rolka prowadząca paska pompy wspomagania
Moderator: s3R
rolka prowadząca paska pompy wspomagania
Tak jak w temacie, wyje mi strasznie rano na zimnym silniku, a ze zwyklem zmieniac graty w aucie zawczasu z racji konieczności jego ciągłego używania, wiec chciałem zmienić drania. I tu niespodzianka... nie ma w zadnych katalogach
Rolka wyglada zwyczajnie, wiec na pewno podpasi z czegos innego. I moje pytanie wiec: czy ktos z kolegów zminiał to? Z czego taka rolka bedzie pasowała?

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
Re: rolka prowadząca paska pompy wspomagania
Całej rolki chyba nie ma sensu wymieniać - tylko samo łożysko, a to idzie dobrać. Wymiarów nie pamiętam dokładnie ale udało się mi takie znaleźć w sklepie z częściami rolniczymi. Troszkę szarpaniny było przy wybijaniu starego i późniejszym wciskaniu nowo zakupionego. Koszt całkowity ok 30 zeta + zsiniały od uderzenia młotkiem kciuk 

dokładnie : łożysko kulkowe, obustronnie zamknięte nr.6301. Zamkniecia metalowe 16zł.
sadzac po dacie mojego ostatniego tu postu wytzymało rok z hakiem i jakies 40tkm, po czym padło zupełnie bezobjawowo. Wypadło kilka kulek, wkreciło osłone metalową do srodka i stanęło. Miałem 2 możliwości w drodze, przeciąć pasek, badz pozwolic mu sie przepalic.... Ze do domu mialem nie daleko, przygotowałem gasnice i wybrałem drugą opcję. Przepala sie dosc szybko, gasnicy nie trzeba bylo
Jezdze dzis bez wspomagania, nie wiem czy to szkodzi ukladowi kierowniczemu, czy nie. Sprobuje jakies inne łożysko dzis włozyc.

Trzeba było poluzować naciąg pompy wspomagania i oszczędzić pasek. Efekt ten sam , ale pasek cały i w kabinie mniej smrodu...
http://www.youtube.com/user/lbs5
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.
Szukaj mnie w garażu - nie na Facebooku.
wiesz... też na to wpadłem
tylko klucz trzeba mieć nr 14. a ja nie woże zestawu.
Założyłem teraz skf w plastikowych osłonach. Zmniejszyłem nieco naciag paska i zobaczymy.

Założyłem teraz skf w plastikowych osłonach. Zmniejszyłem nieco naciag paska i zobaczymy.