Planowana wycinka drzew
Moderator: moralez
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Planowana wycinka drzew
Drogie brawo, temat dosyć trudny do ugryzienia ale już mówię o co chodzi. Otóż nasza spółdzielnia mieszkaniowa dogadała się z MPEC w sprawie modernizacji sieci ciepłowniczej i chcą nam puścić pod balkonami nową sieć ale wiąże się to z wycinką drzew i to sporej ilości bo aż 36 sztuk. Działka na której leży blok należy do nas ale nikt ze spółdzielni nie poinformował nas o tym fakcie. I teraz tak: podpisy pod wnioskami o dołączenie jako strona w rozmowach między MPEC i SM już wysłałem do obu stron plus ogarnąłem jeszcze pismo do Wydziału Kształtowania Środowiska, że mieszkańcy zostali pominięci a dotyczy to naszej działki. Co można zrobić dalej? Myślę o mediach żeby rozdmuchać sprawę. Coś jeszcze? Jakieś pomysły?
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Re: Planowana wycinka drzew
Służebności są wpisane poprawnie?
Sieć po starej, czy obok? [pewnie obok...]
Jak awaria starej, to można rozdupić teren w drobny mak, naprawić a potem się pytać czyja to działka. Jak nowa obok, to nie wiem.
Zobacz po geoportalach czy czymś, może jest obok drzew jakieś oczywiste miejsce... a może wszędzie gaz, prąd, droga i nie wiadomo co jeszcze i muszą pod drzewami...
Takie sieci nie wymieniane 40 lat fajne strzelają w środku zimy... lepiej niech zrobią, tu pomijając drzewa na plus
Piotrka męcz, może coś z sensem podpowie bo kto będzie wiedział o spółdzielniach jak nie on

Sieć po starej, czy obok? [pewnie obok...]
Jak awaria starej, to można rozdupić teren w drobny mak, naprawić a potem się pytać czyja to działka. Jak nowa obok, to nie wiem.
Zobacz po geoportalach czy czymś, może jest obok drzew jakieś oczywiste miejsce... a może wszędzie gaz, prąd, droga i nie wiadomo co jeszcze i muszą pod drzewami...
Takie sieci nie wymieniane 40 lat fajne strzelają w środku zimy... lepiej niech zrobią, tu pomijając drzewa na plus

Piotrka męcz, może coś z sensem podpowie bo kto będzie wiedział o spółdzielniach jak nie on

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
o właśnie. Dzięki Grzesiu
Co do wymiany to jestem na tak ale nie muszą tego robić kosztem całego drzewostanu jaki mamy przed oknami.

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- alibia1112
Kup sobie piłę, najlepiej spalinową ( fajny mają dźwięk na wysokich obrotach
- od razu złapiesz plusy w sobotni poranek od sądiadów). Dogadaj się z ekipą wycinającą, ze im pomożesz sprzątnąć go głupsze. Jeszcze taka kozę z kominem wychodzącym na balkon i zobacz ile zyskasz. Ognisko, palenisko, ciepła wodę, romantyczny klimacik, wędzarkę. O kosztach ogrzewania nie wspomnę!

CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
dobry prawnik
alarm u społeczników
na pewno macie krakowskich obrońców drzew czy coś w tej podobie
piwo i czipsy żeby awanturę celebrować
alarm u społeczników
na pewno macie krakowskich obrońców drzew czy coś w tej podobie
piwo i czipsy żeby awanturę celebrować
-
1 . koniecznie się odwołać od decyzji o wycinki
2 , wynająć dendrologa czy zasadna jest ta wycinka
3 , znależć gatunek chroniony - robal , porost ect
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
- alibia1112
Eeehh. Lepsza koza i rolety z motywem dżungli
CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:47 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Na wycinkę musi być zgoda, w tym przypadku jeśli mnie pamięć nie myli - urzędu marszałkowskiego. Wyciągnijcie ją w trybie dostępu do informacji i podważajcie/odwołujcie się/protestujcie.
Ptaki na miejskim osiedlu w takim przypadku są mało przydatne, bo od 15.10 do końca lutego można zrzucać gniazda, ale powinna być opinia ornitologiczna. Przejrzyj te drzewa pod kątem widocznych gniazd ptaków i rób zdjęcia jeśli znajdziesz. W takim wypadku na wycinkę powinna być zgoda RDOŚ na niszczenie siedlisk. Różnie z tym jest, nie zawsze dostaje się z automatu - warto sprawdzić.
Piotr i mazeniak dobrze radzą. Sumarycznie - dążyć do innego przebiegu linii i zachowania drzew.
Ptaki na miejskim osiedlu w takim przypadku są mało przydatne, bo od 15.10 do końca lutego można zrzucać gniazda, ale powinna być opinia ornitologiczna. Przejrzyj te drzewa pod kątem widocznych gniazd ptaków i rób zdjęcia jeśli znajdziesz. W takim wypadku na wycinkę powinna być zgoda RDOŚ na niszczenie siedlisk. Różnie z tym jest, nie zawsze dostaje się z automatu - warto sprawdzić.
Piotr i mazeniak dobrze radzą. Sumarycznie - dążyć do innego przebiegu linii i zachowania drzew.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:47 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
mazeno to jest Prądnik Biały Wschód i osiedle z lat 80-tych. Okolice Siewnej niedaleko stacji benzynowej. Masz jakiś pomysł jak to obronić?mazeniak pisze: ↑sob paź 14, 2023 8:33 ampiotr-stihl pisze: ↑sob paź 14, 2023 7:02 am1 . koniecznie się odwołać od decyzji o wycinki
3 , znależć gatunek chroniony - robal , porost ect![]()
/az se uzylem obrazka/
zyje z wycinki i powiem tak
w miescie trza chronic zielone
bo bedzie sama betonoza
czarny - to osiedle starego typu?
huta, bronx lub cos w ten desen?
bo mozna jeszcze bronic krajobrazowo jesli to np stara huta typu wandy szklanki czy szkolne
Dzisiaj zamierzam pisać do gazet, portali internetowych, tv i stacji radiowych znajdujących się u nas w Krakowie i zobaczymy jaki to przyniesie efekt.
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Nie informowała tylko postawiła przed faktem dokonanym, że już podpisali umowę z MPEC za naszymi plecamimazeniak pisze: ↑sob paź 14, 2023 9:57 amruchy z wlascicielem posejsi w przypadku spoldzielni moga byc nieskuteczne
bo spoldzielnia wystepuje w imieniu
zwlaszcza jesli spoldzienlia poinformowala
i minelo 30 dni
patrz art 83 ustawy o ochr przyrody
ale jesli to huta
to jest wpisana do rejestru zabytkow
i musi byc zgoda wojew konserwatora zabytkow
art 83a
tu masz ustawe
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0627Lj.pdf
procz tego nalezy sie wam odszkodowanie jakby wycieli
art 83e
walcz hehe
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
i tak zamierzam robićKrees pisze: ↑sob paź 14, 2023 9:12 amNa wycinkę musi być zgoda, w tym przypadku jeśli mnie pamięć nie myli - urzędu marszałkowskiego. Wyciągnijcie ją w trybie dostępu do informacji i podważajcie/odwołujcie się/protestujcie.

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
dzięki Piotrekpiotr-stihl pisze: ↑sob paź 14, 2023 7:02 am1 . koniecznie się odwołać od decyzji o wycinki

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
123
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Dzięki wielkiemazeniak pisze: ↑sob paź 14, 2023 10:06 amblokowisko siewna mackiewicza?
kuzwa troche dupa
zdaje sie ze nie wchodzi w konserwatora
https://www.wuoz.malopolska.pl/wp-conte ... c-2023.pdf
a jesli nie poinformowala to jebaj ich tym
poczytaj se te ustawe
tak czy inaczej w element krajobrazowy kulturowy etc tez bym poszedl
ustawa na to tez daje mozliwosc

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Ofrołdowcy bronią drzew.
Na codzień je niszczycie, płoszycie zwierzęta, strzelacie do nich, powiększacie CO2 i plamy na słońcu.
Ekolodzy najchętniej by Wami ozdobili latarnie, a wy bronicie drzew.
żartowałem.
siebie nie zaliczam, bo jeep od miesiąca w warsztacie.
Na codzień je niszczycie, płoszycie zwierzęta, strzelacie do nich, powiększacie CO2 i plamy na słońcu.
Ekolodzy najchętniej by Wami ozdobili latarnie, a wy bronicie drzew.
żartowałem.
siebie nie zaliczam, bo jeep od miesiąca w warsztacie.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Znajdź chronionego robala i podrzuć jak to pseudo ekolodzy mają w zwyczaju, w ostateczności przypnij się do drzewa ... a czekaj masz jeszcze psy takie z wyglądu na mało grzeczne więc zabierz z sobą i czekamy na relacje w tv 

Adrenalina uzależnia
MTM Profi
MTM Profi
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
robię tak: pisma poszły wczoraj jako priorytety więc do wtorku powinny dojść do odpowiednich urzędów. W środę ma być ktoś z ZZM żeby podjąć wstępną decyzję o wycince i tu na razie będę czekać na zezwolenia z Wydziału Kształtowania Środowiska. Zobaczymy na czym sprawa stoi i jak zostaniemy potraktowani przez zarząd SM i MPEC. Jak będą niemili to wtedy piszę do lokalnych mediów i niech się zrobi szum.
@jradek ja nie jeżdżę do lasu po to żeby cokolwiek zabijać tylko żeby być jak najdalej od ludzi
@heniu jest to jakieś rozwiązanie ale moje psy są zbyt przyjaźnie nastawione do ludzi więc może nie wypalić
@jradek ja nie jeżdżę do lasu po to żeby cokolwiek zabijać tylko żeby być jak najdalej od ludzi

@heniu jest to jakieś rozwiązanie ale moje psy są zbyt przyjaźnie nastawione do ludzi więc może nie wypalić

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Jakby co to daj znać przyjadę jako support z Yorkiemczarny bielsko pisze: ↑sob paź 14, 2023 12:48 pm@heniu jest to jakieś rozwiązanie ale moje psy są zbyt przyjaźnie nastawione do ludzi więc może nie wypalić![]()

Adrenalina uzależnia
MTM Profi
MTM Profi
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Domyśliłem się

Maqlinke możesz zabrać ze sobąheniu pisze: ↑sob paź 14, 2023 1:14 pmJakby co to daj znać przyjadę jako support z Yorkiemczarny bielsko pisze: ↑sob paź 14, 2023 12:48 pm@heniu jest to jakieś rozwiązanie ale moje psy są zbyt przyjaźnie nastawione do ludzi więc może nie wypalić![]()
![]()

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
123
- goralski
-
- Kontaktowanie:
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
12
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 5:46 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.