Uwaga na oszusta !! !!

czyli to co nie pasuje nigdzie indziej ale wiąże się z offroad'em

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pn sie 07, 2006 6:59 am

tomik_uno pisze:A co do firmy z początku tematu to tylko nadmienie, iż w Ilawie jest również firma MARTEX, która nie ma tamtą nic wspólnego - dziwi mnie trochę fakt, że urząd statystyczny pozwala na tworzenie firm o takich samych nazwach jak już istniejące.
GUS nie ma możliwości monitorowania nazwy pod jaką działa firma. To jest interes przedsiębiorstwa aby mieć oryginalną i niepowtarzalną nazwę. Proces rejestracji rozpoczyna się w gminie (jest szansa , że taka dublujaca się nazwa zostanie wykryta) lub u notariusza , który nie ma możliwości sprawdzenia czy już ktoś działa pod tą firmą. Dopiero wpis do rejestru sądowego może wyłapać duble. Ale tylko z rejestru handlowego. Spokojnie moga działać dwa podmioty gospodarcze o bardzo podobnej firmie. Jedna wg prawa handlowego druga prawa cywilnego.
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
Michał4x4

Re: Uwaga na oszusta !! !!

Post autor: Michał4x4 » pn sie 07, 2006 7:59 am

Tbanderas pisze:jak w temacie facet nazywa sie Marcin Chudziński występuje też jako firma MARTEX oferuje do sprzedaży samochody po okazyjnej cenie cenie następnie żąda wpłaty zaliczki na rezerwacje samochodu zazwczaj 10% wartości firma martex miesci sie w lesznie na ul chrobrego 45/7a . jeśli ktoś wie coś na temat tego kolesia,miał z nim kiedyś do czynienia prosze o kontakt na pw
pozdrawiam
ps prosze moderatorów o przyklejenie tego postu w ramach ostrzeżenia zeby ktoś przypadkiem nie został oszukany .
Tranderas a jak się sprawa zakończyła? odzyskałeś kaskę? obiłeś co nieco kolesiowi? czy dalej robi takie przekręty?
Dzika Koza

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » czw sty 25, 2007 1:09 pm

co dalej?

Awatar użytkownika
zaq

Post autor: zaq » pt cze 29, 2007 9:49 pm

Kupiłem na Allegro szczęki hamulcowe do Uaza. Ładnie przelałem kase na konto i czekałem... W końcu gość się odedzwał twierdząc, że moja kasa doszła na jego rachunek kilka dni później. Czekałem dalej. Odedzwał się że wysłał w którąś tam środę. Czekałem. Następnie napisałem mail'a z prośbą o wyjaśnienie. Gość napisał tym razem, że wysłał w piątek. Znowu czekałem i znowu mail. Czekałem do dziś. Odbieram pocztę, a tam mail, że gość niby dostał zwrot z adnotacją o odmowie odbioru i że kosztowało go to 15 zeta i że on mnie prosi o pilny kontakt. Tymczasem wszyscy u mnie w domu wiedzieli, że czekam na szczęki hamulcowe wysłane pocztą, ani też nie dostałem awizo. Coś mi tu śmierdzi i powoli tracę cierpliwość :evil:
GAZ 69 EVO II - zmota się mota
Daihatsu Feroza - zemsta Yakuzy

Awatar użytkownika
Hałas

Post autor: Hałas » pt cze 29, 2007 10:16 pm

zaq myślę, że najlepiej zgłosić się do administracji allegro (czyt. alledrogo :) ) oni powinni to rozwiącać :)2 :)2
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l :)22 )

AdAm

Post autor: AdAm » pn lip 16, 2007 8:08 am

No cóż. Kolejna czarna owca.
Koleś nazywa się Tomasz Janyska i o ile się nie mylę jest z Czarnkowa. Jego nr tel 508507965.
Kupił ode mnie reduktor do G i "zapomniał" zapłacić reszty ustalonej kwoty. Miał zapłacić po sprawdzeniu czy wszystko z nim OK. Sprawdził, potwierdził że jest OK i pieniądze miał przesłać. Parę razy się telefonicznie upomniałem, ale koleś coś ściemniał że wyśle już za chwilę i tak już 3 miesiąc leci...
O ile się nie mylę to koleś ma warsztat samochodowy, więc ktoś może do niego trafić więc ostrzegam.
Wiem że jeździ czasem na jakieś rajdy więc wcześniej czy później na pewno go gdzieś trafię, ale jakby ktoś wiedział że gdzieś się pojawi to prosiłbym o info na priv. Jak będzie niedaleko to się pofatyguję.

Awatar użytkownika
gosik.wroc

Re: Uwaga na oszusta !! !!

Post autor: gosik.wroc » śr sie 22, 2007 9:02 pm

Tbanderas pisze:jak w temacie facet nazywa sie Marcin Chudziński występuje też jako firma MARTEX oferuje do sprzedaży samochody po okazyjnej cenie cenie następnie żąda wpłaty zaliczki na rezerwacje samochodu zazwczaj 10% wartości firma martex miesci sie w lesznie na ul chrobrego 45/7a . jeśli ktoś wie coś na temat tego kolesia,miał z nim kiedyś do czynienia prosze o kontakt na pw
pozdrawiam
ps prosze moderatorów o przyklejenie tego postu w ramach ostrzeżenia zeby ktoś przypadkiem nie został oszukany .
Przypadek Tbanderasa nie jest niestety odosobiony, dziś we wrocławskiej telewizji mówili o firmie AUTO M, gość reklamował się na otoMoto, naciągał ludzi obiecując sprowadzenie auta warunkując to oczywiście przedpłatą. Oczywiście na zainkasowaniu przedpłaty usługę kończył. Gościa złapali, a poszkodowani proszeni są o zgłaszanie się na policję. Tak dla informacji podaję mając cichą nadzieję, że żadego z forumowiczów to nie dotyczy.

pozdr.

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pn paź 01, 2007 5:22 pm

zaq pisze:Kupiłem na Allegro szczęki hamulcowe do Uaza. Ładnie przelałem kase na konto i czekałem... W końcu gość się odedzwał twierdząc, że moja kasa doszła na jego rachunek kilka dni później. Czekałem dalej. Odedzwał się że wysłał w którąś tam środę. Czekałem. Następnie napisałem mail'a z prośbą o wyjaśnienie. Gość napisał tym razem, że wysłał w piątek. Znowu czekałem i znowu mail. Czekałem do dziś. Odbieram pocztę, a tam mail, że gość niby dostał zwrot z adnotacją o odmowie odbioru i że kosztowało go to 15 zeta i że on mnie prosi o pilny kontakt. Tymczasem wszyscy u mnie w domu wiedzieli, że czekam na szczęki hamulcowe wysłane pocztą, ani też nie dostałem awizo. Coś mi tu śmierdzi i powoli tracę cierpliwość :evil:
Pewnie oszust, ale jest to możliwe! U mnie na poczcie był kiedyś taki burdel że właśnie takie rzeczy sie działy, paczki wracały jako nieodebrane a ten kto miał odebrać, awiza nigdy nie dostawał. Połowa kolejki na poczcie to były osoby które właśnie handlują przez internet i sie kłócili bo poczta polska takie numery im odwalała. Więc uważajcie na oszustów i na poczte polską też!!!
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Mephisto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mephisto » śr paź 10, 2007 10:53 am

Abstarhując od gościa z Allegro - mieszkam w centrum Krakowa i moja poczta też często robi takie numery... Ponieważ często kupuję na Allegro, dostaję dużo paczek i zdarza się (ostatnio kilka razy), że paczka sobie czeka na poczcie, a ja nie mam nawet awizo. Pani sprawdza i mówi że dziś miała wystawić powtórne awizo (czyżby?). Gdybym nie śledził przesyłki to być może paczka by została odesłana. Poczta za to bierze pieniądze więc sprawa jest nie fair, nie każdy musi śledzić losy skierowanych do niego przesyłek...
Nie dyskutuj z głupcem, ściągnie Cię do swojego poziomu, i pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » śr paź 10, 2007 4:23 pm

w Gdańsku jest podobnie
dwa razy nie było juz pierwszego aviza a tylko ja skrzynkę otwieram
raz piorytet szedł 14 dni
a raz w sobotę paczkarz wrzucił avizo do skrzynik bez dzwonienia do domu
zaczynaja mi grać na nerwach
na prośbę o wyjasnienie tudzieź podjecie kroków pani naczelnik odpowiada niezmiennie ze paczkarze to nie poczta polska a wynajaęta firma i nalezy z skargi skaładać do samej centrali
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » śr paź 10, 2007 5:25 pm

Do mnie kilka miesiecy temu, przyszla listonoszka i mowi ze nie przyniosla listu bo byl za duzy i wogole go nie brala, od razu wreczyla mi awizo. W liscie faktycznie byly klisze RTG, wiec koperta spora.
Wkr... sie na maksa bo czekalem na to jak na zbawienie. Poszedlem na poczte, zrobilem zadyme, dodatkowo wnoszac pisemna skarge na dzialanie poczty.
Listonoszka pojawila sie jeszcze tyko raz. Teraz chodzi mily facet, ktory jak nie ma mnie w domu, zostawia listy u ciotki po sasiedzku wiedzac ze to rodzina i nie mam nic przeciwko temu. Sam go o to prosilem.

Z Kurierami tez nie jest zle, bo juz mnie znaja, maja nr tel. i dzwonia kiedy beda i ile kasy mam szykowac :lol:
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
hashid
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: hashid » pt paź 12, 2007 10:04 am

Skoro juz o oszystwach to ku przestrodze:
Pod koniec zeszłego roku namierzyłem na mobile.de LC80 za 5000euro. 90któryś rok, foty spoko... ogólnie okazja. sprzedawca priv. było niedzielne popołudnie. marzenia o wyprawówce rzuciły się na głowę po raz kolejny.
wysłałem maila z pytaniem czy aktualne...poniedziałek rano sprawdzam mobile i dupa - brak ogłoszenia.. coz taka okazja..a tymczasem bach mam odpowiedz. czytam maila: oferta aktualna, sprawny, żona wozi dzieci do przedszkola, garażowany, książka serowisowa...chcę siumówić na oglądanie... ok, jak przyjazdę to właściciel proponuje wizytę w serwisie i sprawdzenie... baa nawet jak fura będzie wadliwa to oddaje kasę za podróż. niesamowite, Ci uczciwi Niemcy. Jest jednak szkopuł - koleś pracuje w Szkocji i musi przylecieć specjalnie aby się ze mną spotkać a już raz sie z kimś umówił i nie wypaliło więc stracił czas i pieniądze. proponuje mi takie rozwiazanie: wpłacam przez Western Union kasę dla odbiorcy (zaufana osoba, moge to być nawet jak sam) w Niemczech. Po tej opecaji wysyłam mu skan potwierdzenia wpłaty a on ma gwarancję, że pojadę po kasę do Nniemiec (jak nie pojadę to płacę prowizję w Polsce za operację). Sprytne. tylko, ze w sutuacji kiedy ma jakąkolwiek informację z tego potwierdzenia - może w dowolnym oddziale WU wypłacić kasę na lewe papiery.
Coż... poszperałem w necie o podobnych przekrętach i znalazłem conieco... treść korespondencji w kilku zdaniach identyczna, inne nazwiska, auta, ceny i miejsca... pomyślałem - trzeba gnojka załatwić... no i zderzenie z rzeczywistością na polocji (wydział ds. jakichśtam specjalnych spraw i współpracy z interpolem) - spotkanie w magazynku starych mebli bo nie ma miejsca (może za wariata mnie wzieli). info z "oraganu ścigania": nie ma wystawiania kolesia, nie ma kontynuacji transakcji, nie ma kasy i środków... operacyjnie sprawdzają IP z których jest prowadzona korespondencja. that's all.
Nie ma okazji. Dobre rzeczy muszą kosztować. No byc moze uda się czasem cos strzelić 20-30% taniej ale nie połowę. na szczęście nic nie straciłem ale koles mnie po prostu w...wił

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pt paź 12, 2007 10:08 am

powtorze jeszcze raz, nigdy nie uzywac Western Union ani podobnych do tego typu tranzakcji

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pt paź 12, 2007 10:15 am

Ja mialem identycznie .Jak nivke sprzedawalem.Dalem info na mobile.de.
I podobny schemat.Nawet sie troche pobawilem z frajerami mailowo.Ale wydaje mi sie iz wiele z tych maili to bylo wygenerowane przez automat.
Tak czy siak w ostatnim mailu ostro naciupalem..nawet nie wiedzialem iz umiem tyle niecenzurlnych slow po angielsku...

Awatar użytkownika
hashid
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: hashid » pt paź 12, 2007 10:39 am

nie ma litości dla s.....synów jak śpiewał Kazik.

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » pn paź 22, 2007 2:19 pm

i znow jakis buc mi przeslal super oferte...

i moja odpowiedz...

Great condition.last asking price is 1000000 $ motherfucker.fuck off.

----- Original Message -----
From: James Crosby
To: jcrosby_auto@yahoo.com
Sent: Friday, October 19, 2007 10:41 AM
Subject: VEHICLE INQUIRY

I am interested in your vehicle, please get back to me with the present condition, location and your last asking price for my clients evaluation. I will be expecting your email with the details. James Crosby.

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » wt paź 30, 2007 8:51 am

podobnie patrolka namierzyłem w Londynie: cena dobra, Niemiec pracujący w Londynie, wiec mu kiera nie pasi z lewej, też wysyłka w kontenerze pod dom... Akurat kolega był koło Londynu- adresu gdzie można zobaczyć autko już sie nie doczekałem :roll:
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
Doktor-Granat

Post autor: Doktor-Granat » czw lis 29, 2007 8:59 pm

Żeliwna wanna i soda kaustyczna i problem z bani :evil: :evil: :evil:
Nigdy nie mów Będę , bo Nie Będziesz. Zawsze mów Jestem! "GRANAT"

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » czw lis 29, 2007 9:12 pm

wrócę do poczty - u mnie sytuacja była odwrotna - listonosz jak najbardziej wystawiał awiza i zostawiał je w skrzynce. Nie chciało się dziadowi na pierwsze piętro wchodzić :evil: za to mi się musiało chcieć stać na poczcie po odbiór. Ale wszystko ma sój koniec....jego "działania" też sie skończyły 8)
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » wt gru 11, 2007 12:07 pm

Witam
temat z pobocza offroad'u

chodzi o fotografię

nie polecam w żadnym wypadku zakupów firmie Foto i video centrum serwisowo informacyjne Warszawa Żytnia 15

mój Ojciec zamówił sobie u nich zasilacz do Canona eos 350d w lipcu tego roku, przysłali tylko część tzn zasilacz bez akumulatorka który się wtyka do aparatu, w zamówieniu było zaznaczone że kpl składa się z 2 części

do dzisiaj nie przysłali 2 połówki więc to co ma Ojciec może sobie wetknąć w ......

lasia z firmy tłumaczy że zamówili, potem że jest gdzieś w Czechach, potem że dopiero produkują (chyba umie po malezyjsku albo co???)

a ogólnie w biurze albo mają telefon zajęty albo nie podnoszą słuchawki

reklamacja była na piśmie wysłana poleconym i przynajmniej 2 rozmowy w miesiącu (jak się udało dodzwonić)

Kicha i brak profesjonalizmu :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » wt gru 11, 2007 12:26 pm

jeżeli znacie jakiś dobry sklep foto to dajcie znać na pw

ps Ojciec dzwonił dosłownie przed chwilą i laska powiedziala że cały czas czekają na towar od dystrybutora :o :o :evil:
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » pn sty 21, 2008 12:39 pm

Wiecie. Ja wierzę w ludzi. W sposób tu opisany kupiłem samochód. Znalazłem ogłoszenie, zadzwoniłem do gościa, podałem swoje namiary , i poprosiłem o przywóz autka. Jakież było moje zdziwienie, kiedy młody człowiek zadzwonił do mnie i poprosił o wyjazd w konkretne miejsce(przed miejscowością gdzie mieszkam) celem umożliwienia dojazdu bo się zgubił. Takim sposobem widząc CZŁOWIEKA pierwszy raz w życiu kupiłem auto.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
ORSON_V6

Kontaktowanie:

Post autor: ORSON_V6 » pn sty 21, 2008 1:49 pm

jpi pisze:jeżeli znacie jakiś dobry sklep foto to dajcie znać na pw

ps Ojciec dzwonił dosłownie przed chwilą i laska powiedziala że cały czas czekają na towar od dystrybutora :o :o :evil:
Tak to jest jak sklepy internetowe sprzedają towar wirtualnie i później klops 8)
G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn sty 21, 2008 11:05 pm

kocham gości piszących "Ojciec to, ojciec tamto..."
moim faworytem jest człowiek mający dumnie w podpisie grand czirkoa i jimniego bodajże, zapewne obydwa... Ojca :lol:
robok rzępoli w harapuciu

chudzielec

Post autor: chudzielec » pn sty 21, 2008 11:15 pm

sebastian dziurdzik pisze:

kocham gości piszących "Ojciec to, ojciec tamto..."
moim faworytem jest człowiek mający dumnie w podpisie grand czirkoa i jimniego bodajże, zapewne obydwa... Ojca :lol:
Tak, tak wszyscy znamy te numery na ojca, jeszcze z przedszkola, ojciec to ojciec tamto, wogóle miszcz. 8)
Dyskoteka cysta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”