską z prawej strony. Próbować tam sie wpiąć czy moze gdzieś przy bezpiecznikach? A może przekaźnikach? Tu http://bartsoft.pl/?co=instrukcje jest schemat tego urządzenia.
Bardzo mnie drażni w Ferozie to że musze pamiętać o światłach (w poprzednim aucie automat to załatwiał). Zakupiłem więc takie urządzenie i mam pytanie czy ktoś już to zakładał. Chodzi o podpowiedzenie gdzie najlepiej wpiąć się do instalacji. Istniała Feroza z takim (funkcjonalnie) urządzeniem i wg schematu puszta urządzenia był pod maską z prawej strony. Próbować tam sie wpiąć czy moze gdzieś przy bezpiecznikach? A może przekaźnikach? Tu http://bartsoft.pl/?co=instrukcje jest schemat tego urządzenia.
Nie tak prosto. Kupiłem automatyczny włacznik. Okazało się że proste to jest do niemieckich a u japońców musiałem dokładać 2 przekaźniki i kondensator (żeby załączył przekaźnik) Najlepiej jechać do elektryka i niech sam to zmota zapłacisz około 30 zł i będziesz miał spokój. Podłącza się pod kontrolkę od ładowania i wszystko śmiga aż miło.
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900
Re: Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł
nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)
i dziala tak ze jak sa wlaczone swiatla a WYLACZONY silnik to brzeczy , i tak ze jesli sa WŁACZONE kontrolki na desce rozdzielczej a nie wlaczone swiatla to też brzeczy .Wiec przypomina o właczaniu i wyłaczaniu swiatel.Wiec chyba dobrze:)
i dziala tak ze jak sa wlaczone swiatla a WYLACZONY silnik to brzeczy , i tak ze jesli sa WŁACZONE kontrolki na desce rozdzielczej a nie wlaczone swiatla to też brzeczy .Wiec przypomina o właczaniu i wyłaczaniu swiatel.Wiec chyba dobrze:)
a gdzie ten brzęczyk jest? U mnie ktoś zaspawał miejsca po włącznikach w drzwiach i pewnie dlatego nie działa, a wkurza mnie, ze sasiedzi wciaz przychodza, ze nie wyłaczyłem świateł. Poza tym już raz padł mi akku.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
-
- jestem tu nowy...
Mam ten komfort że w mojej Rakiecie światała zapalają się automatycznie.
Auto przywiezione z Danii a tam tak juz jest.
Mam tez Webasto ale za cholerę sie nie uruchamia.
Byc może dopiero gdy temperatura spadnie zadziała.
Czy ktoś z Was ma w swojej Rakiecie Webasto ?
Auto przywiezione z Danii a tam tak juz jest.
Mam tez Webasto ale za cholerę sie nie uruchamia.
Byc może dopiero gdy temperatura spadnie zadziała.
Czy ktoś z Was ma w swojej Rakiecie Webasto ?
Dzwonić 24h w razie potrzeby. 501055345
super pomysł, tylko mój brzeczyk działa tylko w jedna strone tzn tylko gdy wyłącze silnik, a palą sie światła brzęczy, zeby było tak jak mówisz, trzeba by chyba zamontować drugi taki brzeczyk odwrotnie przewodami, albo taki któremu jest obojętnie który przewód to masa. Albo nie na te stopki bezpieczników założyłem przewody.Morrvan pisze:nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)
Ale i tak jest git

Dobrałem siędo moje skrzynki bezpieczników ale u mnie sa inne oznaczenia:Morrvan pisze:nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)
Lewo-od-dolu: CIG HORN ENGINE HEATHER HEAD LH HEAD RH
prawo-od-dolu: TAIL LH TAIL RH GAUGE TURN DEFOG WIPER
Nie jestem elektrykiem i boje sie w ciemno podlaczac, co radzicie?
Próbowalem pod Engine i Head RH ale przy wylaczonej stacyjce i wlaczonych swiatlach nie ma napiecia miedzy tymi bezpiecznikami .
---
Feroza '96 +opony z białymi paskami
Feroza '96 +opony z białymi paskami
ja mam tak samo. Podłączyłem pod TailLH i Engine