części blacharskie do ferozy

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

BARTI08
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

części blacharskie do ferozy

Post autor: BARTI08 » śr paź 10, 2012 10:51 pm

witam
Jestem po zakupie ferozy , jednak w trakcie przygotowywania auta do jazdy zaczęły się pokazywać pewne niuanse na które niestety nie zwróciłem uwagi podczas zakupu. Feroza 95r. sprowadzona od zachodnich sąsiadów , posiada plastykowe listwy na błotnikach. Podczas czyszczenia podwozia zwróciłem uwagę co znajduje się pod tymi nieszczęsnymi osłonami, no i.........okazało się niestey że błotniki w tym miejscu są bardzo pognite, następne takie miejsce odnalazłem na prawym tylnym nadkolu. Co byście koledzy zrobili na moim miejscu z tym fantem, potrzebne mi będą pewnie reperaturki błotników, muszę także wymienić osłonę termiczną układu wydechowego. Gdzie mogę znaleźć te części???

Awatar użytkownika
vandall1

Re: części blacharskie do ferozy

Post autor: vandall1 » śr paź 10, 2012 11:30 pm

Usterki sa typowe...blacharz albo alledrogo.
Spójrz lepiej dokładnie na ramę zwłaszcza w tylnej części.
Zbiornik dziurawy?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

BARTI08
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: kupiłem ferozę , czas na naprawy.......

Post autor: BARTI08 » czw paź 11, 2012 10:34 am

Ramę wymyłem karcherem i wyszorowałem szczotką drucianą, nad gumowym odbojem resorów są niewielkie wżery ok 2-3 mm głębokości ( powierzchnia wżeru ok 10 cm2), reszta wygląda na zdrową. Oczywiście niema gwarancji jak rama wygląda od wewnętrznej strony profila. Rama musiała być kiedyś konserwowana, w niektórych miejscach biteks jeszcze dobrze sie trzymał ale w niektórych miejscach rdza go wyparła. Zbiornik wygląda na zdrowy.

Prosiłbym o jakieś ciekawe podpowiedzi i sugestie na co mam szczególną zwrócić uwagę. Auto będę użytkował codziennie do pracy w lesie, więc zanim wyjadę w teren chciałbym w miarę możliwości doprowadzić feroze do porządku. Widzę, że na allegro nie ma dużego wyboru w używanych błotnikach o reperaturkach też chyba może zapomnieć. Może jakieś zamienniki albo jakieś samoróbki z blachy wytłoczyć ???? Czy jest jakieś inne rozwiązanie??
Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
vandall1

Re: części blacharskie do ferozy

Post autor: vandall1 » czw paź 11, 2012 6:46 pm

To sprawdż jeszcze poduche pod skrzynia biegów jak sie nudzisz :wink:
Ogólnie to ok furka pod warunkiem że za dużo nie wymagamy :roll:
Komfort kiepski,dynamika taka sobie,palić też by mogła mniej.
Jak nie masz,to załóż sprzęgiełka manualne na przednią oś.
Jak sie nie katuje to sie nie psuje.
A i do wnetrza ramy możesz wosk a'la fluidol zapodać/oczywiscie pod warunkiem,że nie ma dużo piachu w ramie/.
W ciezki teren jeżdzimy z asekuracją.Zimą szybko sie wiesza na zaspach.
Poczytaj sobie inne tematy w tym dziale to się zorientujesz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”