Fercia kręci rozrusznikiem ale nie odpala

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Awatar użytkownika
Vielebny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Fercia kręci rozrusznikiem ale nie odpala

Post autor: Vielebny » ndz wrz 18, 2011 1:13 pm

Witam serdecznie i proszę o oświecenie ;)

Jestem na wyjeździe, wracam we wtorek a feroza którą jeździ żona odmówiła posłuszeństwa.
A było to podobno tak, że jak zawsze zaparkowała pod domem, w czasie trasy (30km) nie było żadnych problemów. Kilka godzin później wsiada, przekręca stacyjkę, wszytke kontrolki zachowują się normalnie, rozrusznik kręci - a silnik nic. Przyjaciel przyjechał i pospradzał kable na szybko - wydaje się być OK. Jakaś iskra podobno przeskakuje a kablu między "małą puszką" przytwierdzoną do przegrody silnika (nie wiem o co chodzi).

I teraz pytanie - co sprawdzać jak wrócę? Samochód z gazem sekwencyjnym, nie odpala awaryjnie z gazu więc wykluczam pompę paliwa. Samochodzik zadbany, tankowany na 1 i tej samej stacji od wielu lat. Akumulator dość stary (Varta) - na wskaźniku praktycznie cay czas "czarno" czyli się kończy. Jednak kontrolki nie przygasają przy rozruchu albo takie tam. Zresztą kolega podładował prostownikiem i nie pomogło. Fercia była rok temu samochodem na nasz ślub i z tej okazji miała remont silnika - wykluczam usterkę mechaniczną silnika.

Wcześniej już kupiłem przewody zapłonowe, kopułkę i palec bo zbliżał się ten czas ale nie zdążyłem przed wyjazdem. Był pewien problem z kontrolką silnika ale tylko na gazie i tylko przy jeździe ze stałą prędkością ok. 110km/h na obwodnicy- podejrzewam listwę gazu.

Będę wdzięczny za wszystkie porady, może uda się szybciej wpaść na rozwiązane.

Awatar użytkownika
s3R

Re: Fercia kręci rozrusznikiem ale nie odpala

Post autor: s3R » ndz wrz 18, 2011 3:00 pm

Jakaś iskra na jakimś kablu co ?
Bier te kable coś nie wymienił i zrób to.
Pewnie kuna albo inny sierściuch przegryzł kabel.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Vielebny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Vielebny » wt wrz 20, 2011 11:59 am

Wymienione kable, kopułka, palec. Przeczyszczone klemy akumulatora. Dalej to samo. Kręci rozrusznik - nie odpala ani na benzynie ani na gazie.

ramzes

Post autor: ramzes » wt wrz 20, 2011 12:17 pm

filtra paliwa ? z tego co piszesz to raczej pompa nie podaje wiec i silnik nie odpali
a rozrusznik wyzionie w koncu ostatnie tchnienie :roll: :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Vielebny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Vielebny » wt wrz 20, 2011 1:26 pm

No ale przecież do benzyny i gazu są 2 obiegi i niezaleznie gaz od pompy idzie... Czy sie mocno mylę? :roll:

Swoją drogą: Aby sprawdzic pompę wystarczy że sprawdzę psikając "samostartem" do rury dolotowej? Wtedy będę wiedział prawda?

----------------------------------

Wszystko wydaje się być jasne po zapadnięciu zmroku... Iskra przeskakuje między cewka zapłonową a wężem od cieczy chłodzącej :roll: Mam nadzieję, że to będzie to ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”