silnik od Vitary
Moderator: s3R
silnik od Vitary
Witam. moja feroza 91r odmawia silnikowo juz posłuszeństwa, pokochała olej i wode bierze też. remont chyba nie wchodzi w gre bo sie nie kalkuluje raczej. nadarzyła sie okazja że mogę dostac sprawny zdrowy silniczek od vitarki 95r. Pytanie brzmi czy ktoś z was robił może już taka podmiankę i czy warte jest to zachodu, czy wymaga duzo przeróbki ?.
Re: silnik od Vitary
Witaj.
Po pierwsze to pytanko czy sam silnik ? czy może komplecik ze skrzynią i resztą .
Po 2 to jaki silnik bo w vitarach było kilka .
Po 3 to nie lepiej poszukać od aplausa ? pasi praktycznie plug and play.
Po pierwsze to pytanko czy sam silnik ? czy może komplecik ze skrzynią i resztą .
Po 2 to jaki silnik bo w vitarach było kilka .
Po 3 to nie lepiej poszukać od aplausa ? pasi praktycznie plug and play.
Pozdro 4 all
FEROZA 1,6
FEROZA 1,6
Silnik od vitary 1.6 na wtrysku benzynka, móglbym mieć także skrzynie jak to może pomóc. Jaki koszt mógłby być przerobienia czegoś takiego?
Bez sensu. Kup sobie silnik z aplausa. Szybciej i pewnie sporo taniej niż dłubanie z motorem suzuki.
Zdrapek i poharatka
A jak wygląda sprawa z motorami w Ferozie w wydaniu Bertone? Tam motor BMW M40B16 był łączony z oryginalną skrzynią Daihatsu czy ze skrzynią BMW? Widzę że chyba z oryginalną Daihatsu bo jest linka od sprzęgła jak w Daihatsu a w BMW jest sprzęgło hydrauliczne. Może coś takiego byłoby łatwiej przeszczepić z jakiegoś kompletnego dawcy? Zawsze to jednak łańcuch i dość niezawodny motor. 

Galloper LWB - turysta
Już o tym pisałem 100% inny kosz sprzęgłowy.
Witam posiadam bertone. Obudowa sprzęgła jest inna , silnik nie posiada żadnej flanszy przejściowej więc odlew obudowy był chyba wykonany specjalnie do tego silnika.Sprzęgło w całości pasuje z ferki.Bertone posiada stary silnik bmw M40 i ma pasek. Jedyną radością jest to ,że silnik z całym osprzętem został przeniesiony z bmw bez żadnych zmot.
Zapomniałem napisać o niezawodności.Kupując używkę na pewno będziesz musiał wymienić wałek rozrządu ponieważ nie są dość trwałe.Zamontowałem wałek Świątka plus wtryski z 1,8is od 3000obr/min mam diabła.Ciągnie jak wściekły do odcięcia.
To zazdraszczam bo moja leniwa strasznie a szerokie kapcie jej nie pomagają 

Fercia`93
606297666
606297666