Bagażnik dachowy "wyprawowy" na Daihatsu Feroza F300 HardTop
Biorąc pod uwagę że jestem po remoncie silnika i absolutny brak kasy na cokolwiek wstrzymał plany, postanowiłem zrobić bagażnik dachowy coś ala "wyprawowy" (na Ferozie ciężko o taki z prawdziwego zdażenia a nie chce wychodzić nad maske z nim..).
Projekt wstępny już mam, wymiary bagażnika będą wynosiły:
1600mm x 1100mm x 150mm
Materiał który postanowiłem zaadoptować na to, to profil zamknięty 15mm x 15mm stalowy.
Belki poprzeczne co 20cm, a na "wierzch" siatka oczkowa na mniejsze przedmioty.
Dodatkowo, mocowania na Hi-lift, łopatę, światła przód/tył, tablice rejestracyjną przód, koło zapasowe, karnister itp itd.
Co do mocowania bagażnika na dachu... i tu odwieczy problem wszystkich posiadaczy Ferozy, obiecuje zamieścić dokładny opis mocowania wraz z relacją foto, ale z góry ostrzegam że będę wiercił w dachu, więc osoby którym to odrazu nie pasuje nie znajdą rozwiązania w tym temacie.
Na koniec bagaznik pójdzie do piaskowania i malowania proszkowego.
Dodam że do dyspozycji mam wyłącznie średniej klasy spawarkę i kątówkę więc może cudów nie będzie ale będę się starał

Kosztorys:
- materiał - profil 15x15 ~22mb - 63zł
- pomoce - elektrody - 30zł (30gr/szt zależy kto jak potrafi spawać

- malowanie proszkowe - 70zł
- śróbki i pierdoły - 10zł
Suma: 173zł
Projekt i ukonczenie planowany na jakieś dwa tygodnie (do 6.11.2011)
Postaram się udokumentować wszystko jak najlepiej, jeśli się komuś spodoba proszę się "częstować" pomysłami

Idę rozpoczynać pracę !
Prosił bym admina jak już stwierdzi że warto.. o podpięcie tematu do "Indeks forum dla leniwych - spis powtarzających się tematów"