Feroza montaż silnika diesla - czy jest taka możliwość??
Moderator: s3R
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Feroza montaż silnika diesla - czy jest taka możliwość??
Witam
Mam takie pytanie czy jest możliwość montażu silnika diesla w Ferozie obecnie mam 1.6 benzyna jednak ze względów ekonomicznych wolał bym silnik diesla. Czytałem że jest możliwość założenia silnika od VW Golf II 1.6 diesel czy ktoś z was ma może taki SWAP ? jak z mocą takiego silnika daje rade ? Dodam że mam takiego powypadkowego golfa 1.6 dieslel także wszystkie cześci sa.
Mam takie pytanie czy jest możliwość montażu silnika diesla w Ferozie obecnie mam 1.6 benzyna jednak ze względów ekonomicznych wolał bym silnik diesla. Czytałem że jest możliwość założenia silnika od VW Golf II 1.6 diesel czy ktoś z was ma może taki SWAP ? jak z mocą takiego silnika daje rade ? Dodam że mam takiego powypadkowego golfa 1.6 dieslel także wszystkie cześci sa.
-
- jestem tu nowy...
Re: Feroza montaż silnika diesla - czy jest taka możliwość??
Grube wejście na dzień dobry;ale dobrze,nie mnie to oceniać.
Nawet zakładając,że zagrają Ci wymiary sprzęgła (wałka,łożyska,tarczy,itp.) oraz że idealnie pasują do siebie otwory mocujące silnik VW/skrzynia Daihatsu,to pomyślałeś,jak bardzo musiałbyś deptać w imię ekonomiki pedał gazu,żeby osiągnąć jako takie prędkości?
Ja stawiam na max. 70-80 km/h.Całkiem jak na afganach.
Nawet zakładając,że zagrają Ci wymiary sprzęgła (wałka,łożyska,tarczy,itp.) oraz że idealnie pasują do siebie otwory mocujące silnik VW/skrzynia Daihatsu,to pomyślałeś,jak bardzo musiałbyś deptać w imię ekonomiki pedał gazu,żeby osiągnąć jako takie prędkości?
Ja stawiam na max. 70-80 km/h.Całkiem jak na afganach.
Rocky '87
Rocky (dieslowski przyszywany bliźniak Ferozy) ma silnik o pojemności 2.8 ... i jakoś to się kula, wyprzedzanie TIRa z najazdu itp., a ty chcesz wstawić prawie 2x mniejszy silnik. W/g mnie będzie za słaby.
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach
sylwester w górach
1.6 TD da radę. Łatwo go podkręcić.
Wolnossący będzie mulasty.
Wolnossący będzie mulasty.
Zdrapek i poharatka
- Mazur85
- jestem tu nowy...
Wszystko pasuj
mozna wstawić wszytkie disle o vw golfa II
trzeba tylko przerobić troszke miske olejową. Jest więcej miejsca niż z orginalnym silnikiem
A jak komuś mało mocy można łatwo ją zwiększyć

Rób i zdawaj relację 

Fercia`93
606297666
606297666
jest na allegro facet, gdzieś na Mazurach chyba , który zrobił na diesla z Golfa kilka Feroz. Swego czasu, jak padał mój poprzedni silnik troche sie tym interesowałem. Podobno niezle to hula, jedyny minus.... obrotomierz nie działa, a mnie wkurza jak coś nie działa
Dawno nie sprawdzałem, ale kiedyś wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "feroza diesel"

Dawno nie sprawdzałem, ale kiedyś wystarczyło wpisać w wyszukiwarkę "feroza diesel"
Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
- nadglowski
- jestem tu nowy...
Kiedyś na stacji benzynowej trafiłem na panią która tankowała ropę do ferki, grzecznie zapytałem czy się nie pomyliła, z uśmiechem na twarzy odpowiedziała że ma diesla z Golfa II.
Wypytałem o wszystko i:
- wstawiony w warsztacie we Wrocławiu na ul. Armii Krajowej
- koszt wstawienia 500zł.
- brakowało mocy więc dołożono turbawkę
- spalanie 6-8l. miasto
Moim zdaniem rozsądne rozwiązanie.
Miałem Rakietę w benzynie z gazem i była ekonomiczna teraz mam w TD i wącha ropę z ferką pewnie będzie podobnie.
Działaj niema nad czym się zastanawiać.
Tylko żeby ten Diesel był dobry nie jakiś rzęch bo szkoda twojej pracy.
Wypytałem o wszystko i:
- wstawiony w warsztacie we Wrocławiu na ul. Armii Krajowej
- koszt wstawienia 500zł.
- brakowało mocy więc dołożono turbawkę
- spalanie 6-8l. miasto
Moim zdaniem rozsądne rozwiązanie.
Miałem Rakietę w benzynie z gazem i była ekonomiczna teraz mam w TD i wącha ropę z ferką pewnie będzie podobnie.
Działaj niema nad czym się zastanawiać.
Tylko żeby ten Diesel był dobry nie jakiś rzęch bo szkoda twojej pracy.
[O]===DAIHATSU=TURBO[O]
\__________________/
Kiedyś ROCKY 2.0 3Y później BLAZER S10 2.8 teraz ROCKY 2.8 TD.
\__________________/
Kiedyś ROCKY 2.0 3Y później BLAZER S10 2.8 teraz ROCKY 2.8 TD.
Mazur może podzielił byś się trochę wiadomościami trochę chociaż teoretycznymi na stronę w postaci artykułu jak robiłeś take przeróbki ? Chyba że to nie Ty..
Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
... napisałem na Mazurach, a nie Mazur 

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
kolego a co bym musiał zmienić żeby to wszystko pasowało??? czy skrzynia pasuje normalnie z ferozy do silnika golfaMazur85 pisze:Wszystko pasujmozna wstawić wszytkie disle o vw golfa II
trzeba tylko przerobić troszke miske olejową. Jest więcej miejsca niż z orginalnym silnikiem
A jak komuś mało mocy można łatwo ją zwiększyć

czy ktoś z was jechał takim dieslem w ferozie ? porównujać do takiego silnika 1.6 jaki jest oryginalnie jak to sie ma?
Z mocą pewnie lipa bo to 75km ale do terenu pewnie styknie. Niezbyt popularny jest u nas ten swap, wszyscy zmieniają na applause 

Fercia`93
606297666
606297666
Silniczek fajny ale do takiego auta lepszy 1.9TDi 

Hakuna matata madafaka!
-
- jestem tu nowy...
Errata do mojej odpowiedzi na post SpeedGolda;jeśli ktokolwiek poczuł się urażony-przepraszam.
Ja w swoim żywocie warsztatowym zamontowałem kilka różnych silników samochodowych do różnych motocykli dwukołowych.
Wiem,ile czasu (czyli kasy) i kasy (tej realnej) trzeba włożyć,aby zrobić to porządnie.
Chyba,że nie liczysz czasu (hobby-notabene-popieram
) i masz dostęp do różnych obrabiarek za mocno zniżkowe ceny.
Wszystkie te moturra są sprawne technicznie;dwa mam do dzisiaj od 8 lat.
Drugie-jeździłem swego czasu Transitem benzynowym 2.0 po zamontowaniu diesla.Wolny był i klekotał jak diabli.
Poprzedni Transit-jeszcze starszy diesel 2.4,miał zamontowany most od benzyny (bo tylko taki był dostępny) i w konsekwencji jedynka wolna jak w Autosanie,zostawały do dyspozycji trzy biegi;v max ok.80 km/h.
Choć sądzę,że w obrębie samochodów takie przekładki są łatwiejsze.
Ale motocyklowego silnika do samochodu jeszcze nie ładowałem
.
Ja w swoim żywocie warsztatowym zamontowałem kilka różnych silników samochodowych do różnych motocykli dwukołowych.
Wiem,ile czasu (czyli kasy) i kasy (tej realnej) trzeba włożyć,aby zrobić to porządnie.
Chyba,że nie liczysz czasu (hobby-notabene-popieram

Wszystkie te moturra są sprawne technicznie;dwa mam do dzisiaj od 8 lat.
Drugie-jeździłem swego czasu Transitem benzynowym 2.0 po zamontowaniu diesla.Wolny był i klekotał jak diabli.
Poprzedni Transit-jeszcze starszy diesel 2.4,miał zamontowany most od benzyny (bo tylko taki był dostępny) i w konsekwencji jedynka wolna jak w Autosanie,zostawały do dyspozycji trzy biegi;v max ok.80 km/h.
Choć sądzę,że w obrębie samochodów takie przekładki są łatwiejsze.
Ale motocyklowego silnika do samochodu jeszcze nie ładowałem

Rocky '87
Dodałem na stronie http://daihatsu.glt.pl/ w sekcji "zrób to sam" odnośnik do dość dobrze udokumentowanego swapu Ferozy na silnik Diesel Isusu 2.2L 

Daihatsu 4x4 Fan Klub Polska [ http://daihatsu.glt.pl ] - znów OnLine (2o13r.)
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Jestem już zdecydowany na silnik 1.9 tdi z VW mam juz na oku lekko rozbitego passata z takim silnikiem 90KM tylko dalej nie mam konkretnych informacji a nie chce się rozczarować jak to będe skladał.... tak oglądam mocowanie skrzyni z silnikiem ferozy to chyba jest troche inna jak w VW... czy trzeba dorabiać jaką flansze? czy zgra to się z otworami seryjnymi.?
na alledrogo ktoś sprzedaje feroze z silnikiem diesla os vw nr aukcji 1710909010
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Jestem już po przekładce... wstawiony silnik z VW golf 1.9 90KM zmieniona pompa z 75KM silnika celem weliminowania elektroniki do pompy. teraz tylko pytanie co trzeba zrobić z tą pompą żeby osiagnąc pełną moc?? Może od początku silnik normalnie NIE PASUJE! trzeba dorobić flansze żeby połączyć skrzynie z ferozy z silnikiem VW ja zrobiłem to z blachy o grubosci 12mm do flanszy trzeba zaadoptować rozrusznik w moim przypadku jest to rozrusznik z Opla Omegi chodzi tu tylko o to aby dobrać rozrusznik z odpowiednim modułem zemba tak zeby poasował do koła zamachowego z ferozy no i zeby kręcił w odpowiednią strone. Sprzegło, docisk jak i koło zamachowe zostaje z ferozy wystarczy tylko na tokarce powiekszyć środkowy otwór i przestawić jedną z sześciu śrub którymi jest przykrecane do wału. Nastepnie musimy skrócić wałek skrzyni o ok 1cm, zrobić podparcie wałka skrzyni biegów- można dokupić idealne łożysko ktore wejdzie w wał korbowy a w nie wałek skrzyni biegów. Kolejno musimy skonstrułować i przestawić łapy silnika, zrobić mocowanie pompy wspomagania i alternatora, założyć wentylator ja zamontowałem elektryczny z Renault Megane. Także roboty jest masa i nie ma takiej możliwości aby ktoś to zrobił za 500zł
Najgorszym elementem z całej taj modyfikacji jest flansza reszta to już taka dłubanina
Co do jazdy zdecydowanie wieksza moc kosztem prędkości - czyli tak jak chciałem wiecej z jazdy powiem za kilka dni bo dopiero dziś zrobiłem dziewiczy przejzdz 5kilometrów

Co do jazdy zdecydowanie wieksza moc kosztem prędkości - czyli tak jak chciałem wiecej z jazdy powiem za kilka dni bo dopiero dziś zrobiłem dziewiczy przejzdz 5kilometrów

Opisz koniecznie swoje wrażenia, nie zapomnij jeszcze tylko wspomnieć o kołach na jakich stoi feroza, i podaj proszę jakiś raport spalania po okresie testów.
Ja mam w ferozie silnik nissana 2,0 CD 75KM, i przy 30 calowych Mt-kach przyśpieszeniami nie powala. Prędkości są ok.,90 km/h po trasie to normalna jazda, v max coś koło 120 (dalej nie sprawdzałem - opony i parę cm liftu nie czynią z tego bolida zbyt pewnego w prowadzeniu ścigacza).
Na drodze zwinniejsza i sporo szybsza jest vitara na Mt 215/75 - do takiej mam porównanie.
Spalanie średnie wychodzi 9l - na trasie jeszcze nie udało mi się zejść poniżej 8l, a w terenie pow 11l.
Ja mam w ferozie silnik nissana 2,0 CD 75KM, i przy 30 calowych Mt-kach przyśpieszeniami nie powala. Prędkości są ok.,90 km/h po trasie to normalna jazda, v max coś koło 120 (dalej nie sprawdzałem - opony i parę cm liftu nie czynią z tego bolida zbyt pewnego w prowadzeniu ścigacza).
Na drodze zwinniejsza i sporo szybsza jest vitara na Mt 215/75 - do takiej mam porównanie.
Spalanie średnie wychodzi 9l - na trasie jeszcze nie udało mi się zejść poniżej 8l, a w terenie pow 11l.
Speed dawaj jakieś foty
I opisuj dokładnie jak to bangla . Może jakieś szczegóły ( rysunek flanszy itp)
Pozdrawiam E.T

Pozdrawiam E.T
Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Pierwszy wypad w teren mam za sobą. Obecnie na nadlewkach simexa 235/70/25 do takiej jazdy po drodze zabardzo to się nie nadaje vmax to tak zeby nie katowac silnika z 90km/h w terenie na reduktorze nie ma opcji zeby silnik zamuliło ale zaraz kopie dziury pod kołami przydała by się jakaś blokada... .dodam że obecie mam nie przestawioną pompe czyli teoretycznie jest 75KM czytałem troche na forum VW i twierdzą że po jakiś tam modyfikacjach pompy można osiągnąc ponad 100KM ale nic konkretnego jak to zrobić nie wiem (jak by ktoś był w temacie to prosze o pomoc)
fotki jakieś dodam jutro.
Na temat spalanie cieżko mi coś powiedzieć bo zatankowałem do baku ok 30 litrów i moża podiwdzieć że jezdziliśmy ok 6godzin z czego wiekszość w terenie i paliwa nie brakło... dodam że go nie oszczędzałem
ale nie wiem ile w baku bo na dzien dzisiejszy wskazówka nie podpięta. ale zdam relacje następnym razem
sylvan a jak z montarzem tego silnika ? tez dorabiałeś flansze ?

Na temat spalanie cieżko mi coś powiedzieć bo zatankowałem do baku ok 30 litrów i moża podiwdzieć że jezdziliśmy ok 6godzin z czego wiekszość w terenie i paliwa nie brakło... dodam że go nie oszczędzałem

sylvan a jak z montarzem tego silnika ? tez dorabiałeś flansze ?
Ja już takie auto kupiłem. Jedyne co to zmieniłem silnik, bo stary cd20 z primery był w połowie martwy, więc zakupiłem cd20 z sunny (te same silniki) i go włożyłem. Z tego co zauważyłem - zamach, docisk są nissana, a jedynie tarcza sprzęgła feroza, dotoczone przedłużenie wałka sprzęgłowego (podparte w kole zamach.), jest oczywiście flansza, złożona z dwóch blach ok.4mm grubych połączonych poprzeczkami (ok 2 cm szerokimi) po obwodzie, całość po spawaniu przetoczona, dorobione łapy, zarówno silnik, jak i rama - oś wzdłużna poduszek jest pionowa (oryginalnie poduszki są nachylone w stronę silnika). Aaa i jeszcze jeden drobiazg - wał przedni wydłużony o parę cm, a tylni zapewne skrócony - skrzynia jest jakieś 5 cm cofnięta do tyłu.
Jeździ to nawet bezawaryjnie, zrobiłem tym autem jakieś 18 tys. km w zróżnicowanym terenie i póki co jest ok.
Jeździ to nawet bezawaryjnie, zrobiłem tym autem jakieś 18 tys. km w zróżnicowanym terenie i póki co jest ok.
- SpeedGold4x4
- jestem tu nowy...
Obudowa rozrządu czasem się jednak przydaje...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
a czy ktoś mógłby się rozpisać na ten temat bardziej wnikliwie
może foto co i jak 

Jedni jeżdżą szybko, inni wszędzie 
Feroza 90' Mt28'

Feroza 90' Mt28'