Nowy komputer

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Adamo

Re: Nowy komputer

Post autor: Adamo » czw kwie 13, 2023 1:12 pm

minizbowid pisze:
czw kwie 13, 2023 11:11 am
Rdr2 szanuje. Reszte próbowałem, ale już za stary jestem.
Ja ostatnie w co grałem, to jeśli dobrze pamiętam, to Queik lub jakoś tak... ale wtedy to Cię jeszcze na świecie nie było :)21
Niemniej nie to jest tematem debaty.
Jaki komp to udźwignie z jakimś zapasem, żeby za dwa miesiące nie szukać kolejnego kompa ?

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw kwie 13, 2023 1:34 pm

Quake? To z papieru każdy inny :)21

Dobry procek, grafa, SSD i ram.

Okolice 3k i jest maszynka.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Adamo

Post autor: Adamo » czw kwie 13, 2023 2:31 pm

minizbowid pisze:
czw kwie 13, 2023 1:34 pm
Quake? To z papieru każdy inny :)21

Dobry procek, grafa, SSD i ram.

Okolice 3k i jest maszynka.
Super... tylko ja od jakiś 30 lat używam kompa do pracy. Kupuję linie biznesowe, a tam grafika nie ma większego znaczenia...nie znam się nic, a nic na kartach graficznych...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw kwie 13, 2023 7:50 pm

Adamo pisze:
czw kwie 13, 2023 9:02 am
Bratproroka pisze:
wt kwie 04, 2023 10:09 am
Zapytaj tylko córki o konkretne tytuły.
Red dead redemption 2, Stray, Valorant ... cokolwiek to nie znaczy :roll:
Kiedyś bylem handlowcem... nie ufam opinii sprzedawców nic, a nic. Doradzą to co chcą sprzedać.
majster to chodzi na wszystkim red dead ma jakieś tam wymagania, ale niezbyt wysokie, większość ziemniaków w sieciówek za 2k spełnia te wymagania :)21 większość tych tytułów chodzi na nowych prockach ze zintegrowaną grafiką przynajmniej w średnich (w większości w wysokich) detalach więc to na prawdę nie są wymagające rzeczy
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » pt kwie 14, 2023 6:29 am

lbl78 pisze:
czw kwie 13, 2023 7:50 pm
Adamo pisze:
Bratproroka pisze:
wt kwie 04, 2023 10:09 am
Zapytaj tylko córki o konkretne tytuły.
Kiedyś bylem handlowcem... nie ufam opinii sprzedawców nic, a nic. Doradzą to co chcą sprzedać.
majster to chodzi na wszystkim red dead ma jakieś tam wymagania, ale niezbyt wysokie, większość ziemniaków w sieciówek za 2k spełnia te wymagania :)21 większość tych tytułów chodzi na nowych prockach ze zintegrowaną grafiką przynajmniej w średnich (w większości w wysokich) detalach więc to na prawdę nie są wymagające rzeczy
Noooo. Tera to poleciałeś z tymi ziemniakami.

GTA V i RDR2 to są jedyne gry które dalej potrafią zaskoczyć.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt kwie 14, 2023 7:20 am

Zintegrowany Intel Xe robi niestabilne 30fps w RDR2. Na normalnych detalach.

Grywalne w uj.

Zdecydowanie nie polecam takiego rozwiązania, szczególnie jak ma być na kilka lat.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt kwie 14, 2023 8:55 am

Nie wiem czy ktoś o tym wspominał. Ale jak ktoś nie wie co i dlaczego a wie ile ma pieniędzy to wchodzi na https://www.purepc.pl/zestawy-komputerowe, klika w bieżący miesiąc i interesującą kwotę. Gotowe. Można kupować tam gdzie sugerują z usługą złożenia, można poszukać analogiczne gdzie indziej gotowe.
Jak ktoś ambitniejszy to ma punkt wyjścia i może modyfikować. I nie trzeba za każdym razem pytać o to samo.

Przy komputerze za 3 tyś, który ma jakieś gry ogarniać połowa budżetu idzie na kartę graficzną i będzie to taki "entry-level", ale już coś ogarnie.
W tańszych opcjach z benchamarków wychodzi, żeby iść w karty AMD. Ale jak gry obsługują DLSS to to sporo ratuje sytuacje i lepiej jakiegoś RTX'a od Nvidii.

Powiedziałem co wiedziałem, a gry do których najchętniej wracam to przedział 1997-2005r około o-)

Adamo

Post autor: Adamo » pt kwie 14, 2023 9:23 am

Generic pisze:
pt kwie 14, 2023 8:55 am
Nie wiem czy ktoś o tym wspominał. Ale jak ktoś nie wie co i dlaczego a wie ile ma pieniędzy to wchodzi na https://www.purepc.pl/zestawy-komputerowe, klika w bieżący miesiąc i interesującą kwotę. Gotowe.
Tak to nie zadziała. Kwota nie jest jakimś najistotniejszym czynnikiem. Niemniej po co mam dziecku kupić kompa za 10 tys. jak dokładnie to samo zrobi taki za 5 tys.?
Za jakieś 2-3 lata i tak będzie przestarzały do jakiś najnowszych gier.

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt kwie 14, 2023 2:05 pm

Czekaj, czekaj...
Adamo pisze:
wt kwie 04, 2023 9:32 am
No dobra... muszę młodej kupić kompa do gier. Laptop już nie wydala... za wiele poza ciepłem w dużej ilości.
Taki stacjonarny. Żeby jakieś wypasione gry działały przez dłuższy czas.
Sam nie gram wcale... więc pojęcia nie mam co teraz się używa.
Stacjonarny do "wypasionych gier".
Adamo pisze:
wt kwie 04, 2023 9:49 am
Tak powiedzmy do 5 tys. Więcej to chyba nie ma sensu...
Gra w jakieś rozbudowane gry on line ze znajomymi.
Do powiedzmy 5 tyś.
Czyli w sumie już można wg proponowanych zestawów coś kupować.
Adamo pisze:
W wersji ambitnej można sprawdzić te gry, kiedy wyszły i jakie maja zalecane wymagania - ale to by już wypadało trochę ogarniać co jest co. W ich przypadku nie są to zbyt wygórowane wymagania, więc proponowany zestaw w budżecie do 5tyś będzie spokojnie wystarczający z zapasem.
A z zapasem na ile lat to zależy co z nowości będzie interesowało użytkownika. I jaki poziom ustawień będzie akceptowalny.

I nie, nie jest tak, że komputer za 5tyś zrobi dokładnie to co ten za 10tyś. Ale też nie zrobi dwa razy tyle ani dwa razy lepiej, dobrze więc znaleźć to miejsce kiedy kolejne dopłaty robią się już nieproporcjonalnie duże do zysków. I założone przez Ciebie 5tyś to właśnie dobre miejsce.

A w najnowsze gry można pograć na DOBRYM (nie chodzi mi o najbardziej wypasiony na dany moment, taka wyższa średnia) komputerze kupionym parę lat wstecz. Nawet typu 5-6lat przy odpowiednim obniżeniu ustawień i oczekiwań.

Drogie i bez sensu to ogólnie o-)

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob kwie 15, 2023 4:20 pm

Bratproroka pisze:
pt kwie 14, 2023 7:20 am
Zintegrowany Intel Xe robi niestabilne 30fps w RDR2. Na normalnych detalach.

Grywalne w uj.

Zdecydowanie nie polecam takiego rozwiązania, szczególnie jak ma być na kilka lat.
na Ryzenie 7 robi mi jakieś 35-39 na normalnych detalach i da się normalnie grać, nie przesadzajmy, to nie jest e-sportowy tytuł, żebyś musiał mieć 120fps :wink:
Jakby nie było to już stare gry i naprawdę nie mają jakiś super wymagań, inna sprawa, że do grania lepiej by było kupić starszy procek, w miarę tanią kartę graficzną i masz racje, że będzie to działać zdecydowanie lepiej
inna sprawa jest taka, że komputer jest jak klocki lego i składa się go banalnie prosto :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”