Czas na kupienie terenówki
Moderator: s3R
Czas na kupienie terenówki
Piszę tutaj gdyż nie wiem gdzie mam pytać. Chodzi o to iż zamieżam kupić tetenówke do 10 tyś zł. Na razie się rozglądam lecz wiem ze tarpan odpada ze względu na awaryjność zaś samuraj ze względu na swoje małe gabaryty. Zastanawiałem się nad Frezorą gdyż nie posiada ogromnego silnika a do tego jest bardzo dzielna w terenie. Mam nadzieje że podsuniecie mi jeszcze kilka pomysłów na auto terenowe za 10 tyś zł i mnie nie zbesztacie za to że pytam o takie rzeczy
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2009 12:41 pm przez dept, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czas na kuienie terenówki
w sumie do czego chcesz tą terenówkę? jako lansowóz? ofrołd? do pracy(wożenie gratów itp.)?
bo to ważne co i z jakim silnikiem wybierać
F78
Rozwijając myśl przedmówcy ...
Jeśli chcesz auto do codziennej jazdy + od święta do lasu pojechać lub na ryby, Feroza będzie jak znalazł. W cenie 7-10tyś jest ich sporo w ogłoszeniach.
Jeśli chcesz auto z nastawieniem na teren, Rocky będzie lepszym wyborem. Jest ich mało w ogłoszeniach i szybko znikają, gdyż to idealne autka do terenu - mała masa, mocny i nieśmiertelny silnik. Do 10 tys. kupisz auto już zrobione na rajdy, jak np. auto naszego kolegi z forum:
http://rajdy4x4.com.pl/index.php/ida/3/ ... &pSt=1&p=1 (widziałem go ostatnio na allegro, chyba obniżył cenę do 10tys)
albo zrób tak jak ja, kup takiego za 6tyś i sam go przygotuj w teren, docelowo i tak wyjdzie z 10tys
Jeśli chcesz auto do codziennej jazdy + od święta do lasu pojechać lub na ryby, Feroza będzie jak znalazł. W cenie 7-10tyś jest ich sporo w ogłoszeniach.
Jeśli chcesz auto z nastawieniem na teren, Rocky będzie lepszym wyborem. Jest ich mało w ogłoszeniach i szybko znikają, gdyż to idealne autka do terenu - mała masa, mocny i nieśmiertelny silnik. Do 10 tys. kupisz auto już zrobione na rajdy, jak np. auto naszego kolegi z forum:
http://rajdy4x4.com.pl/index.php/ida/3/ ... &pSt=1&p=1 (widziałem go ostatnio na allegro, chyba obniżył cenę do 10tys)
albo zrób tak jak ja, kup takiego za 6tyś i sam go przygotuj w teren, docelowo i tak wyjdzie z 10tys

zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
[quote="tower5"]w sumie do czego chcesz tą terenówkę? jako lansowóz? ofrołd? do pracy(wożenie gratów itp.)?
auto ma być do jazdy w teren w każdej wolnej chwili gdy tylko będzie na to odrobina czasu.
Jesli chodzi o Rocky to jak z awaryjnością w tym model?
I co oprócz liftu wyciągarki zderzaków i opon musiał bym zmienić by dawał radę w terenie? i ile mniej wiecej to wszystko kosztuje?
auto ma być do jazdy w teren w każdej wolnej chwili gdy tylko będzie na to odrobina czasu.
Jesli chodzi o Rocky to jak z awaryjnością w tym model?
I co oprócz liftu wyciągarki zderzaków i opon musiał bym zmienić by dawał radę w terenie? i ile mniej wiecej to wszystko kosztuje?
najpierw kup auto. potem doprowadz je do stanu sprawnosci technicznej. Potem kup opony terenowe i zacznij jezdzic w terenie, a nie sie zastanawiac, czy wyciagarka i inne przerobki sa konieczne. Na to przyjdzie czas, gdy bedziesz juz cos umial. I tak do tego czasu budzet na zakup auta potroisz...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Tak było kiedyśAlbert_N pisze:najpierw kup auto. potem doprowadz je do stanu sprawnosci technicznej. Potem kup opony terenowe i zacznij jezdzic w terenie, a nie sie zastanawiac, czy wyciagarka i inne przerobki sa konieczne. Na to przyjdzie czas, gdy bedziesz juz cos umial. I tak do tego czasu budzet na zakup auta potroisz...

Teraz jak ktoś zaczyna to bez blokad i wyciągarki nie zjedzie z czarnego

tak naprawdę dobre opony i daje sobie bardzo dobrze radę
ja w wąwozach mocno pionowo pod górę nieraz z przyczepką pełną drzewa podjeżdzam i idzie bez problemu nawet nie trzeba cisnąć, w większym błotku potrafię się powiesić bo na wahaczach nisko trochę, także namawiam na resoraka jednak - mimo że kręgosłup trzeba mieć sztywniejszy:), a jeśli idzie o awaryjność to nie jest źle, co chcieć od samochodu 15-20 letniego z przebiegiem xxxxx a napewno powyżej 250-300 tyś, trzeba włożyć troszkę - pakiet startowy a później już na bieżąco, spalanie też do zaakceptowania.

ja w wąwozach mocno pionowo pod górę nieraz z przyczepką pełną drzewa podjeżdzam i idzie bez problemu nawet nie trzeba cisnąć, w większym błotku potrafię się powiesić bo na wahaczach nisko trochę, także namawiam na resoraka jednak - mimo że kręgosłup trzeba mieć sztywniejszy:), a jeśli idzie o awaryjność to nie jest źle, co chcieć od samochodu 15-20 letniego z przebiegiem xxxxx a napewno powyżej 250-300 tyś, trzeba włożyć troszkę - pakiet startowy a później już na bieżąco, spalanie też do zaakceptowania.
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2009 1:03 pm przez tower5, łącznie zmieniany 1 raz.
F78
No to super furatower5 pisze:w wąwozach pionowo pod górę nieraz z przyczepką pełną drzewa podjeżdzam i idzie bez problemu nawet nie trzeba cisnąć

Na następny rajd jadę z przyczepątower5 pisze:no widzisz
jak masz dobre obciążenie na haku

Jak będzie camping to nie trzeba będzie noclegu rezerwować

Tylko nie zapomnij przed startem odpiąć przyczepęAdamo pisze:Na następny rajd jadę z przyczepą![]()

Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
No właśnie nie odepnę, bo kolega mi uświadomił, że auto z przyczepą wjeżdża w pionie jak na mechanikuap4x4 pisze:Tylko nie zapomnij przed startem odpiąć przyczepęAdamo pisze:Na następny rajd jadę z przyczepą![]()

Wtedy Cię zdyskwalifikują za wykorzystanie nie dozwolonego sprzętu.Adamo pisze:No właśnie nie odepnę, bo kolega mi uświadomił, że auto z przyczepą wjeżdża w pionie jak na mechaniku
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Startuję w extremie i nie ma żadnych ograniczeń sprzętowychap4x4 pisze:Wtedy Cię zdyskwalifikują za wykorzystanie nie dozwolonego sprzętu.Adamo pisze:No właśnie nie odepnę, bo kolega mi uświadomił, że auto z przyczepą wjeżdża w pionie jak na mechaniku

Przyczepka też na Simexach chodzi ?Adamo pisze:Startuję w extremie i nie ma żadnych ograniczeń sprzętowych

SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Nieap4x4 pisze:Przyczepka też na Simexach chodzi ?Adamo pisze:Startuję w extremie i nie ma żadnych ograniczeń sprzętowych

ono wręcz wlatuje i dziwię się żejeszcze tego nie zauważyłeś jak na extremie bez ograniczeń jeździsz
no ale młody to zdziwiony

no ale młody to zdziwiony

F78
- IWO_FERCIA
-
nie kasztaniąc - przerobiłam oba modele. Jeśli w teren to Rocky - teraz to wiem. Stosunkowo mało awaryjny, pakiet startowy trzeba włożyć w KAŻDE auto terenowe do 10 tysięcy, opony 31, ew. lift zawieszenia i pojeździć. Potem sam będziesz wiedział co chcesz w nim zrobić. Mam to wszystko na świeżo - moja Rakieta kończy sie motać. Feroza stoi pod domem. Tyle.
Rrakieta Rakieta
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą
Arkę Noego zbudował jeden amator Titanica armia profesjonalistów
Noe był kobietą
Re: Czas na kupienie terenówki
Kurcze ja tu pytam o podstawowe rzezczy (bo nowy w tym temacie jestem) a tu się dowiaduje o super przyczepkach które pomagają w jeżdzie pionowej. To ja może zamiast samochodu to kupię odrazu samą przyczepkę
A co o Daihatsu Frezora myślicie?
Nadaje się w teren? Pytam o ten konkretnie model ponieważ jest go łatwiej kupić.

Nadaje się w teren? Pytam o ten konkretnie model ponieważ jest go łatwiej kupić.
tylko zobacz jak z częściami zamiennymi jestdept pisze:Kurcze ja tu pytam o podstawowe rzezczy (bo nowy w tym temacie jestem) a tu się dowiaduje o super przyczepkach które pomagają w jeżdzie pionowej. To ja może zamiast samochodu to kupię odrazu samą przyczepkę![]()
![]()
![]()

dla mnie marka daihatsu to dość egzotyczna jest
jak myslisz o ferozie to weź tez pod uwagę vitarę

http://suzuki.a-ng.eu/
http://suzuki.a-ng.eu/forum/
pzdr
Jimny 

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=27269
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=39522
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=43988
przykładowe linki a jest ich trochę na ten temat, poczytaj i zdecyduj, może faktycznie w końcu przyczepę kupisz
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=39522
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=25&t=43988
przykładowe linki a jest ich trochę na ten temat, poczytaj i zdecyduj, może faktycznie w końcu przyczepę kupisz

F78
Wracając do tematu to mając do wydania 10 tys. to jeszcze nie czas na kupienie terenówkidept pisze:Kurcze ja tu pytam o podstawowe rzezczy

Co za czasy
Czy żeby pokazać się w terenie trzeba zaraz wydać 50 tyś. na auto.
Im taniej kupisz tym więcej Ci zostanie na motanie. A moim zdaniem lepiej utopić 10 tysi w bagnie niż 50.

Im taniej kupisz tym więcej Ci zostanie na motanie. A moim zdaniem lepiej utopić 10 tysi w bagnie niż 50.
Kupiłsz Rockiego za 6k, zmienisz rozrząd, filtry i oleje, do tego zmotasz zderzaki z rur, podniesiesz go: zrobisz dłuższe wieszaki do resorów oraz przespawasz niżej mocowania amorków. Kupisz trochę szpeju jak HiLift, kinetyk, liny, pasy itp. Na koniec największy wydatek: oponki - czyli komplecik nalewek ala Simex - ok. 1.800zł za komplet.
Łącznie 10tys starczy na styk o ile nie będziesz musiał dokonywać jakiś większych napraw.
Łącznie 10tys starczy na styk o ile nie będziesz musiał dokonywać jakiś większych napraw.
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach