Wskazówka, płyn, wiskoza itd :P

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

h0m45
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wskazówka, płyn, wiskoza itd :P

Post autor: h0m45 » sob paź 23, 2010 7:28 pm

Witam wszystkich serdecznie :) Jestem tu nowy jak i jestem nowym posiadaczem Daihatsu Ferozy EL-II 1.6 16V 94r :)
Problem jest taki: Gdzie powinna znaleźć się wskazówka temperatury silnika otóż wydaje mi się, że nie dogrzewa mi silnika i mam otwarty cały czas duży obieg jak mogę prosić o jakieś zdjęcie? Czego może to być wina? Wiskoza - tu problem taki, że cały czas wiatrak się kręci, czy tak powinno być? Słyszałem, że można wiskozę wymienić na jakiś włącznik elektryczny. No i jeszcze po odkręceniu wlewu chłodnicy wywala płyn :o No i ostatni problem (prawdopodobnie filtr paliwa bo raz się zapchał) silnik pływa.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczny za pomoc :)
Dzięki i pozdrawiam ;3
Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulęknę.

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Re: Wskazówka, płyn, wiskoza itd :P

Post autor: Dragunov » sob paź 23, 2010 7:50 pm

wisko się kręci cały czas ale powinno się dać zatrzymać przy zimnym silniku (uważaj) - dopiero w miarę wzrostu temperatury płyn gestnieje i sprzęgło zaczyna robić - i leci pełną siłą. Pstryczek możesz zamontować przy wymianie na elektrowentylator (są plusy i minusy tego rozwiązania). Co do otwierania obiegu.. termostat sprawdź - no we wrzątku.
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

h0m45
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: h0m45 » sob paź 23, 2010 8:04 pm

Zapomniałem dodać próbowałem zatrzymać wisko na zimnym silniku niestety kawałek kartonika przeszedł do historii :)

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » sob paź 23, 2010 10:34 pm

h0m45 pisze: Gdzie powinna znaleźć się wskazówka temperatury
Gdzieś na skali, byle nie na czerwonym polu. +/- w połowie, wskaźnik na desce jest niemiarodajny w tej materii.
Wiskoza - tu problem taki, że cały czas wiatrak się kręci, czy tak powinno być?
Tak.
Słyszałem, że można wiskozę wymienić na jakiś włącznik elektryczny.
Ale po co skoro wisko działa ?
No i jeszcze po odkręceniu wlewu chłodnicy wywala płyn
Ciecz jak się grzeje to się rozszerza i powoduje ciśnienie w układzie, nie dziwota że po odkręceniu ciepłego wylata płyn.
A tak w ogóle to sprawdź czy masz termostat.
W poprawnie działającym układzie wentylator nie przeszkadza nagrzaniu się samochodu bo grzeje się tylko mały obieg.
Zdrapek i poharatka

h0m45
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: h0m45 » ndz paź 24, 2010 12:08 pm

wskaźnik znajduje się ok 1cm do od lewej czyli - dlatego trochę mnie to martwi :) czyli wiskoza jest ok. Dzięki za odpowiedzi no jedynie zostało pływanie ale to muszę posprawdzać wszystkie te kabelki i przewody o których mowa w innych wątkach :) dzięki i do usłyszenia

Awatar użytkownika
aditeam
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aditeam » pn paź 25, 2010 10:31 am

wszelkie kwestie wisko są pięknie opisane w nissanie. ale z tym wywalaniem płynu to coś nietak !!

zerknij do nissana tam temat chłodzenia ze względu na wybuchające 2,8 jest pięknie rozpisany.
a układ prawie analogiczny.
patrol gry60long - sprzedany
feroza - na części
tel 791988904

h0m45
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: h0m45 » śr gru 01, 2010 3:25 pm

Prawie wszystko zrobione dzięki za rady. Wiskoza działa prawda. Niestety silnik pływa ale to kwestia prawdopodobnie elektryki ew. cosik z hamulcem bo przy tym jest największe obciążenie. Temperatura wskaźnik przyjdzie niedługo może to jego wina. Termostat wymieniony bez potrzeby. Problem się taki zrobił, że synchronizator pada :o Ale jeszcze nie czas na wymianę. Tak więc dzięki za pomoc temat do zamknięcia :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”