Rocky Bertone 2,7l(sinik BMW)-czy ktos ma taki model ?
Moderator: s3R
Rocky Bertone 2,7l(sinik BMW)-czy ktos ma taki model ?
Witam
Prosze o informacje, jak sprawuje się ten silnik w warunkach terenowych np.kwestia brodzenia w wodzie itp.
Prosze o konkretne info.
Z góry dziękuje.
Prosze o informacje, jak sprawuje się ten silnik w warunkach terenowych np.kwestia brodzenia w wodzie itp.
Prosze o konkretne info.
Z góry dziękuje.
-
-
Re: Rocky Bertone 2,7l(sinik BMW)-czy ktos ma taki model ?
A co odchudzanie czas zacząć 

DAIHATSU ROCKY
PARCHATY ROPUCH
PARCHATY ROPUCH
ja mam 
nie "rocky bertone", ani "daihatsu bertone" tylko bertone freeclimber 2.7ETA to jest zupełnie oddzielna marka (inne numery VIN)
2.7 230Nm (ponad 200 od 2000obr) genialna elastyczność, idzie praktycznie od wolnych obrotów prawie jak diesel, v-max według dokumentów +160km/h w praktyce osiągnąłem 180 i zrezygnowałem z dalszego bicia rekordów ze względu na resztki zdrowego rozsądku, ale sądząc po tym jak jeszcze przyspieszał powinno być +200km/h
co jest samobójstwem w tym klocku.
instrukcja obsługi mówi, że niezalecane jest brodzenie w wodzie powyżej 40cm, bądź 60cm, sprawdzę, jutro , jednak nie jest napisane, że więcej nie wolno
. sam silnik oparty jest o motronic 1.1/1.3 czyli już pełnoprawny komputer, ze wszystkimi czujnikami, (brak jedynie czujnika spalania stukowego) więc teoretycznie ma się co psuć/zalewać, urywać. sam komputer na słupku przy nogach pasażera, jak w ferozie. Wiatrak przez wisko - niezbyt nadaje się do brodzenia w błocie - do wymiany na elektryczny , klimatyzacja, skórzana tapicerka nie zwiększają dzielności w terenie. Nieosiągalny przedni grill, lampy (podobno pasują od trabanta). osobiście lepiej mi się jeździ w terenie ferozą, mimo, że nie jest koszerna.
sam silnik ma opinię niezajebliwego, ale wśród właścicieli BMW a nie bertone
. Niestety rozrząd na pasku. Mój ma prawie 500kkm i ma się dobrze.
Podsumowując, (moim zdaniem) trochę szkoda upalać w terenie i obijać samochód wyprodukowany w ilości sztuk 2700 (mój ma numer 1646
) mimo, że to prawie daihatsu rocku, to jednak marka bertone wzbudza spore zainteresowanie. Do ostrego upalania polecam jednak proste jak budowa cepa 2.8 w rockym
pozdrawiam

nie "rocky bertone", ani "daihatsu bertone" tylko bertone freeclimber 2.7ETA to jest zupełnie oddzielna marka (inne numery VIN)
2.7 230Nm (ponad 200 od 2000obr) genialna elastyczność, idzie praktycznie od wolnych obrotów prawie jak diesel, v-max według dokumentów +160km/h w praktyce osiągnąłem 180 i zrezygnowałem z dalszego bicia rekordów ze względu na resztki zdrowego rozsądku, ale sądząc po tym jak jeszcze przyspieszał powinno być +200km/h

instrukcja obsługi mówi, że niezalecane jest brodzenie w wodzie powyżej 40cm, bądź 60cm, sprawdzę, jutro , jednak nie jest napisane, że więcej nie wolno

sam silnik ma opinię niezajebliwego, ale wśród właścicieli BMW a nie bertone

Podsumowując, (moim zdaniem) trochę szkoda upalać w terenie i obijać samochód wyprodukowany w ilości sztuk 2700 (mój ma numer 1646

pozdrawiam
Daihatsu Feroza 1.6 '89 6860
Bertone Freeclimber 2.7i '90 1646
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
Dziękuje za info.
Przymierzam się tylko do zmiany silnika,bo mam aktualnie 2,8 TD.
Jest to dobry motor,ale troszke za wolny jak do mojej przerobionej maszyny.
Pozdrawiam
Przymierzam się tylko do zmiany silnika,bo mam aktualnie 2,8 TD.
Jest to dobry motor,ale troszke za wolny jak do mojej przerobionej maszyny.
Pozdrawiam

masz dawcę bertone, czy z bmw, bo poszukuję gratów z bertona? Jest problem z dostępnością tarczy sprzęgła, numery wskazują na tarczę ze starej BMW5, ale różnią się wieloklinem. Co do ścigantowania, to silnik jaknajbardziej ok, potrafi zadziwić nie jednego golfa/astrę/civica/bmw 316/318 z naklejkami mocy 

Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
Znalazłem motor z BMW E 28 ( m20b27 ) z osprzętem montowanym w Rokersie,tylko zastanawiam się nad skrzynią biegów.
Dzwoniłem do Poznania i dowiedziałem się że skrzynie biegów do tych silników były produkcji Daihatsu,tylko miały zmienioną obudowę.
Mógłbyc mi podać numery lub oznaczenia fabryczne Twojej skrzyni i reduktora?
Z góry dziękuje.
p.s. Jeżeli chodzi o tarcze sprzęgła to w Bydgoszczy jest firma która obija zużyte tarcze sprzegłowe.
Dzwoniłem do Poznania i dowiedziałem się że skrzynie biegów do tych silników były produkcji Daihatsu,tylko miały zmienioną obudowę.
Mógłbyc mi podać numery lub oznaczenia fabryczne Twojej skrzyni i reduktora?
Z góry dziękuje.
p.s. Jeżeli chodzi o tarcze sprzęgła to w Bydgoszczy jest firma która obija zużyte tarcze sprzegłowe.
skrzynia biegów jest identyczna z wersją 2.8, tak samo mosty, inny jest tylko odkręcany kołnierz, ktoś gdzieś, chyba na forum, albo alledrogo miał bertona przerobionego na 2.8TD więc powinien mieć zbędny, chyba ze adaptował za pomocą spawarki.
a silnik to ETA (do 1987) czy sETA (super eta)? wersja wcześniejsza miała czujnik obrotów wału w obudowie skrzyni biegów i może być problem z adaptacją do rockiego, nowsza, czyli ta, która była w bertonach ma czujnik z przodu.
ps. jakbyś potrzebował kolektora wydechowego - fragment 2 do 1 do tego silnia (z bmw nie pasuje) to mam jeden zbędny
a silnik to ETA (do 1987) czy sETA (super eta)? wersja wcześniejsza miała czujnik obrotów wału w obudowie skrzyni biegów i może być problem z adaptacją do rockiego, nowsza, czyli ta, która była w bertonach ma czujnik z przodu.
ps. jakbyś potrzebował kolektora wydechowego - fragment 2 do 1 do tego silnia (z bmw nie pasuje) to mam jeden zbędny

Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
- Damian
-
- Kontaktowanie:
To prawda, ale tylko w rękach spokojnego użytkownika. Eta (i supereta) to po prostu spuścizna po czasach kryzysu paliwowego - odprężona rzędowa szóstka BMW, osiągająca duży moment obrotowy przy niskich obrotach, ale również małą moc (odpowiednio 122 i 129KM). Czerwone pole zaczyna się już przy 4500 (dla ety) i 5200rpm (dla superety).jimmie pisze: sam silnik ma opinię niezajebliwego, ale wśród właścicieli BMW a nie bertone.
Silnik ciągnie pięknie z dołu, daje elastyczność i niskie zużycie paliwa (jak na R6).
Silnik natomiast zupełnie nie nadaje się do upalania. Skutki są tragiczne i drogie. Częsta obecność wskazówki blisko czerwonego pola kończy się pęknięciem wałka lub głowicy. W ecie bieg zmienia się już przy 2500rpm.
Możliwe są zmiany w tym silniku - głowica, wałek, kolektor. Ale po co wyważać otwarte drzwi.
Do upalania wrzucałbym zwykłe R6 170KM BMW. Ale i tak przeguby rocky'ego nie wydolą.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
, przy 5200 to u mnie jest odcinka;)Damian pisze:Czerwone pole zaczyna się już przy (..) 5200rpm (dla superety).
pozdrawiam
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
- Damian
-
- Kontaktowanie:
bo do freeclimberów szła supereta
LR
LR
Ja mam taki model ,sprawuje się b.dobrze .Jest szybki 130 -150 km/h bez problemu.Klima latem rewelacja .W terenie też daje rade .Jestem myśliwym więc w bardzo ciężki teren nie wjeżdżam kilka razy po osie było i dał rade.Latem opony 215/70/15 teraz 255/70/15. Mam założony gaz pali ok.18lna 100km.Silnik supereta b.dobry ma ok.200.000km i prawie nie pali oleju ok.0.5l na5000 km.generalnie b.dobre autko.Miałem inne auta ale to jest udany model i ogrzewanie jest na piątkę pochodzi chwile i w kabinie ciepło czasami musze zmniejsza ogrzewanie bo normalnie laczki pali.
18l/100km?
rozumiem, że w terenie, bo w trasie mój pali 9-11l/100km (80km/h-110km/h), przy agresywnej jeździe nie przekroczyłem 13.5l (miasto, dynamiczne ruszanie spod świateł), a tak norma miejska to 10l/100km.
PS. czy to Twój stał na allegro czarny z rusztem bez tylnej kanapy, jakiś myśliwy sprzedawał?

PS. czy to Twój stał na allegro czarny z rusztem bez tylnej kanapy, jakiś myśliwy sprzedawał?
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
- Damian
-
- Kontaktowanie:
jimmie, ciekawe masz to spalanie, na poziomie lekkiej BMW 325eta 

LR
LR
uwierz mi, że mnie też to zaskoczyło, no ale nie będę przecież z tego powodu płakał.
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
jimmie ale na pewno tez piszesz o spalaniu gazu czy o benzynie ?
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
oczywiście że benzyna, i tylko 98 bo tak podaje instrukcja, ale to i tak dziwne że na gazie 80% więcej
Range Rover L322 4.4 V8
Range Rover L322 4.4 V8
Mówi się że silniki BMW nie lubią gazu..
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
- Damian
-
- Kontaktowanie:
zwłaszcza do ety
gaz przy tej głowicy to zuuuuoooo
gaz przy tej głowicy to zuuuuoooo
LR
LR
Pisze jak jest 18l gazu średnio teren szosa.Tras wielkich nie robię bo autko jest tylko na polowania.Mam auto 2 rok i z gazem najmniejszych problemów(oprócz chyba tak piszą dużego spalania) a instalacja jest z 2005r.Pali w największe mrozy prawie na dotyk a koszty porównajmy 18l x 2.5zł =45zł paliwo średnio 11l x 4.5zł =49.5zł benzyna 98ok chyba więcej.Diesel pali też ok 10l więc też podobnie.Miałem diesla więc wiem jaka jest różnica w serwisie auta(wtryski,świece,czyszczenie pompy,dobre filtry paliwa,mocny akumulator a zimą zimowe paliwo).Moje autko nie było na allegro,ma pełną skórę firmy bertone odziwo w dobrym stanie kilka zadrapań lakieru ale od tego się nie uchronisz w terenie.