Uwaga na oszusta !! !!

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
Kabal

Re: Uwaga na oszusta !! !!

Post autor: Kabal » czw lip 04, 2013 9:01 pm

I że niby co oni z tymi danymi mogą zrobić ?? Bo jakoś nie kumam co im da mój numer rachunku bankowego...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » pt lip 05, 2013 10:59 am

elementarne. Po podaniu danych powiedza ze kasa gotowa do wyslania ( skan w zalaczeniu ) ale niestety, ich bank wymaga oplaty za transfer platnej na to konto w celu uruchomienia przelewu. Wplac piniondz a wyslemy milion. Wplacasz, sliniac sie ze za iles tam set zl dostaniesz milion, klikasz send, kurtyna.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt lip 05, 2013 12:03 pm

Albert_N pisze:elementarne. Po podaniu danych powiedza ze kasa gotowa do wyslania ( skan w zalaczeniu ) ale niestety, ich bank wymaga oplaty za transfer platnej na to konto w celu uruchomienia przelewu. Wplac piniondz a wyslemy milion. Wplacasz, sliniac sie ze za iles tam set zl dostaniesz milion, klikasz send, kurtyna.
Aaaaaa, myślałem, że potrafią w jakiś ciekawy sposób wyczyścić dzięki tym danym konto. Zapominam ciągle, że ludzie lubią być oszukiwani.
tel. 504126172

drwalek87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: drwalek87 » wt lis 18, 2014 5:51 pm

Kto płaci za towar przed?. Ludzie zlitujcie się

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 18, 2014 7:10 pm

ja

i znakomita większość kupujących. I jak płacisz przy odbiorze kurierowi - to też jest płacenie z góry.

FUX

Post autor: FUX » wt lis 18, 2014 7:29 pm

Raz kupiłem telefon „bez ryski" z opcja otworzenia paczki przy kurierze (UPS).
Były bruzdy na telefonie, kurierowi wręczyłem rozpakowana paczke i zamknąłem drzwi.
Od niewiadomokogo niewiadomoczego nie kupuję.
SALLAAA

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt lis 18, 2014 7:34 pm

Ja płacę z góry, ostatnio mnie na 250 wydymali i nie ma kiedy iść zgłosić. Można się zabezpieczać cudować, ale czy o to chodzi? Handel powinien polegać na wzajemnym zaufaniu i uczciwości...

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 18, 2014 7:39 pm

FUX pisze:Raz kupiłem telefon „bez ryski" z opcja otworzenia paczki przy kurierze (UPS).
Były bruzdy na telefonie, kurierowi wręczyłem rozpakowana paczke i zamknąłem drzwi.
Od niewiadomokogo niewiadomoczego nie kupuję.
tylko wiesz... prawdopodobnie narobiłeś problemów kurierowi a nie sprzedawcy. Bo pewnie jakiś protokół należało spisać i pewnie takie postępowanie zaakceptowałeś w umowie/regulaminie

FUX

Post autor: FUX » wt lis 18, 2014 7:56 pm

To było z 10-12 lat temu.
Pewnie jakiś kwit napisaliśmy o niezgodności. Nadawca wyraził zgodę w przesyłce na jej rozpakowanie. Na liście przewozowym także był odpowiedni ptaszek.
Biuro miałem 100m od siedziby UPS w mieście bardzo wojewódzkim.
SALLAAA

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lis 19, 2014 10:00 am

Takayuki pisze:Ja płacę z góry, ostatnio mnie na 250 wydymali i nie ma kiedy iść zgłosić. Można się zabezpieczać cudować, ale czy o to chodzi? Handel powinien polegać na wzajemnym zaufaniu i uczciwości...
Zmuś się i zgłoś. Ja kiedyś zgłosiłem i jakież było moje zdziwienie gdy po jakimś czasie dostałem wyrok na laskę co mnie przewiozła, a po kolejnym czasie przekaz pocztowy na utraconą kwotę :o
tel. 504126172

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » śr lis 19, 2014 3:32 pm

Zgłaszać zgłaszać. Mnie chciano wydymać na parę stówek za sprzęt. Zgłosiłem sprawę i miesiąc później sprzęt był już u mnie w domu :)2

A obecnie użeram się z Siódemką, która rozpioliła mi urządzenie wielofunkcyjne w transporcie. Wysłałem dokładne zdjęcia uszkodzeń, nawet uszkodzeń paczki a te pacany piszą, że paczka nie nosi śladów uszkodzeń więc nic nie wypłacą. Karton ma cały róg zmiażdżony a drugi bok jest przebity łącznie z warstwami przekładkowymi w środku. O urządzeniu nie wspomnę :)11
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr lis 19, 2014 5:27 pm

Zgłoszę, tylko zamieszanie i nie mam ciągle czasu podejść. Korespondencja cała jest uwieczniona.

Sygma

Post autor: Sygma » ndz lis 30, 2014 10:09 pm

FUX pisze:Raz kupiłem telefon „bez ryski" z opcja otworzenia paczki przy kurierze (UPS).
żadna firma kurierska nie ma takiej opcji
owszem, możesz otworzyć... jak zapłacisz lub podpiszesz odbiór

dopiero potem możesz otworzyć "przy kurierze" i spisać protokół szkody lub zawartości
i tyle
jeżeli pobranie to kurier i tak nie odda kasy jak zawartość się nie zgadza lub jest uszkodzenie

FUX

Post autor: FUX » ndz lis 30, 2014 10:22 pm

Była opcja sprawdzenia zawartości.
Zawartość nie odpowiadała deklaracji sprzedającego.
Poszło nazad.
SALLAAA

Cezariusz Szostek

Post autor: Cezariusz Szostek » śr gru 17, 2014 9:59 am

A ja z innej strony. Kiedyś kupiłem Samuraja przez telefon, wpłaciłem jakąś zaliczkę za transport, bez oglądania oczywiście. Samuraj przyjechał gdzieś z Bydgoszczy pod Szczecin i w ten oto sposób poznałem Bandziora z tego forum :)2 :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr gru 17, 2014 10:15 am

Sygma pisze:
żadna firma kurierska nie ma takiej opcji
owszem, możesz otworzyć... jak zapłacisz lub podpiszesz odbiór

dopiero potem możesz otworzyć "przy kurierze" i spisać protokół szkody lub zawartości
i tyle
jeżeli pobranie to kurier i tak nie odda kasy jak zawartość się nie zgadza lub jest uszkodzenie
błąd, poczytaj dokładnie umowę z kurierem bowiem jest taki zapis ale nie w tym miejscu co go szukasz.

Sygma

Post autor: Sygma » pn gru 22, 2014 7:53 am

a gdzie jest taka opcja by otworzyć paczkę bez jej formalnego odebrania i opłacenia jeżeli jest to COD ?

Awatar użytkownika
jezus

Post autor: jezus » pt gru 25, 2015 2:58 pm

Wiela kupowałem i sprzedawałem przez Internet ( kilka lat, kilka tysięcy szt. )...... w sumie jakieś 95% przez allegro.... nigdy żadnej wtopy ... zawsze przy zapłacie z góry. Raz kiedyś wysłałem klientowi dwie lodówki turystyczne z agregatem, jedna Mu przyszła poharatana i odesłał... z mojej strony poszła druga na zamianę a za poharataną dostałem zwrot kasy od kuriera i poharataną do kompletu. Kupiłem kilka części i poskładałem poharatankę... poszła jak świeża bułeczka... oczywiście trochu taniej i z gwarancją... nowy klient zadowolony był..... 8)
Jakoś mam do dzisiaj zaufanie do alledrogo...... inne sklepy internetowe omijam .
Oczywiście zostają jeszcze sklepy tematyczne ... np. : rajdy, wyprawy, expedycje..... ale te znam od lat bądź ich właścicieli więc mniejszy strach słać kaskę z góry.... :)2
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob gru 26, 2015 8:21 am

Na allegro się wyspecjalizowało kilka firm (w sensie jako forma sprzedaży) w branży części - złego słowa nie mogę powiedzieć - szybko i profesjonalnie tematy załatwiają.

Nie będę wymieniał nazw nie o to chodzi - ale generalnie sa to już firmy z duzym stażem, z kilkoma tysiącami opinii - a jak się poczyta negatywy (bo zawsze się może zdarzyć wtopa) - to sposób wypowiedzi w nich trzyma poziom (odpowiedzi na negatyw), a nie jest jakims żenującym atakiem w druga stronę.

Czasem jednak pojawiają się perełki do kupienia u sprzedawców, którzy nie dość, że mają pare opinii na koncie - to jeszcze kiepskie ... :wink: Ale - właśnie: perełki do sprzedania :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob gru 26, 2015 10:28 am

Kupuję masę chłamu przez allegro - od używanych pierdół typu ksiązki po frezy nfpa. Wszystko zawsze super. Ale jeśli temat dotyczy motoryzacji - 90% na wtopę. Staram się filtrować sprzedawców i jak widzę "nie odpisuję na maile" i podobne frazy to wiem z kim mam do czynienia. Ale karwa- nie da się. Kupowałem ostatnio silnik używany - też się nie dało. Kupiłem blok - to musiał debil zawinąć go w strecz tak aby kurier na pewno urwał i połamał wszystko co odstaje - mimo, ze zapłaciłem za przesyłkę na palecie to musiałem potem płacić za spawanie. Musiał debil 40zł "zaoszczędzić". Oczywiście rękojmia i gwarancja to pojęcia tak kosmicznie odległe, nawet w opcji kupowania od forumowicza ze znaną gębą że szkoda nerwów na dyskusje. "gwarancja do bramy" to motto okołomotoryzacyjnych byznesmenów jego mać

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob gru 26, 2015 10:34 am

Mnie na samych częściach do Gallopera wyślizgano trzykrotnie, w ciągu trochę ponad dwóch lat.
Niestety dwa razy skutecznie i odpuściłem. Z jednym się kopię do tej pory i zarzekłem się że uja odwiedzę :)21

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » sob gru 26, 2015 11:25 am

wprawdzie w tym dziale wieszamy psy :wink: na nieuczciwych sprzedawcach czesci samochodowych , ja jednak musze pochwalic zuzcar z Zielonej Gory , odkąd zacząłem u nich kupowac ( 2007 ) nigdy , ale to nigdy nie zdarzyla mi sie jakakolwiek wtopa , nawet jak byla reklamacja to zawsze expresowa , na poczatku mieli towaru na 7 stron na allegro , dzis maja tych stron 368 http://allegro.pl/listing/user/listing. ... 540&id=620 , :)2

ciekawe jaką opcje popierają ? :wink: :)21
770k

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob gru 26, 2015 12:30 pm

Jest kila jeszcze takich firm na alle.

I - co zauważyłem od jakiegoś już czasu - te z którymi sie najsensowniej współpracuje - jak wystawiają fanty, do dopinają informację logistyczna w postaci pozycji magazynowej (w ich własnym wewnętrznym systemie - domyslam sie że to w dużej mierze eliminuje burdel i pomyłki)). I - co ciekawe - mimo (w przypadkach kilu tych firm) ilość tajli idzie im w tysiące, albi i wyżej - praktycznie zawsze jest real foto i sensowny opis, z numerami oem czy podstawowymi danymi rozpoznawczymi.

Ale - jak pisałem, czesem zdarzaja sie "perełki". U dosyć mocno podejrzanych osobników - ale takie białe kruki ... :wink:

No ale cóż - jest ryzyko - jest zabawa ... :)21 Oczywiście sa metody na minimalizację tego ryzyka, i sytuacje wpisujące sie w "trefny" shemat omija sie szerokim łukiem. Ale już parę razy ciekawe gadżety sie mi z takich źródeł udało pozyskać ... :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » sob gru 26, 2015 1:19 pm

Kwestia skąd oni je pozyskali. W małopolsce własnie zatrzymano grupę specjalizującą się w passatach i seatach. Świetnie wyposazona kradla samochody głównie dla silników które hurtowo szły przez allegro.

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » sob gru 26, 2015 3:38 pm

Ano. W Makowie Podhalańskim zwędzili seata i za jakiś tydzień znaleźli go w Zakopanem. Jechał rozkawałkowany w busie w towarzystwie miejscowych... W domu mieli tego więcej.
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”