Bertone
Moderator: s3R
Bertone
Witam! No wreszcie zakupiłem na własność Bertone z 91 z turbodieslem 2,4. Stan niezły, nie narzekam ale dwa problemy są. Delikatnie cieknie sobie olej z przewodu ciśnieniowego do turbiny, oryginalny przewodzik BMW oczywiście jest inny (średnica chyba z 2x wieksza jest w bertone) - musieli włosi zmodyfikować ten silnik. Drugi problem to niedogrzanie silnika (wskazówka dochodzi to T, a normalnie w rockym bez problemu na M stoi
). Jest tam mała chłodniczka oleju, ale zatkałem ją i dalej tylko do T (choć szybciej osiąga tę temperaturę). Mechanik mi mówił, że termostat działa (chwytał w łapę jakieś dwie rury i badał różnicę temperatur), ale tak po chwili namysłu, to on w ten sposób sprawdził, że termostat się otwiera, pytanie czy się zamyka? Mam rację? Kurczę w Rockym nigdy nie było z tym problemów...

Rocky 2,8D, Bertone Freeclimber 2,4TD
Re: Bertone
Wskaźnik w rockim nie jest wiarygodny.
Ja bym tam chłodniczki nie odpinał raczej.
Zmierz sobie temp wody lepiej termometrem a nie próbuj dogrzewać samochód.
Może się okazać że wskaźnik zaniża mocno.
średnio 1/4 wskaźników świruje...
Ja bym tam chłodniczki nie odpinał raczej.
Zmierz sobie temp wody lepiej termometrem a nie próbuj dogrzewać samochód.
Może się okazać że wskaźnik zaniża mocno.
średnio 1/4 wskaźników świruje...
Zdrapek i poharatka
nie wypinam chłodniczki (nawet z czystego lenistwa) tylko ją zakryłem. A swoją drogą jest ona w dość głupim miejscu bo pod zderzakiem. Dość łatwo w terenie ją upitolić, a to by było średnio. Jak założę kankura to może wymyślę jakąś osłonę na nią. Rozumiem że te silniki miały chłodniczkę oleju w oryginale, ale jak chłodnica główna z wiatrakiem są Daihatsu to chyba nie powinno być problemów z przegrzewaniem? Rocky nie cierpiały na to raczej. Inna sprawa, że czytałem, że te 2,4td były wrażliwe na przegrzewanie i lubiły wtedy wypierdzieć uszczelkę spod głowicy (no ale to chyba jak się jeździło beemką na maksa z 4K obrotów bez przerwy). Ale ten termometr nie głupi pomysł, sprawdzę i dopiero pokombinuję. Dzięki.
W sklepach motocyklowych mozna kupic elektroniczne termometry wkrecane w miejsce oryginalnego czujnika temperatury, wyswietlacz montuje sie w kabinie. Super dziala, pokazuje temp. z dokladnoscia do 0,5 stopnia. Mam taki w jednym aucie, jest super.
Czy to Bertone kupiles w Wieliczce?
Czy to Bertone kupiles w Wieliczce?
poległ pod Jesionem: Daihatsu Wildcat F75 2,8TD
Ten termometr mozna kupic na przyklad na mieloch motocykle. Jest wiele typów, najlepiej poszukać takiego najprostszego z firmy Stage3
Bertone jest spod Radomia, ale widziałem to ogłoszenie z Wieliczki, ale jeszcze nie byłem wtedy gotów 
Swoją drogą solidną temperaturę ci wskazuje, znaczy się auto nie świeżo uruchomione w zimie

Swoją drogą solidną temperaturę ci wskazuje, znaczy się auto nie świeżo uruchomione w zimie

Z przegrzania w jakikolwiek sposób. Ogólnie problem polega na tym że od zagotowania płynu chłodniczego do pęknięcia głowicy w tym silniku czas mierzy się w sekundach/minutach, więc jak się gotuje to buta z gazu i ostudzić.Inna sprawa, że czytałem, że te 2,4td były wrażliwe na przegrzewanie i lubiły wtedy wypierdzieć uszczelkę spod głowicy (no ale to chyba jak się jeździło beemką na maksa z 4K obrotów bez przerwy).
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
Miałem taki sam problem z temperaturą w Rockim. Wymiana termostatu na 88 nie wiele zmieniła. Kiedy wymieniłem dwa czujniki jakie są niezbędne do wskazywania temperatury silnika (używki z rozbiórki) wszystko wróciło do normy. A nawet z przesadą zaczął się grzać, alu tu już wina była nowego termostatu, który się przycinał albo tak mniał działać. Powrót do starego 82 dał zadawalający efekt
Temperaturka w okolicach połowy wskaźnika

Temperaturka w okolicach połowy wskaźnika

Nie zakładam nowego wątku, bo niech się zbierze trochę info o Bertone w jednym miejscu. Pękł mi reflektor przedni (od lampy mijania). Oczywiście nie znajdę lampy po producencie. Ale może ktoś już przerobił temat jaka lampa tam pasuje?
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony 

a może one są takie same jak w stary Rockym? czy ktoś mierzył średnicę? Tylko że w rockym były mijania i drogowe w jednym a w Bertone jest osobno, ale podepnę drugi żarnik pod przełącznik długich i będzie ok tylko pewnie kostki trzeba będzie wszystkie powymieniać?
Lampy w Bertone sa mniejsze niż w Rocky, mają także inny kształt - są wypukłe. Te oryginalne pbardzolatwo pękają.
Ja dobrałem z oferty Wesem. (znajdziesz nagoogle) Ale nie pamiętam który to był model, chyba jakoś od trbanta.
Pasują prawie idealnie, problemem jest tylko ich wymiana, strasznie ciasno tam jest.
Do rocky pasują z Wesem takie od Ikarusa. Trzeba tylko nawinąć dwie warstwy izolacji, poniewaz średnica rózni się o jakiś milimetr.
Ja dobrałem z oferty Wesem. (znajdziesz nagoogle) Ale nie pamiętam który to był model, chyba jakoś od trbanta.
Pasują prawie idealnie, problemem jest tylko ich wymiana, strasznie ciasno tam jest.
Do rocky pasują z Wesem takie od Ikarusa. Trzeba tylko nawinąć dwie warstwy izolacji, poniewaz średnica rózni się o jakiś milimetr.
do rakiety pasują ze starego patrola , dostępne na allegro za 20 zyli
lub
w tutejszym sklepiku
warto sobie kupić 3 szt...bo , to szmelc straszny
lub
w tutejszym sklepiku
warto sobie kupić 3 szt...bo , to szmelc straszny
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania