woda w aucie

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Robal30

woda w aucie

Post autor: Robal30 » ndz cze 07, 2009 1:55 pm

kolejne moje pytanie, spostrzezenie :D . Od "nowosci" obserwuje w moim aucie, ze podczas wiekszych deszczów cieknie mi woda do srodka na wysokosci lewej nogi kierowcy zpod deski. Jest to o tyle niefortunne miejsce, ze cieknie po skrzynce bezpieczników :o Wsadziłem kawał gąbki swego czasu powyzej skrzynki i sprawe uwazalem za poki co zamknieta. Dzis po nocnym oberwaniu chmury byla w srodku kaluza i wywalilo mi bezpiecznik od kierunków.... zaczyna sie.
Ma ktos pomysl jak w prosty sposób to załatwic? Moze ktos mial podobnie? Nie chce mi sie rozbierac calej deski, zeby zobaczyc skad cieknie. Zaznaczam, ze auto nie jest pordzewiale, uszczelka szyby jest gites. Probowalem lac wode do kratki w podszybiu, ze niby zatkane odplywy.. gdzie tam, splywa jak trzeba. Ki czort???
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'

Awatar użytkownika
s3R

Re: woda w aucie

Post autor: s3R » ndz cze 07, 2009 5:05 pm

jednak uszczelka pod szybą ? albo drzwi nie dociśnięte do budy ?
Zdrapek i poharatka

jaciomp

Post autor: jaciomp » pn cze 08, 2009 2:36 pm

To samo stwierdził kolega jak jechał na boso :)21
Poza tym, po stronie kierowcy bardziej huczy powietrze hmmm
Fercia`93
606297666

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » pt cze 12, 2009 9:10 pm

obserwuje w moim aucie, ze podczas wiekszych deszczów cieknie mi woda do srodka
W ostatnią środę jak w Bielsku popadało to więcej osób miało podobny problem ale nie wiem jakie jest rozwiązanie

Obrazek
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pn paź 26, 2009 11:26 am

Robal30 pisze:kolejne moje pytanie, spostrzezenie :D . Od "nowosci" obserwuje w moim aucie, ze podczas wiekszych deszczów cieknie mi woda do srodka na wysokosci lewej nogi kierowcy zpod deski. ?
Witam
Niestety i u mnie woda sie pokazuje pod dywanikiem kierowcy. Znalazl kolega wyjscie z sytuacji?
---
Feroza '96 +opony z białymi paskami

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » pn paź 26, 2009 12:45 pm

tak, wsadziłem duż gąbkę pod deskę tam gdzie kapało i już nie kapie:) tzn pewnie kapie, ale gąbka nasiąka, pozniej wysycha itd. Ja miałem kałuże na dywaniku, Ty masz pod, wiec może masz dziurę w podłodze, albo któras srubka wypadła, jest ich tam kilka..

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pn paź 26, 2009 1:53 pm

No tak, u mnie dywanik suchy byl, pod spodem mokro. Zawziąłem się i pół dnia z latarką i szmatą spędziłem. I mam nadzieję że znalazłem, ale okaże się po deszczu. Okazało się mianowicie że antena winna (chyba) była. Po odkręceniu wierzchniej obudowy, w środku podstawy był połamany (ze słonca? ze złej jakości) plastik i pordzewiałe otwory wiec chyba tamtędy woda do środka szła. Zaszpachlowałem otwory i zrezygnowałem z takiej anteny. Ale czy pomoże , zobaczymy po deszczu, na razie susze.
---

Asmod
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Asmod » wt paź 27, 2009 7:45 am

Ten sam problem i w mojej ferozie się objawił. Antenę uszczelniłem silikonem ale nic nie pomogło - sam już nie wiem gdzie szukać - uszczelka przy drzwiach?

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » wt paź 27, 2009 7:59 am

uszczelka pod szyba, tak jak ktos pisał powyżej. Ja sie nie bawie w wymiane.

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » ndz lis 08, 2009 11:50 am

Może to coś pomoże..

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=74916

Sporo osób tam pisze że miało podobny problem - na liście przyczyn wymieniają zapchane kanały odpływowe, uszczelnienie anteny, sparciałe uszczelnienie mechanizmu wycieraczek i inne..

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » pn lis 09, 2009 10:37 am

słabo sobie radze w bułgarskim :(

Awatar użytkownika
nes421

Post autor: nes421 » pn lis 09, 2009 1:42 pm

Piszą o tych rzeczach co wymieniłem wyżej, jeszcze coś o "przodu kolumny" ale ciężko zrozumieć bo piszą nie dość że po bułgarsku to slangiem potocznym często i w słownikach nie ma części słów. Ogólnie to każdy opisał inny powód z którego u niego była woda, np. jeden gość pisze że spod mechanizmu wycieraczek się lało i że było widać że jak w deszcz włączył wycieraczki to lało się bardziej. Inni dwaj że to przez uszczelnienie anteny i po kablu od anteny. A ostatni pisze że jedno uszczelnił i najpierw było OK a teraz że ma basen w lewej skarpetce znowu. Jest też prośba do moderatora o zamknięcie tematu bo ktośtam znalazł problem, a moderator odpisał że to że u kogoś akurat z danego powodu się lało nie znaczy że u kogoś innego nie będzie ten powód inny, i że temat jest otwarty bo lista przyczyn może być dłuższa niż te opisane.

PS. Ja nie znam ani jednej litery po bułgarsku ani tych podobnych. Póki co tylko 5 liter po japońsku.

Awatar użytkownika
supra

Post autor: supra » pt lis 20, 2009 5:58 pm

u mnie ten sam problem... tyle że bardziej po stronie pasażera niż kierowcy... sprawdzałam już, czy to może od dołu coś... ale dywanik suchy, a na wycieraczkach przy siedzeniach woda się zbiera. Od mechanizmu wycieraczek ( i jak mi jeden koleś sugerował od nieszczelnej przedniej szyby, bądź też szyb przy drzwiczkach) też nie.
Niegdyś tylko (albo aż) PILOT....teraz szczęśliwa posiadaczka Daihatsu Feroza :-)

Awatar użytkownika
Robal30

Post autor: Robal30 » sob lis 21, 2009 9:23 am

u mnie też zaczeło lać na pasażera :lol: ale powoli przestaje sie przejmowac wieloma rzeczami w tym aucie. I tak wszystkiego sie nie ogarnie...
Nabieram pewnosci, ze u mnie akurat to spod szyby, wykluczyłem pozostałe przyczyny i została ta, ktora na poczatku wydawała sie najmniej prawdopodobna:) Mam juz nawet odpowiedni silikon. Kiedys sie wezme i powolutku podważe uszczelke dookola szyby i podkleje. Zobaczymy co to da, szyby nie mam zamieru wyciagac

cool_louis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cool_louis » czw maja 06, 2010 8:41 pm

Wie ktoś może jak bez zniszczeń zdemontować listwę na podszybiu tą przy samej szybie?

cool_louis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cool_louis » czw maja 13, 2010 9:30 pm

Coś chyba nikt tu ostatnio nie zagląda, ale mimo to polecam na przeciekanie Ferozy dobrze uszczelnić uszczelkę szyby. Nawet jak wygląda, że wszystko jest OK, a u mnie tak było, to pomogło właśnie podklejenie jej na prawie całym obwodzie czarnym silikonem do szyb. A ja głupi przecieków szukałem nawet pod maską :D

Awatar użytkownika
yarkom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yarkom » pt maja 14, 2010 1:25 pm

yarkom pisze:Okazało się mianowicie że antena winna (chyba) była. [..]Zaszpachlowałem otwory i zrezygnowałem z takiej anteny. Ale czy pomoże , zobaczymy po deszczu, na razie susze.
Wygląda że u mnie pomogło, od dłuższego czasu mam sucho, i właśnie skończyłem konserwacje spodu i ramy, rama lekko tylko zarumieniona była, gorzej z tylnymi nadkolami, sitko, ale w ruch poszła zywica i i powinno być spokój na jakiś czas.
---

jaciomp

Post autor: jaciomp » pt maja 14, 2010 2:55 pm

Tak przy okazji wody... Czy wasze Ferki też jej tak nie lubią? Po wyjeździe z myjni miałem problem z odpaleniem, potem zaczęła błyskać kontrolka silnika i auto zamula oraz dziwnie brzmi na jałowym (obroty spadły o 200rpm). W terenie tez mi się to zdarzyło ale jakoś szybko wróciło do normy.
Fercia`93
606297666

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”