Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł

Post autor: yarkom » pn paź 20, 2008 1:32 pm

Witam

Bardzo mnie drażni w Ferozie to że musze pamiętać o światłach (w poprzednim aucie automat to załatwiał). Zakupiłem więc takie urządzenie i mam pytanie czy ktoś już to zakładał. Chodzi o podpowiedzenie gdzie najlepiej wpiąć się do instalacji. Istniała Feroza z takim (funkcjonalnie) urządzeniem i wg schematu puszta urządzenia był pod maską z prawej strony. Próbować tam sie wpiąć czy moze gdzieś przy bezpiecznikach? A może przekaźnikach? Tu http://bartsoft.pl/?co=instrukcje jest schemat tego urządzenia.

kacmil

Post autor: kacmil » pn paź 20, 2008 6:59 pm

Stopień skoplikowania wpływa na stopień awaryjności. Z tego co wiem to fercie mają fabryczny brzęczyk sygnalizujący włączone światła po zapłonie kiedy chcemy opuścić pokład. U mnie przynajmniej działa i nie narzekam.

randallek

Post autor: randallek » pn paź 20, 2008 8:22 pm

Mi to znający się na rzeczy elektryk zamontował za 25zł, razem z urządzeniem.

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pn paź 20, 2008 8:25 pm

Ja sobie sam założe ale myślałem gdzie najlepiej to zrobic... chyba sie podepne po skrzyke przekaznikow

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » wt paź 21, 2008 4:13 am

3maj sie schematu i będzie OK zwłaszcza jeśli robisz to sam a nie jesteś elektrykiem 8)
PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 :)21

Awatar użytkownika
verbea

Post autor: verbea » wt paź 21, 2008 11:53 am

Nie tak prosto. Kupiłem automatyczny włacznik. Okazało się że proste to jest do niemieckich a u japońców musiałem dokładać 2 przekaźniki i kondensator (żeby załączył przekaźnik) Najlepiej jechać do elektryka i niech sam to zmota zapłacisz około 30 zł i będziesz miał spokój. Podłącza się pod kontrolkę od ładowania i wszystko śmiga aż miło.
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900

Awatar użytkownika
kubolMB
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kubolMB » wt paź 21, 2008 5:07 pm

hej,
a czy ktoś mółgby przybliżyć lokalizację ww. brzęczka od włączonych świateł? Bo mi nie brzeczy :)
Kuba
ex: Suzuki Samurai cabrio 1.3 '91
ex: Pajero II 2.5 TD '92
ex: Feroza Limited 1.6i 16V '92

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » śr paź 22, 2008 4:17 am

kubolMB napisał
hej,
a czy ktoś mółgby przybliżyć lokalizację ww. brzęczka od włączonych świateł? Bo mi nie brzeczy :)
Nie martw sie nie tylkko u ciebie nie brzęczy, w moim Rockym też nie działa :cry: 8)

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » śr paź 22, 2008 7:33 am

U mnie też nie, ale może to uradzenie opcjonalne, kiedys taki ukladzik na stacji shella kupilem, podpinało to sie pod bezpiecznik od swiatel i piszczal jak wylaczylo sie stacyjke a swiatla byly wlaczone.

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » czw paź 23, 2008 4:36 am

zawsze można nakleić kartkę ŚWIATŁA na budziku nie ma przynajmniej dłubania w elektryce 8)

Awatar użytkownika
Morrvan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Automatyczne włączanie/wyłączanie świateł

Post autor: Morrvan » wt lis 04, 2008 11:48 pm

nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)

i dziala tak ze jak sa wlaczone swiatla a WYLACZONY silnik to brzeczy , i tak ze jesli sa WŁACZONE kontrolki na desce rozdzielczej a nie wlaczone swiatla to też brzeczy .Wiec przypomina o właczaniu i wyłaczaniu swiatel.Wiec chyba dobrze:)

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » ndz sie 23, 2009 12:20 pm

a gdzie ten brzęczyk jest? U mnie ktoś zaspawał miejsca po włącznikach w drzwiach i pewnie dlatego nie działa, a wkurza mnie, ze sasiedzi wciaz przychodza, ze nie wyłaczyłem świateł. Poza tym już raz padł mi akku.
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

LEJB
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LEJB » ndz sie 23, 2009 3:24 pm

Mam ten komfort że w mojej Rakiecie światała zapalają się automatycznie.
Auto przywiezione z Danii a tam tak juz jest.
Mam tez Webasto ale za cholerę sie nie uruchamia.
Byc może dopiero gdy temperatura spadnie zadziała.
Czy ktoś z Was ma w swojej Rakiecie Webasto ?
Dzwonić 24h w razie potrzeby. 501055345

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » sob lis 28, 2009 11:07 pm

Morrvan pisze:nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)

i dziala tak ze jak sa wlaczone swiatla a WYLACZONY silnik to brzeczy , i tak ze jesli sa WŁACZONE kontrolki na desce rozdzielczej a nie wlaczone swiatla to też brzeczy .Wiec przypomina o właczaniu i wyłaczaniu swiatel.Wiec chyba dobrze:)
super pomysł, tylko mój brzeczyk działa tylko w jedna strone tzn tylko gdy wyłącze silnik, a palą sie światła brzęczy, zeby było tak jak mówisz, trzeba by chyba zamontować drugi taki brzeczyk odwrotnie przewodami, albo taki któremu jest obojętnie który przewód to masa. Albo nie na te stopki bezpieczników założyłem przewody.
Ale i tak jest git :D Brzeczyk 2zł. Okrecic stopke bezpiecznika jednego i drugiego przewodem i gotowe. 3 minuty roboty, nic nie trzeba ciąć, lutować itp. żadnej ingerencji w układ el. POLECAM :)

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pn lis 30, 2009 9:39 am

Morrvan pisze:nie wiem jak u ciebie ale ja montowalem u siebie ostatnio taki układ tyle ze u mnie byly w "brzeczyku " 2 kable.Jeden podpiąłem pod kabel od bezpiecznika z napisem ENGINE ( 3 bezpiecznik od dołu, lewy rząd ) a drugi pod REAR LH ( 2 lub 3 bezpiecznik od dołu , prawy rząd) .Wszystko pod ta skrzyneczke bezpieczników po lewej stronie ( koło pedału sprzegła)

Dobrałem siędo moje skrzynki bezpieczników ale u mnie sa inne oznaczenia:
Lewo-od-dolu: CIG HORN ENGINE HEATHER HEAD LH HEAD RH
prawo-od-dolu: TAIL LH TAIL RH GAUGE TURN DEFOG WIPER

Nie jestem elektrykiem i boje sie w ciemno podlaczac, co radzicie?
Próbowalem pod Engine i Head RH ale przy wylaczonej stacyjce i wlaczonych swiatlach nie ma napiecia miedzy tymi bezpiecznikami .
---
Feroza '96 +opony z białymi paskami

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » pn lis 30, 2009 10:30 am

ja mam tak samo. Podłączyłem pod TailLH i Engine

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”