dyfuzor eksplodował
Moderator: s3R
dyfuzor eksplodował
Coś złego dzieje sie z moją Ferka od jakiegos czasu. Zaczelo sie od urlopu w pazdzierniku. Zostawilem auto na tydzien. Po powrocie dojechalem do pracy na bardzo slabej mocy motorze (13km) i pozniej mialem klopot z odpaleniem- strzelał. Od tamtej pory robił mi takie sceny wyłacznie rano pod przedszkolem (6km od domu) na gazie nie palił, na benzynie przy wcisnietym pedale gazu po kilku strzałach załapywał, ale słaby był przez kilka minut. Pozniej przez cały dzien wzorowo. Dodam, ze codziennie jezdzi. W Świeta znowu stał 2 dni i dzisiaj rano juz nie odpalił. Po chwili kręcenia tak walneło, ze dyfuzor poszedł w drzazgi. Pora wiec cos z tym zrobic
ale zupełnie nie wiem czego sie czepic. Swiece nowe, przewody tez, Parownik po regeneracji bo myslałem, ze puszcza gaz na postoju. Czujnik temperatury ok, bo mostkowanie nic nie pomaga. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł?

Daihatsu Feroza 1,6 93' --> Ford Maverick 2,0 02'
- bilans
- Kontaktowanie:
Re: dyfuzor eksplodował
Zamknij zawór na butli lpg odpal na benzynce
Mogła paść elektronika od lpg - np. Emulator
Mogła paść elektronika od lpg - np. Emulator
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
Nie wiem gdzie jest ten zawór, butle mam pod autem,a auto w wielkiej kałuży stoi:) Zdjąłem przewód gazowy z kolektora.... strzela dalej 

sprawdz kopułkę może zaśniedziała i zawilgotniała i dlatego strzela ale mogę się mylić
- bilans
- Kontaktowanie:
Robal30 pisze:Nie wiem gdzie jest ten zawór, butle mam pod autem,a auto w wielkiej kałuży stoi:) Zdjąłem przewód gazowy z kolektora.... strzela dalej

Kolego zawór jest na zbiorniku
Ps. A co się dzieje z tym przewodem z kolektora tz.z gazem z niego
Leci sobie luzem na silnik ?
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
Wiem, ze jest na zbiorniku, ale musałbym sie do niego czołgac w kałuzy, wiec sobie odpusciłem. Zdjąłem po prostu na chwile przewód gazowy doprowadzający gaz do kolektora i wyjałem bezpiecznik instalacji gazowej, myśle ze to bedzie tak samo jakby zakrecic gaz. Strzela dalej....
Kopułka i palec idealne.
Kopułka i palec idealne.
Kable całe ? Świece ?
Filtr paliwa wymieniałeś kiedyś ? przy kręceniu świece są zalane ?
Filtr paliwa wymieniałeś kiedyś ? przy kręceniu świece są zalane ?
Zdrapek i poharatka
świece, kable filter mieniane w zeszłym roku. Zaciagnalem do madrego czlowieka, dam znac co powie.
Skunwysyn nie pyta czy kable są świeże czy nie tylko gryzie.
Z zeszłym roku to też nie takie nowe BTW
Z zeszłym roku to też nie takie nowe BTW

Zdrapek i poharatka
diagnoza:uszkodzony aparat zapłonowy. Brak iskry właściwie.
- diWhizZ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Także mam problem z dyfuzorem zwanym też rezonatorem w Ferozie z gazunkiem. Poprzedni właściciel zmasakrował wybuchowo ową puszeczkę - generalnie nie nadaje się do posklejania, łapie lewe powietrze na potęgę posępnego czerepu. Dzisiaj wyciągnąłem cholerstwo, obdarłem ze wszystkiego czym jest poobklejana i okazało się, że ma więcej dziur i pęknięć niż całych elementów.
Używanego rezonatora nigdzie zmaleć nie mogę, przynajmniej na aledrogo. Może ma ktoś ten deficytowy towar gdzieś w garażu i chce się go pozbyć za rozsądną cenę?
A może spróbować wymyślić coś innego lub pod pasować coś dostępnego na rynku?
Wpadłem na trochę szalony pomysł co by zamontować intercooler od pajero co mi się gdzieś wala, z tym, że na przeszkodzie stoi użytkowniczka ferci zwanej lodówką, już słyszę tą litanię na propozycję wycięcia dziury w masce w celu obsadzenia dolotu powietrza ;P
Używanego rezonatora nigdzie zmaleć nie mogę, przynajmniej na aledrogo. Może ma ktoś ten deficytowy towar gdzieś w garażu i chce się go pozbyć za rozsądną cenę?
A może spróbować wymyślić coś innego lub pod pasować coś dostępnego na rynku?
Wpadłem na trochę szalony pomysł co by zamontować intercooler od pajero co mi się gdzieś wala, z tym, że na przeszkodzie stoi użytkowniczka ferci zwanej lodówką, już słyszę tą litanię na propozycję wycięcia dziury w masce w celu obsadzenia dolotu powietrza ;P
Misiek Pajero V46 `99 ...
DajStachu Rocky F70 2.8TD `88 aka Brudny Harry
A czego konkretnie spodziewasz się po dodaniu IC bez turbo ?
Fercia`93
606297666
606297666
- diWhizZ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
De facto niczego szczególnego, po za solidniejszą i ładniejsząjaciomp pisze:A czego konkretnie spodziewasz się po dodaniu IC bez turbo ?

A tak z ciekawości, może się ktoś orientuje czy silnik HD-E, -EG, -EP bardzo się różnią, HD-E z Applause bez problemu większego można przełożyć do ferozy nie wiem zaś jak z pozostałymi.
p.s. rezonator sklejam na razie włóknem i żywicą, zobaczymy jak to wyjdzie.
Sie nie znam, ale ponoć sam IC prędzej zamuli auto bo min. wydłuża się sporo dolot, zresztą jak masz za dużo czasu to zrób coś konstruktywnego 

Fercia`93
606297666
606297666
- diWhizZ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Temat IC rzuciłem z przymrużeniem oka 
Rezonator posklejany, łapy też żywicą, sprawdzam szczelność i zakładam. Trzeba sprawdzić jak feroza się zachowuje na nowych oponkach zanim śnieg stopnieje.

Rezonator posklejany, łapy też żywicą, sprawdzam szczelność i zakładam. Trzeba sprawdzić jak feroza się zachowuje na nowych oponkach zanim śnieg stopnieje.
Ostatnio zmieniony pn sty 16, 2012 9:42 pm przez diWhizZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- diWhizZ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Rezonator założony, na benzynie i gazie jak w japońskim zegarku, bez najmniejszych problemów, obroty trzyma równo, nie zamula.
Się zastanawiam na instalką gazową w ferci ale jak sie podliczy coroczne, przeglądy i wymiany eksploatacyjne, jakies problemy w trakcie użytkowania, brak bagażnika i 2500 na instalkę to mi sie przestaje podobać.
Fercia`93
606297666
606297666
- diWhizZ
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
W moim przypadku poprzedni właściciel umieścił butlę zamiast zbiornika paliwa i mniejszy zbiornik 10l.jaciomp pisze:Się zastanawiam na instalką gazową w ferci ale jak sie podliczy coroczne, przeglądy i wymiany eksploatacyjne, jakies problemy w trakcie użytkowania, brak bagażnika i 2500 na instalkę to mi sie przestaje podobać.
W samuraju miałem zbiornik za tylnym siedzeniem, trzeba było o kilka centymetrów przesunąć kanapę a nad zbiornikiem zrobiłem półkę i też nie było źle.
tu jest dobry kalkulator benzyna vs lpg: http://www.autocentrum.pl/lpg-mania/kalkulator-lpg/
szukałem dłuższy czas zbiornika lpg do ferozy który by się mieścił pod autem zamiast oryginalnego zbiornika, ale żaden nie mieścił się pomiędzy rurą łączącą ramę z tyłu a ceownikiem do którego przykręcony jest zbiornik, dał by ktoś fotkę jak to zamontowane .
zbiornik walec, nie znam pojemnośći ale 38l gazu wchodzi, zostało jeszcze miejsce na obciety na jakies 30cm szerokości zbiornik na benzynke.