ferka z gazem
Moderator: s3R
ferka z gazem
koledzy mam pytanie a mianowicie dziś wymieniłem pompke paliwową bo ją szlag trafił i troche trzeba było pomotać żeby się w koszty nie pchać i teraz sie zastanawiam bo mam w swojej ferce zamontowany gaz i jak słychać to pompka chodzi cały czas pomimo to że silnik przeżucił się już na gaz. i jestem ciekawy czy to że jest paliwo w zbiorniku wystarczy żeby nie zatrzeć pompki
Re: ferka z gazem
tak, wystarczy - tylko to paliwo MUSI tam zawsze być, przynajmniej rezerwa.
Generalnie są dwie szkoły odnośnie tego problemu:
1. jw., pilnować by była ta rezerwa paliwa i układ sam się smaruje i chłodzi
2. zmotać wyłącznik pompki z ewentualnym emulatorem dla kompa (nie zawsze jest to potrzebne, bo zazwyczaj pompka sterowana jest przekaźnikiem), i wtedy nie ma problemu z zacierającą się pompką, przy braku benzyny, ale mogą wystąpić problemy z zapiekającymi się wtryskiwaczami - listwy wtryskowe są suche, i cieplejsze, niż z normalnym obiegiem benzyny.
Ja się zawsze stosuje do pkt 1 i przy 4 autach jakie miałem z gazem, nigdy problemów nie było.
Generalnie są dwie szkoły odnośnie tego problemu:
1. jw., pilnować by była ta rezerwa paliwa i układ sam się smaruje i chłodzi
2. zmotać wyłącznik pompki z ewentualnym emulatorem dla kompa (nie zawsze jest to potrzebne, bo zazwyczaj pompka sterowana jest przekaźnikiem), i wtedy nie ma problemu z zacierającą się pompką, przy braku benzyny, ale mogą wystąpić problemy z zapiekającymi się wtryskiwaczami - listwy wtryskowe są suche, i cieplejsze, niż z normalnym obiegiem benzyny.
Ja się zawsze stosuje do pkt 1 i przy 4 autach jakie miałem z gazem, nigdy problemów nie było.