Biało mi i ślisko.
Moderator: moralez
Re: Biało mi i ślisko.
Motórem jeździłem chyba ostatni raz w tym roku...
Zbowid

- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Dziwne
W samuraju mam dwa komplety opon MT i zimówki na jednakowych felgach- trójkątach. Aby nie wymieniać szpilek w przednich kołach oraz nie przesadzać z dystansami dołożyłem tylko aluminiowe tarcze o grubości 6 mm i lekko liznąłem flexem przednie zaciski. Było pięknie: felgi odwrócone, nakrętki łapały na szpilki całą szerokością- no miód malina i tak od ostatnich 8 lat
Dzisiaj wymieniłem koła, ale tu zonk. Zacząłem od tylnej osi, potem przednie koła i tu zagwozdka. Po dokręceniu felg (po ich odwróceniu) obie łapią na dębowo o zaciski.
Co jest grane? W miarę zużywania się klocków zacisk się przesunął w kierunku felgi (od zmiany kół w kwietniu zrobiłem może z 5 kkm)? Ale zdjęte bezpośrednio przed wymianą identyczne felgi z oponami MT nie ocierały...
Stanęło na tym, że odwróciłem na powrót felgi przednie (tylnych mi się już nie chciało ruszać)- czy to wielki nietakt i fa pa? Oczywiście teoretycznie szerzej prowadzone tylne koła będą płużyć w kopnym śniegu.

W samuraju mam dwa komplety opon MT i zimówki na jednakowych felgach- trójkątach. Aby nie wymieniać szpilek w przednich kołach oraz nie przesadzać z dystansami dołożyłem tylko aluminiowe tarcze o grubości 6 mm i lekko liznąłem flexem przednie zaciski. Było pięknie: felgi odwrócone, nakrętki łapały na szpilki całą szerokością- no miód malina i tak od ostatnich 8 lat

Dzisiaj wymieniłem koła, ale tu zonk. Zacząłem od tylnej osi, potem przednie koła i tu zagwozdka. Po dokręceniu felg (po ich odwróceniu) obie łapią na dębowo o zaciski.
Co jest grane? W miarę zużywania się klocków zacisk się przesunął w kierunku felgi (od zmiany kół w kwietniu zrobiłem może z 5 kkm)? Ale zdjęte bezpośrednio przed wymianą identyczne felgi z oponami MT nie ocierały...
Stanęło na tym, że odwróciłem na powrót felgi przednie (tylnych mi się już nie chciało ruszać)- czy to wielki nietakt i fa pa? Oczywiście teoretycznie szerzej prowadzone tylne koła będą płużyć w kopnym śniegu.
Wreszcie się człowiek przestaje nadmiernie pocić 

W związku z brakiem szans na narty w tym roku, będę marudził na ten syf. Chyba, że jakimś cudem uda się wypieprzyć na ferie gdzieś w okolice równika, ale się nie zanosi 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Jarek - jak zmieniałeś klocki, to masz przyczynę. Miałem tak kiedyś w Voyagerze, hehe.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Właśnie, że nic nie ruszałem przy hamulcach z przodu- są fabryczne tarcze, klocki i zaciski (przebieg od 2003 roku 40 kkm. No i bezpośrednio zdjęte identyczne felgi, tak samo odwrócone, rzecz jasna nie ocierające...
Myślałem, że to z powodu zużycia klocków może.
Myślałem, że to z powodu zużycia klocków może.
W tujotach tak jest, że normalna felga ma dodatkowe niższe przetłoczenie...powierzchnia przylegania do piasty "wcześniej" jest podgięta i mieści się zacisk. Jak włożyłem inne fele - ocierało. Sprawę rozwiązywał dystans i nie ocierało, ale jak wróciłem do oryginału (bez dystansu zaczęło ocierać...szlifowanie zacisków - ryzykowne w moim przypadku, więc zakupiłem "oryginalne" felgi i problem zniknął.
Zbowid

Wiesz, awd hamuje tak samo jak i rwd i fwd...
Moj nos twierdzi, ze cos pyli.
Taaaka zima.
Co innego w Stanach, tam wszystko maja wieksze.
Taaaka zima.
Co innego w Stanach, tam wszystko maja wieksze.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Taaaaa......zwłaszcza brzuchy 

- Misiek Cypr
-
Coby nie powiedzieć: chyba wszyscy w tym roku tęsknią za zimą i śniegiem.
A ja bym se pohasał 4x4 po 30cm zaspach
Piasek ile ty masz lat,że dla Ciebie 30cm. to zaspy.

L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl
http://www.ryby-raczkowski.pl
No jak się w takiej człowiek położy....to tylko brzuch wystaje 

odpowiem inaczej: mieszkam na kujawach gdzie śnieg i zima to rarytas od conajmniej 10 lat.
Ostatnią prawdziwą zimę mieliśmy w `03/`04 kiedy to 31go grudnia spadło ponad 30cm śniegu, potem dopadywało a mrozy notowaliśmy przez tydzień dochodzące do -34*C na otwartej przestrzeni.
Zatem 30cm to niemal kataklizm jak na nasze warunki

Ksawerego z przed paru lat pomijam bo to nie była zima a zaspy bo z pól nawiało. Po 3 dniach się wszyscy odkopali a czwartego śladu po wszystkim nie było.
Gdzie na Kujawach? Ładnie tam, ale raczej ofrołdowa pustynia, tyle, że do Bornego Blisko.
Ponad 220 w jedną to blisko ?
Powiat radziejów: ratuje sąsiedztwo dwóch jezior, Gopło i Głuszyńskie (mieszkam pomiędzy, do jednego 10, do drugiego 15 i nad każde w zasadzie drogami gruntowymi dojechać można) ale generalnie to drogi polne w pobliżu domu, "PGR" znajomego gdzie całą jesień po polach hasałem a ma chyba z 500ha. Są dwie żwirownie gdzie można pojeździć, na nich i hałdy i zagłębienia z wodą, idzie się pobawić, pomoczyć czasem nawet zaje*ać ale nigdy po ramki szyb albo wyżej.
A ! Mamy jeszcze trochę lasów.
Mamy piękny obiekt pod off jakim jest odkrywka KWB Boguszyce z 15km mam do nich ale niestety jeździć nie wolno. Podobno lokalesy gdzieś tam na tyłach pierwszych hałd zwałowych kombinują czasami (widać że śmigają bo śladów pełno) ale wszystko po cichu bo ochrona się nie pier... od razu wnioski do sądu pisze z nagraniami video a za to masz 5 tyś
Powiat radziejów: ratuje sąsiedztwo dwóch jezior, Gopło i Głuszyńskie (mieszkam pomiędzy, do jednego 10, do drugiego 15 i nad każde w zasadzie drogami gruntowymi dojechać można) ale generalnie to drogi polne w pobliżu domu, "PGR" znajomego gdzie całą jesień po polach hasałem a ma chyba z 500ha. Są dwie żwirownie gdzie można pojeździć, na nich i hałdy i zagłębienia z wodą, idzie się pobawić, pomoczyć czasem nawet zaje*ać ale nigdy po ramki szyb albo wyżej.
A ! Mamy jeszcze trochę lasów.
Mamy piękny obiekt pod off jakim jest odkrywka KWB Boguszyce z 15km mam do nich ale niestety jeździć nie wolno. Podobno lokalesy gdzieś tam na tyłach pierwszych hałd zwałowych kombinują czasami (widać że śmigają bo śladów pełno) ale wszystko po cichu bo ochrona się nie pier... od razu wnioski do sądu pisze z nagraniami video a za to masz 5 tyś

No fakt, myślałem, że mieszkasz bardziej na pn.
Ja dwa razy wybrałem się w okolice Brodnicy, Torunia, Grudziądza i jakoś się tam nie wyhasałem. Drogi w lasach udostępnione dla ruchu kołowego, reduktora nie ma gdzie zapiąć. Jechałem raz ścieżką dla pieszych wzłdłuż jeziora, najechałem na kamień co go nie było widać w krakach. Kamień był wielkości małej pralki. Przednie i tylne koło z prawej stryny wisiało radośnie w powietrzu. Musiałem pokombinować tak z wyciągarką, aby się przesunąć w bok. Strasznie mnie pokrzywy poparzyły. Poza tym nic, emocje jak na grzybobraniu. Jeziora ładne.
Ja dwa razy wybrałem się w okolice Brodnicy, Torunia, Grudziądza i jakoś się tam nie wyhasałem. Drogi w lasach udostępnione dla ruchu kołowego, reduktora nie ma gdzie zapiąć. Jechałem raz ścieżką dla pieszych wzłdłuż jeziora, najechałem na kamień co go nie było widać w krakach. Kamień był wielkości małej pralki. Przednie i tylne koło z prawej stryny wisiało radośnie w powietrzu. Musiałem pokombinować tak z wyciągarką, aby się przesunąć w bok. Strasznie mnie pokrzywy poparzyły. Poza tym nic, emocje jak na grzybobraniu. Jeziora ładne.
IP Sępólno Krajeńskie pokazuje 

- Misiek Cypr
-
Koło Koronowa jest fajny teren, Buszkowo. Albo Świecie organizuje fajne imprezy
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Ale mają fajowo. Ciekawe jak krawaty na giełdę docierają. Z kubkiem kawy w ręku czy z łopatą