Brak przedniego napędu
Moderator: s3R
Brak przedniego napędu
Moja Fercia nie ciągnie na przód. Sprzęgiełka manualne, po przekręceniu ich w pozycję "lock" i załączeniu napędu nadal nie ma przedniego napędu. Mam wrażenie, że nie działa także skrzynia redukcyjna. W czasie jazdy, kiedy delikatnie przesunę dźwignię w kierunku "4H" słychać zgrzyt, więc raczej nie jest to żaden wodzik. Jakieś propozycje?
Pajero I 2,5TD
Re: Brak przedniego napędu
Spróbuj wleźć pod auto i zakręcić wałem jak masz zapięte sprzęgiełka i napęd na 2H.
Jeżeli możesz nim pokręcić to znaczy że albo przegub albo sprzęgiełko.
Nie podejrzewam żebyś tak upalał że zmieliłeś dyfer.
Napęd przodu włącza się tylko wajchą na reduktorze czy jeszcze przyciskiem na desce ?
Jeżeli możesz nim pokręcić to znaczy że albo przegub albo sprzęgiełko.
Nie podejrzewam żebyś tak upalał że zmieliłeś dyfer.
Napęd przodu włącza się tylko wajchą na reduktorze czy jeszcze przyciskiem na desce ?
Zdrapek i poharatka
Napęd załączam tylko wajchą. Lewe sprzęgiełko zapina się lekko, ale prawe z sporym oporem. Zawsze wchodziło ciężej, ale teraz opór wzrósł.
S3R: wał obraca się lekko ręką mimo zapiętych sprzęgiełek.
S3R: wał obraca się lekko ręką mimo zapiętych sprzęgiełek.
Pajero I 2,5TD
Poddałem się. Wymiana silnika i naprawa napędów podwoiłaby wartość mojej Ferci, więc w trybie nagłym kupiłem samochód spod znaku trzech diamentów. Dziękuję bardzo za okazaną pomoc i wsparcie, szczególnie Tobie s3R, i nie mówię żegnajcie 
Może ta informacja kiedyś się przyda - otóż koncepcja jednego z mechaników była taka, iż nie załącza się skrzynia redukcyjna, i w związku z tym nie działa przedni napęd. Ale tego już się raczej nie dowiem...

Może ta informacja kiedyś się przyda - otóż koncepcja jednego z mechaników była taka, iż nie załącza się skrzynia redukcyjna, i w związku z tym nie działa przedni napęd. Ale tego już się raczej nie dowiem...
Pajero I 2,5TD