Łożysko reduktora ROCKY

Feroza, Wildcat, Rocky

Moderator: s3R

makówa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Łożysko reduktora ROCKY

Post autor: makówa » sob mar 09, 2013 2:08 pm

Witam wszystkich.Padło łożysko w reduktorze ROCKY 1986r, TMB 307C NC3.Może ktoś zna odpowiednik polskiego?Padnięte było japońskie i miało oznaczenie KNT.Mam też pytanie o uszczelki silikonowe,robione zamiast wcześniejszych papierowych,czy ktoś ma doświadczenia z ich wykonywaniem,i czy są wystarczająco trwałe, i jak się je wykonuje? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
s3R

Re: Łożysko reduktora ROCKY

Post autor: s3R » sob mar 09, 2013 8:39 pm

Zdrapek i poharatka

tomaszek76

Post autor: tomaszek76 » sob mar 09, 2013 8:52 pm

Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka

makówa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makówa » sob mar 09, 2013 9:40 pm

Dzięki koledzy za pomoc.Prawdopodobnie jest to 6307 N,ale pewność będę miał jak wyjmę.Po zdjęciu pokrywy okazało się, że koszyczek z łożyska został "rozjechany" przez kulki.Mam problem ze zdjęciem tego łożyska z wałka pośredniego w reduktorze.Prawdopodobnie przez podwyższoną temperaturę,w wyniku tarcia,zapiekło się i ściągacz nie daje rady.Jutro kolejna próba siłowego rozwiązania.W kwestii silikonowej uszczelki to jestem zdecydowany ją wykonać z MOPAR RTV lub VICOR RENTZ.Stan pokrywy reduktora jest taki,że zwykła uszczelka nie spełni swojej funkcji, a z powodzeniem stosuje się w takich przypadkach uszczelnienia silikonem.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » sob mar 16, 2013 12:10 pm

makówa pisze:Mam problem ze zdjęciem tego łożyska z wałka pośredniego w reduktorze.Prawdopodobnie przez podwyższoną temperaturę,w wyniku tarcia,zapiekło się i ściągacz nie daje rady.Jutro kolejna próba siłowego rozwiązania
Przetnij/zeszlifuj pierścień.
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

makówa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makówa » ndz mar 17, 2013 7:38 pm

Dzięki Hinek.Innego wyjścia nie miałem.Bieżnię łożyska rozbiłem, a pierścień przeciąłem fleksą.Okazało się, że praktycznie się zespawał z wałkiem pod wpływem temperatury.W trakcie rozbierania reduktora okazało się,że niektóre zęby są uszkodzone.Może ma ktoś na zbyciu wałek pośredni do reduktora?.
Wrzucam numery łożysk z reduktora do 5-cio biegowej skrzyni:
6306,6207 N,6307 RN,6007,6208 N,6307 N,oring 30 mm śr wew.Pozdrawiam Makówa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Daihatsu”