pytania warsztatowe

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Re: pytania warsztatowe

Post autor: goralski » pn paź 06, 2025 10:56 am

A to dzięki, przejrzę internety w celu ewentualnego pozyskania. Podejrzewam, że grubość tego badziewia ma dość duże znaczenie
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » pn paź 06, 2025 11:46 am

https://elpie.pl/rura-oslonowa-sztywna- ... e-160.html

w hurtowni elektrycznej sprzedadzą na sztuki.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn paź 06, 2025 5:09 pm

Znalazłem z metra, profilowane itp, pozostaje jeszcze masa molowa do ustalenia :)21
https://www.audioplex.pl/tworzywa-techn ... -gEALw_wcB

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr paź 08, 2025 9:02 pm

0,7?

:)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr paź 08, 2025 9:18 pm

Pójdzie jednak nierdzewka na spód, po obgadaniu wyszło, że nawet węższe płozy mają dodatkowe przeprofilowanie żeby jakąkolwiek stabilność kursu uzyskać

bIp

Post autor: bIp » pt paź 17, 2025 11:47 am

Czy ktoś po VIN hyundaja może sprawdzić, ile szerokości ma prawidłowy pasek rozrządu?
Zdemontowany ma 19mm, nowy 24mm. Bieżnia napinacza 24mm.

KMJWWH7SP1U246522 HYUNDAI Starex 2,4 4wd

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » sob paź 18, 2025 7:27 pm

pracowałem w hujdaju i nikt Ci nie powie jaka jest szerokość , vin i pod to się zamawiało części , nikt nie zastanawiał się jaka jest szerokość , jeżeli wchodzi że nowy ma 24mm to może tak być , bo stary został ścięty przez rolkę lub napinacz lub inna przyczyna , przy okazji spr. pompę wody bo lubiły pogubić łopatki
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » sob paź 18, 2025 11:19 pm

goralski pisze:
ndz paź 05, 2025 11:30 am
chyba znalazłem rozwiązanie, są dedykowane płozy pod przyczepy 1 i 2 osiowe pod ATVy i nie tylko, robią i Czesi i Francuzi
https://www.green-equipement.com/en/sle ... ailer.html
https://www.jpjtrailers.pl/produkt/zest ... -robotnik/
niestety do przeróbki...czyli podróbki :)21 nie podoba mi się idea podnoszenia przyczepy zimą 2 razy dziennie, ideolo byłoby móc podłożyć płozy i wciągnąć przyczepkę na to, spiąć pasem i wio...
ale zamysł jest, ciekawi mnie tylko ten ślizg z czego wykonany, jakaś guma po pasie transportowym?
To wydaje sie bardziej sensowne:

obacz to, wydaje sie byc sensowne:

https://ironbaltic.com/eu/sleds-skis/trailer-skis

Obrazek
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

bIp

Post autor: bIp » ndz paź 19, 2025 12:00 pm

Marci pisze:
sob paź 18, 2025 7:27 pm
pracowałem w hujdaju i nikt Ci nie powie jaka jest szerokość , vin i pod to się zamawiało części , nikt nie zastanawiał się jaka jest szerokość , jeżeli wchodzi że nowy ma 24mm to może tak być , bo stary został ścięty przez rolkę lub napinacz lub inna przyczyna , przy okazji spr. pompę wody bo lubiły pogubić łopatki
THX.
Stary pasek jest jak nowy, nic nie było ścięte bokiem. Gość z allegro po hyundajowym vinie szeroki mi przesłał i zarzeka się, że hyundajowego katalogu używał. Nie da się go nawet zamontować bo na wale gdzie dwie zębatki to on nie wejdzie, albo wejdzie ale trzeba z krótkiego paska zrezygnować :)21 . Te ogólne katalogi całkiem do bani bo dobrali za pierwszym razem jak do 16v jeden pasek, dwie rolki. Pompę też nie taką dali.
Stara pompa łopatki ma, nie gubi płynu, ale coś mi bulgotało dołem po zgaszeniu to nabyłem, swoje wylatała.

Z zachpom serwisem hujdaja mam bardzo złe doświadczenia. (bemo motors). Albo czekasz na infolinii, albo piszesz emaila na Berdyczów, albo rozmawiasz z botem. Rekord to po pół roku od pytania o dostępność tulei dolnego wahacza oddzwonili, żeby powiedzieć, że nie ma. Coociaż oddzwonili, bo mija drugi tydzień od pytania o dostępność rozrządu i nic. Teraz kolega nabył hybrydę plugina czeka drugi miesiąc na kabel. O dziwo Słupsk ściągał mi części typowe dla 4wd z magazynu w de (gdzie ponoć 4wd nie był nigdy oficjalnie w ofercie) w tydzień. Tyle że trzeba było jechać zamówić i potem drugi raz odebrać.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » ndz paź 19, 2025 2:22 pm

Marek pisze:
sob paź 18, 2025 11:19 pm
goralski pisze:
ndz paź 05, 2025 11:30 am
chyba znalazłem rozwiązanie, są dedykowane płozy pod przyczepy 1 i 2 osiowe pod ATVy i nie tylko, robią i Czesi i Francuzi
https://www.green-equipement.com/en/sle ... ailer.html
https://www.jpjtrailers.pl/produkt/zest ... -robotnik/
niestety do przeróbki...czyli podróbki :)21 nie podoba mi się idea podnoszenia przyczepy zimą 2 razy dziennie, ideolo byłoby móc podłożyć płozy i wciągnąć przyczepkę na to, spiąć pasem i wio...
ale zamysł jest, ciekawi mnie tylko ten ślizg z czego wykonany, jakaś guma po pasie transportowym?
To wydaje sie bardziej sensowne:

obacz to, wydaje sie byc sensowne:

https://ironbaltic.com/eu/sleds-skis/trailer-skis

Obrazek
No właśnie to to samo co w tym pierwszym linku (green equipment),spoko bo są pod 1 i 2 osie. Projekt dałem loko spawaczowi, coś ma wydumać i trochę udoskonalić

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz paź 19, 2025 6:16 pm

aso miało prawidłowy dobór części , choć bywały i kwiatki :)21 , bo poszła modernizacja ale nie uaktualnili , a te katalogi co mają sprzedawcy to o kant d.... , na alledrogo nie kupuje części , wole jechać do hurtowni i dać 20zł więcej ale mam od ręki lub jak widzę że coś nie pasi to od razu wymieniam , a co do hujdaja to nie pomogę bo tam gdzie pracowałem już nie ma autoryzaji , czynnik ekonomiczny przemówił .........
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

bIp

Post autor: bIp » ndz paź 19, 2025 7:13 pm

Pierwszy co nie trafił z niczym to był naziemny hurtownik ogólnokrajowy. I tak do niego jutro wrócę bo obiecał, że pasek na wzór i podobieństwo zdemontowanego będzie miał.
Ten silnik jest do tej pory do widlaków caterpilara i mitsu wkładany, ale są różne warianty. Krótki pasek może mieć 55 albo 65 zębów, różne średnice napinacza ....

Awatar użytkownika
ZbychoS

Pompka, kompresor z power bankiem.

Post autor: ZbychoS » pn paź 27, 2025 12:12 pm

Miałem "niezły" kompresorek 12V kupioną w zeszłym wieku :)21 . Dudy nie urywał, ale 31" w pięć, siedem minut pompowała. Odszedł po cichu :( .
Przewidując zgon z racji wieku kupiłem następny która padł w połowie pierwszej opony 32". Zwróciłem, Pani przyjęła zwrot ze zrozumieniem. Widocznie wiedziała co sprzedała.
Kupiłem drugi, dwa razy droższy ( 250zł + ). Palił bezpiecznik i też odszedł, podejrzewam, sądzę, że dmuchanie jednej opony od 1,5 do 2,6 przez blisko 10 minut było także ponad jej siły :-?
Nie chcę już 12V z gniazda.
Marzy mi się Pompka, kompresor z power bankiem.
Jakieś niemoralne propozycje ??
Przypominam, że CCC, czyli Cena Czyni Cuda. Propozycje za tysiaki czy grube setki uznam za niemoralne i nieużyteczne.
Te z Alle to w domyśle raczej do opon rowerowych niż wymysłów w rodzaju AT czy MT.
***** USA

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn paź 27, 2025 3:49 pm

Butla z azotem może...
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn paź 27, 2025 6:24 pm

Makita DMP180Z

https://www.ceneo.pl/160829343?fto=5918 ... xfEALw_wcB

Oczywiście jak już masz baterie i ładowarkę :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pn paź 27, 2025 7:27 pm

Ale to jest głupie mając dużą i mocną baterię w aucie, na siłę chcieć coś na mniejszą, która na pewno w godzinie próby będzie rozładowana :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn paź 27, 2025 8:12 pm

Kupiłem kiedyś chińczyka powerbanka (80 zl?), ale głównie chodziło o mniejszą średnicę...tak 26"...jak to w rowerze :)21 pompuje zacnie, ma od razu funkcję budzika :)2 (czytaj "jest taka głośna"). Ma jakąś funkcję latarki, powerbanku, różne końcówki typu wentyl samochodowy, presto, jakieś dmuchańce, piłki (igła inclusive). Przy próbie pompowania supa zyskałem spore grono pomocników (przy ręcznym pompowaniu, widzieli zawziętość w oczach, że nie odpuszczę próby napompowania 15 psów (czyli około godziny napierdaIania fafikiem na plaży)..
Podsumowując- będzie tanio, ale nie ogarnie, więc powinno się sprawdzić :)2 :)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn paź 27, 2025 9:04 pm

Kabal pisze:
pn paź 27, 2025 7:27 pm
Ale to jest głupie mając dużą i mocną baterię w aucie, na siłę chcieć coś na mniejszą, która na pewno w godzinie próby będzie rozładowana :)21
eeee, co do tej godziny to różnie, zależy ile kawy pijesz :)21

Obrazek
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt paź 28, 2025 7:24 am

Sprzęt do zastosowań profesjonalnych nie mieści się w brzegowych założeniach :wink: chyba, że ma tą baterię i ładowarkę. Bo jak nie ma, to za komplet kupi całkiem przyzwoity dwutłokowy na 12v i jeszcze mu zostanie na uczciwe okablowanie, co i ułatwi pompowanie, i przedłuży żywotność sprzętu :wink: .
Inna sprawa, że musiał te zakupy poprzednie cholernie obtaniać, bo ja mam jakiegoś piździka taniego już z dwadzieścia lat i dalej działa. Nie powiem, napompowanie 33 calowej opony liczymy kalendarzem, ale ostatnio na mieście dupę mi uratował :)21
tel. 504126172

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » wt paź 28, 2025 7:44 am

Ale to bez sensu, kup coś z zestawu naprawczego koła ori BMW czy Mercedes i powinno hulać, mam taką wyrwaną za grosze i działa, tylko jest na zapalniczkę.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt paź 28, 2025 7:50 am

Też używam z zestawu naprawczego hondy.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt paź 28, 2025 9:15 am

goralski pisze:
śr paź 08, 2025 9:18 pm
Pójdzie jednak nierdzewka na spód, po obgadaniu wyszło, że nawet węższe płozy mają dodatkowe przeprofilowanie żeby jakąkolwiek stabilność kursu uzyskać
zrób jakiś rysunek to ulepię Ci takie całe z nierdzewki. Wyjdzie po 5 stówek za sztukę mniej więcej

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt paź 28, 2025 3:33 pm

Dzięki za propozycję, choć to w Rzeszowie to...przemyślę :)21
Co do szkicu to czekam na:
1. Wymiary przyczepy (ile kół itp)
2. Podpisania umowy o pracę u typa, który będzie tego potrzebował :roll: sprawa jest w toku, aczkolwiek trochę odroczyła się w czasie ze względu na przejęcie obiektu i organizacji zaopatrzenia...chciałbym, żeby wypaliło bo będę miał okazję robić co chcę i potrafię a w dodatku na tym zarabiać :wink: myślę że na wiosnę temat ożyje, do tego czasu ogarnę jakieś dane :)2

Awatar użytkownika
ZbychoS

Re: Pompka, kompresor z power bankiem.

Post autor: ZbychoS » pt paź 31, 2025 9:59 pm

ZbychoS pisze:
pn paź 27, 2025 12:12 pm
Miałem "niezły" kompresorek 12V kupioną w zeszłym wieku :)21 . Dudy nie urywał, ale 31" w pięć, siedem minut pompowała. Odszedł po cichu :( .
Przewidując zgon z racji wieku kupiłem następny która padł w połowie pierwszej opony 32". Zwróciłem, Pani przyjęła zwrot ze zrozumieniem. Widocznie wiedziała co sprzedała.
Kupiłem drugi, dwa razy droższy ( 250zł + ). Palił bezpiecznik i też odszedł, podejrzewam, sądzę, że dmuchanie jednej opony od 1,5 do 2,6 przez blisko 10 minut było także ponad jej siły :-?
Nie chcę już 12V z gniazda.
Marzy mi się Pompka, kompresor z power bankiem.
Jakieś niemoralne propozycje ??
Przypominam, że CCC, czyli Cena Czyni Cuda. Propozycje za tysiaki czy grube setki uznam za niemoralne i nieużyteczne.
Te z Alle to w domyśle raczej do opon rowerowych niż wymysłów w rodzaju AT czy MT.
Popełniłem takie coś. Troszku ciut i zdecydowanie powyżej limitu finansowego ale za to pompuje jak wściekłe. W minutę daje od 1,8 do 2,6 (32"). Ma wadę, za krótki około 2mb kabel. Daje się ale trzeba kombinować przy pompowaniu. Daję więc 9 w skali 10 punktowej.

Kompresor DRAGON DWK-DHD 150l
Napięcie: 12 V
Maksymalne natężenie: 45 Amp
Maksymalne ciśnienie: 150 PSI
Wydajność: 150 l/min
Czas pracy ciągłej: max 15 minut
Waga: 5,8 kg
W zestawie: Kompresor Zintegrowany manometr Torba 3 końcówki
***** USA

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt paź 31, 2025 11:49 pm

Brawo !! :D
tel. 504126172

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”