Jakie oleje do ferki?podniesienie zawiechy ciag dalszy:(
Moderator: s3R
-
- jestem tu nowy...
Jakie oleje do ferki?podniesienie zawiechy ciag dalszy:(
witam.niedawno kupiøem ferozké i chce powyminiac wszytskie oleje w napedach.pytanie jaki olej do tylnego mostu(dodam ze po podniesieniu na podnosniku krecac jednym kolem kreci sie drugie-czy to lsd?),jaki olej do reduktora?i gdzie ma wlew?i jaki olej do skrzyni?
Tak przy okazji przeszukalem forum ale nie znalazlem dokladnego opisu jak podniesc zawieszenie po niskich kosztach.chodzi mi o kilka centow.jezdze na codzien w terenie i powiem szczerze ze przydalby sie maly lift.zalolzylem juz Mt teraz tylo pozostaje sprawa podniesienia zawieszenia.
pozdro i z gory dzieki za info
Tak przy okazji przeszukalem forum ale nie znalazlem dokladnego opisu jak podniesc zawieszenie po niskich kosztach.chodzi mi o kilka centow.jezdze na codzien w terenie i powiem szczerze ze przydalby sie maly lift.zalolzylem juz Mt teraz tylo pozostaje sprawa podniesienia zawieszenia.
pozdro i z gory dzieki za info
Re: Jakie oleje do ferki?podniesienie zawiechy ciag dalszy:(
Jak się kręcą w tą samą stronę to LSD jak w odwrotną to nie.
Zaglądnij pod auto to znajdziesz korek.
Zawias, przód na drążkach podkręcić, tył wyklepać resory + ewentualnie kapkę dłuższy wieszak resora.
Zaglądnij pod auto to znajdziesz korek.
Zawias, przód na drążkach podkręcić, tył wyklepać resory + ewentualnie kapkę dłuższy wieszak resora.
Zdrapek i poharatka
- dawid_wroc
-
zmiana zawieszenia- podniesienie zawieszenia to:
-dłuzsze wieszaki resorów (ale bez przesady)
-wyklepanie resorów
to jesli chodzi o prosty sposob walki z tylna czescia zawieszenia
przod jest drazkowahaczowy wiec tylko podkrecenie na drazkach
lub
podniesienie karoserii na gumach-buda auta jest mocowana do ramy i tam mozesz dodac dystanse przez co bedziesz miał wiecej miejsca w nadkolach. do 5 cm w gore nie powinno byc zadnych problemów typu za krotkie przewody hamulcowe, za krotki wlew paliwa, problem z wiatrakiem chłodnicy czy z drazkiem od reduktora
a opis jest bankowo na forum...
-dłuzsze wieszaki resorów (ale bez przesady)
-wyklepanie resorów
to jesli chodzi o prosty sposob walki z tylna czescia zawieszenia
przod jest drazkowahaczowy wiec tylko podkrecenie na drazkach
lub
podniesienie karoserii na gumach-buda auta jest mocowana do ramy i tam mozesz dodac dystanse przez co bedziesz miał wiecej miejsca w nadkolach. do 5 cm w gore nie powinno byc zadnych problemów typu za krotkie przewody hamulcowe, za krotki wlew paliwa, problem z wiatrakiem chłodnicy czy z drazkiem od reduktora
a opis jest bankowo na forum...
takie tam jeżdżenie gdzie dróg nie ma....
-
- jestem tu nowy...
dzieki za info z tym poniesieniem bede probowal
a jaki olej do mostów i reduktora?
a jaki olej do mostów i reduktora?
- dawid_wroc
-
popatrz tylko na pierwsza strone forum daihatsu... odrobina "trudu" i masz odpowiedz.
-
- jestem tu nowy...
jezeli chodzi o wieszaki....niezbyt sie orientuje w temacie/chodzi o górne mocowanie resora do budy?ale takie rozwiazanie nie podniesie raczej mostu.......
-
- jestem tu nowy...
fakt dawid jest na 1 wszej stronie o olejach.przeoczylem.napisz mi jeszce jak jest z tymi wieszakami.A tak na marginesie widze ze z wrocka jestes:)ja z okolic.pozdro
- dawid_wroc
-
zadne działanie ze wspomnianych nie podniesie mostu, najprostrzym sposobem (ale mało wydajnym) jest wsadzenie wiekszej srednicy koła a jesli sie to juz zrobi to trzeba zrobic miejsce w nadkolu...
wydłuzenie wieszaków polega na przespawaniu ich- wstawia sie jakis dystans zeby były po prostu dłuższe. Ja mam w Rakiecie tak zrobione ale przesadnie (sa za długie) i wycofuje sie z tego rozwiazania. Na forum i też z wrocka wydłuzone wieszaki ma Totek a przod ma podkrecony na drazkach.
dopisz w swoim profilu skad jestes, czesto sie spotykamy na wspolne jezdzenie....
wydłuzenie wieszaków polega na przespawaniu ich- wstawia sie jakis dystans zeby były po prostu dłuższe. Ja mam w Rakiecie tak zrobione ale przesadnie (sa za długie) i wycofuje sie z tego rozwiazania. Na forum i też z wrocka wydłuzone wieszaki ma Totek a przod ma podkrecony na drazkach.
dopisz w swoim profilu skad jestes, czesto sie spotykamy na wspolne jezdzenie....
-
- jestem tu nowy...
Jeżeli chodzi o podkręcenie drążków to gadałem z mechanikiem i mówił mi że to chodzi o te długie drązki które idą wzdłuż auta równolegle do ramy.....?czy to prawda panowie?????????mi sie wydawało że chodzi o któres drążki z zawiezenie z samego przodu.proszę o pomoc
Tia... to jest taka sprężyna tylko trochę naprostowana 

Zdrapek i poharatka
dróżek idzie od wahacza do polowy budy jak wejdziesz pod auto to taki długi pręt mocowany na takiej długiej śrubie do ramy.
Jedni jeżdżą szybko, inni wszędzie 
Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'
-
- jestem tu nowy...
dzieki za info
A co sądzicie o oleju do skrzyni i reduktora 75w90 ale powiem od razu że chodzi mi o olej firmy MOTUL:)je4żdze tez motocyklem i tak sie skałada ze zostało mi 3 litry motula właśnie 75 w90 ale nie mam pojecia czy nada se do auta????????ma w końcu takie same parametry a jest to olej z najwyzszej półki .co o tym sądzicie????????????
A co sądzicie o oleju do skrzyni i reduktora 75w90 ale powiem od razu że chodzi mi o olej firmy MOTUL:)je4żdze tez motocyklem i tak sie skałada ze zostało mi 3 litry motula właśnie 75 w90 ale nie mam pojecia czy nada se do auta????????ma w końcu takie same parametry a jest to olej z najwyzszej półki .co o tym sądzicie????????????
http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.a ... &langid=12
Tutaj Tomku masz info o ilości i parametrach oleju do swojej Ferci...
Tutaj Tomku masz info o ilości i parametrach oleju do swojej Ferci...
-
- jestem tu nowy...
No dzięki na pewno sie przyda Danielu.pozdro
- zwiras
- jestem tu nowy...
Witam szanowne grono, orientuje się ktoś może o ile się podniesie Ferka po podkręceniu na drążkach ? Częśc użytkowników twierdzi że o ok 2,5 - 3 cm, inni z kolei że 8 - 10 cm
Mógłby się wypowiedziec ktoś, kto ma wiarygodne dane ?

Feroza 89 r.
zwiras pisze:Witam szanowne grono, orientuje się ktoś może o ile się podniesie Ferka po podkręceniu na drążkach ? Częśc użytkowników twierdzi że o ok 2,5 - 3 cm, inni z kolei że 8 - 10 cm![]()
Tak wygląda mniej więcej konstrukcja każdego auta z przednim niezależnym zawieszeniem opartym na drążkach skrętnych.

Wyraźnie widać wahacz dolny oraz wahacz górny. Każdy z nich ma gumowy odbój. Pomiędzy nimi jest ogranicznik skoku. Widać że drążki są tak ustawione że koło ma identyczny skok góra / dół. Między gumowymi odbojami a granicznikiem jest po około 4 cm z każdej strony. Więc ile można podnieść auto

Tak podkręcone drążki ograniczają skok koła w dół co moim zdaniem jest bublem technicznym. Kompromisem jest ustawienie wahaczy w takiej pozycji aby górny miał 1/4 zakresu pełnego skoku a dolny pozostałe.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- zwiras
- jestem tu nowy...
Odpowiedź jak najbardziej obrazowa, lepiej się tego ując nie dało
podziękował 

Feroza 89 r.
witam
na czym polega podkrecenie tych drążków?? w którym to dokladnie miejscu trzeba podkrecic?? kumpel mnie oto prosi a akurat FEROZA to nie moje auto wiec nie znam tych rozwiazan PROSZE O ŁOPATOLOGICZNA ODP:) dzieki
na czym polega podkrecenie tych drążków?? w którym to dokladnie miejscu trzeba podkrecic?? kumpel mnie oto prosi a akurat FEROZA to nie moje auto wiec nie znam tych rozwiazan PROSZE O ŁOPATOLOGICZNA ODP:) dzieki
SAMURAI MANIA / JEEP WILLYS / Grizzly 700