Nowa Feroza prosze o pomoc!

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

Kazbegi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowa Feroza prosze o pomoc!

Post autor: Kazbegi » sob cze 30, 2012 10:27 pm

Witam wszystkich!!

Posiadam Feroze na jazde probna, i zaznaczam ze jest to moje pierwsze spotkanie z pojazdem 4x4 ;) dzisiaj podczas pierwszej jazdy w terenie (las, gorki, piasek, szał!) wlaczylem 4h a nastepnie 4L na postoju, lekko gazu, ruszamy na prostym bez problemu na 4L duzo mocy na 4h tez jest ok. Problem pojawia sie przy jakimkolwiek obciazeniu... cos z przodu strzela! dzwiek podobny do niezazebiajacych sie trybow, dzwiek okropny! lacznie przejechalem w ten sposob moze 20-30m z obawy o konsekwencje. W tym czasie auto mialo moc 4H/4L jak rwalo trawe i piach to na 4 kola.

I tu rodzi sie moje pytanie, czy to sprzegielka (automatyczne) czy reduktory, czy co..? ewentualne koszty?

Z tego co mi powiedzial wlasciciel notabene tak samo zielony jak ja ze auto jest '94 rok 1,6 benzyna.... no i tyle.

Auto ma kosztowac 2 tys. stan wizualny jest ok <troche rdzy> rama jest ok, resory plaskie <do roboty> za to sa nowe opony! <niestety do jazdy po miescie...>.
Troche czytalem wasze forum ale niestety nie potrafie zdiagnozowac problemu...

Pozdrawiam,
Kazbegi!

adam7213
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Nowa Feroza prosze o pomoc!

Post autor: adam7213 » ndz lip 01, 2012 8:31 pm

Moga to byc sprzegielka i to by byl chyba najmnieszy problem, koszt nowych okolo 500zl.
Moze byc reduktor lub most, tu juz drozej, uzywki.
2 tys za auto z cala rama+nowe opony to bym bral w ciemno.
Sprzedaz szosowki , dlozysz troche grosza i kupisz cos bardziej w teren.

Awatar użytkownika
RudeBoy

Post autor: RudeBoy » ndz lip 01, 2012 8:42 pm

jak to był dźwięk taki "pach pach pach" bardziej strzelanie niż zgrzytanie to sprzęgiełka piast przednich. Założysz manuale i po problmie.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć

Kazbegi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazbegi » pn lip 02, 2012 7:07 pm

Dzieki za podpowiedzi! bylem w warsztacie gdzie chlopak chyba zna sie na temacie powiedzial ze na koniec tygodnia poprzeglada wszystko i zobaczymy co z tego bedzie :)

starosta

Post autor: starosta » wt lip 03, 2012 8:17 pm

Sprawdź sobie dobrze w niej silnik bo to pięta achillesowa Ferozy :)

Kazbegi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazbegi » śr lip 04, 2012 8:34 pm

Auto jezdzilo pod damska stopa w miescie przez ostatnich... 6-8 lat. Co z nia sie dzialo we Włoszczyznie przed tym czasem to juz niestety nie wiem. Jak sie wczołgalem pod auto zobaczylem drobny wyciek oleju (do przyjecia). Z tego co zanotowalem silnik nie grzeje sie ani w lekkim terenie ani w miescie. Jedynie sprzeglo ma do wymiany bo wysoko lapie ale to moze razem z naprawa reduktora.

Ale mam kilka foto-pytan

1. Pod maska z prawej strony za akumulatorem kolo filtra paliwa jest taki dynks okragły z rureczka u mnie nie jest to podlaczone do niczego. Jak w kabinie przełaczy sie przycisk "3stage damper" wtedy to cos buczy... jedyna mozliwoscia podlaczenie tego pod cokolwiek jest wezyk ktory jest przypiety do karoserii pod czerwona spinka, a z drugiej strony wchodzi gdzies z boku w reduktor<chyba> :o

http://desmond.imageshack.us/Himg163/sc ... es=landing

Do tego zastanawiaja mnie spinki elektryczne widoczne na tym zdjeciu zaraz pod filtrem paliwa:
- biala 2 piny
- czerwona 3 piny
- czarna 1 pin

2. Kolejne fotopytanie znajduje sie z lewej strony pod maska przy wspomaganiu hamulca
-spinka niebieska 2 piny

http://desmond.imageshack.us/Himg580/sc ... es=landing

3. Jeszcze jedna kostka bez wlasciciela znajduje sie pod filtrem powietrza spora bodaj 12 pinow biala

http://desmond.imageshack.us/Himg715/sc ... es=landing

4. Pewnie najglupsze pytanie. Przegladajac przednie zawieszenie nie napotkalem sprezyn ani resorow :o :)9 :o jak to sie cholibka trzyma??

Pozdrawiam i dzieki za wyrozumialosc!! :oops:

starosta

Post autor: starosta » ndz lip 08, 2012 7:04 am

to pierwsze to filtr węglowy ( możesz go całkiem wywalić :)
kolejne zdjęcia z tymi wtyczkami też się nie przejmuj mogą być nie podłączone feroza ma takich wiele :)
a co do silnika nie będzie się on grzał te silniki po prostu lubią brać wodę rano odpalą ładnie a później jak się zagrzeją są problemy bo dostaje się woda na tłok i jak zapala są za nim białe dymy Nie mówię że w tej tak jest co oglądasz ale zwróć sobie na to uwagę

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz lip 08, 2012 12:07 pm

1/Regulacja twardosci amortyzatorów-nie ma nic wspólnego z ta puszką/filtr oparów paliwa/
2 i 3/Niepodłączone wtyczki:w wielu samochodach instalacja jest przygotowana do róznych wersji wyposażenia,więc to olej jeżli wszystko działa.
4/Hasło:"drążki skrętne"-takie pręty biegnace wzdłuz ramy od dolnych wahaczy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dr%C4%85%C ... r%C4%99tny
http://www.e-autonaprawa.pl/encyklopedi ... ng-i/2028/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Kazbegi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazbegi » śr lip 11, 2012 9:07 pm

Super! wielkie dzieki za odpowiedzi!!!