silnik prądu stałego
Moderator: moralez
-
-
silnik prądu stałego
Jak w temacie - trza mi takowy. A dokładniej:
200 - 300W, 12VDC. I - co ważne - wałek minimum 10mm średnicy i jakieś 20 - 25 długości (poza korpusem). Obroty - około 2000 pod obciążeniem. W budżecie niżej 3 stów. Może być i nowy chińczyk, i używka.
Ktoś kojarzy - z czego takie coś można podpasić? bo na razie posprawdzałem dostępne chińczyki do napędu małych elektryków - ale albo mają za cienki wałek, albo za wysokie napięcie zasilania.
200 - 300W, 12VDC. I - co ważne - wałek minimum 10mm średnicy i jakieś 20 - 25 długości (poza korpusem). Obroty - około 2000 pod obciążeniem. W budżecie niżej 3 stów. Może być i nowy chińczyk, i używka.
Ktoś kojarzy - z czego takie coś można podpasić? bo na razie posprawdzałem dostępne chińczyki do napędu małych elektryków - ale albo mają za cienki wałek, albo za wysokie napięcie zasilania.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Re: silnik prądu stałego
10 mm? Dużo jak na taki motorek. Tulejka?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
-
-
Nie bardzo - bo potrzebne jest bardzo precyzyjne mocowanie rotoru (osadzonego na tym wałku).
Ostatecznie pewnie będzie tulejka - ale na razie szukam gotowca - albo z większą średnicą wałka - se przetoczę na ile mi potrzeba.
Gapię się tez jak sroka w kość na silniki bezszczotkowe - jest tego trochę, ale sterowanie niepotrzebnie komplikuje mi zabawkę. No i z tymi parametrami co potrzebuje to sa jakieś mikro rozmiary. To co znalazłem z wałkiem 10mm ma nominalnie ponad 4kW mocy ...
Dla rozjasnienia - to ma być napęd pompy (małej) łopatkowej. Pompa obecnie jest cała, ale jest napędzana silnikiem 100W 380V 3f. A ma to robić za kompresorek do kapci auta ...
Nawet się zastanawiałem nad jakim inwerterem coby to zasilić jak jest - ale na razie to wykminiłem przetwornice 12VDC na 230V AC - i falownik ...
Ostatecznie pewnie będzie tulejka - ale na razie szukam gotowca - albo z większą średnicą wałka - se przetoczę na ile mi potrzeba.
Gapię się tez jak sroka w kość na silniki bezszczotkowe - jest tego trochę, ale sterowanie niepotrzebnie komplikuje mi zabawkę. No i z tymi parametrami co potrzebuje to sa jakieś mikro rozmiary. To co znalazłem z wałkiem 10mm ma nominalnie ponad 4kW mocy ...

Dla rozjasnienia - to ma być napęd pompy (małej) łopatkowej. Pompa obecnie jest cała, ale jest napędzana silnikiem 100W 380V 3f. A ma to robić za kompresorek do kapci auta ...

Nawet się zastanawiałem nad jakim inwerterem coby to zasilić jak jest - ale na razie to wykminiłem przetwornice 12VDC na 230V AC - i falownik ...

Spasuj na ciasno, podgrzej wprasuj.
Albo pozyskaj gotowy kompresorek. Taki z LR od zawiasu sporo wytrzymuje, polecam...
Albo pozyskaj gotowy kompresorek. Taki z LR od zawiasu sporo wytrzymuje, polecam...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
-
-
Taki mam (z lexa) - i ... temu kombinuję ...
Nie chcę tłokowego. Żre prąd i jest mało wydajny, do tego się mocno grzeje (cylinder).
Ta łopatkowa pompka robi około 2 bary (mi do kółek starczy), i ma wydajność około 70 l/min przy obrotach 1300/min - i żre 100W. Przy tym sie ledwo rozgrzewa - zarówno silnik jak i sama pompa.
Temu planuję silnik DC około 300W - i żeby miał obroty około 2 tysie - wyjdzie idealnie

Nie chcę tłokowego. Żre prąd i jest mało wydajny, do tego się mocno grzeje (cylinder).
Ta łopatkowa pompka robi około 2 bary (mi do kółek starczy), i ma wydajność około 70 l/min przy obrotach 1300/min - i żre 100W. Przy tym sie ledwo rozgrzewa - zarówno silnik jak i sama pompa.
Temu planuję silnik DC około 300W - i żeby miał obroty około 2 tysie - wyjdzie idealnie

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
-
-
Tą ofertę widziałem - ale to co mi pasi jest na razie niedostępne.
Od czego taka pompka ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
-
-
Wojskowy leżak magazynowy. Pojęcia nie mam, do czego stosowany w oryginale ... 

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Wzdryngiwacz do mikarewki.
Albo cyncykator do bulgotnicy.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Poka.Coś mi się nie zgadza z tą mocą i osiągami.
-
-
Pewnie temu - że to oryginalnie jest ... pompa próżniowa
Ale może też robić za kompresorek - i robi. Nawet sprawnie.
Dzisiaj to podpiąłem do falownika, coby zobaczyć jak działa na wyższych obrotach - i też jest dobrze - ale pod jednym warunkiem: parametry zapewniają nieco więcej niż nominalny moment obrotowy (czyli w okolicach 1 Nm, nominalnie jest około 0,75 Nm). Jeżeli ten parametr spada (np. podciągnę na falowniku 100Hz, ale nie dam rady już tak wywindować napięcia, żeby utrzymać moment) - to wydajność rośnie - ale bez obciążenia. Jak obciążę - to obroty mocno lecą (poniżej tego, co osiąga na niższej częstotliwości, ale z prawidłowym napięciem), i max ciśnienie też jest niższe, niż przy prawidłowym zasilaniu.
Napędzony na 65Hz i 480V (spięty w gwiazdę) wytwarza (zatkany) 2,2bara.
Mógłbym jeszcze tak skonfigurować falownik, żeby to podpiąć w trójkąt (3x230V), wtedy bym uzyskał parametry jak dla 300W i jakieś 2500 obrotów.
Przez skórę czuję, że przekroczenie wartości momentu obrotowego powyżej 1,5Nm może być dla tej pompki już destrukcyjne. Temu próbuję znaleźć taki właśnie silnik.

Ale może też robić za kompresorek - i robi. Nawet sprawnie.
Dzisiaj to podpiąłem do falownika, coby zobaczyć jak działa na wyższych obrotach - i też jest dobrze - ale pod jednym warunkiem: parametry zapewniają nieco więcej niż nominalny moment obrotowy (czyli w okolicach 1 Nm, nominalnie jest około 0,75 Nm). Jeżeli ten parametr spada (np. podciągnę na falowniku 100Hz, ale nie dam rady już tak wywindować napięcia, żeby utrzymać moment) - to wydajność rośnie - ale bez obciążenia. Jak obciążę - to obroty mocno lecą (poniżej tego, co osiąga na niższej częstotliwości, ale z prawidłowym napięciem), i max ciśnienie też jest niższe, niż przy prawidłowym zasilaniu.
Napędzony na 65Hz i 480V (spięty w gwiazdę) wytwarza (zatkany) 2,2bara.
Mógłbym jeszcze tak skonfigurować falownik, żeby to podpiąć w trójkąt (3x230V), wtedy bym uzyskał parametry jak dla 300W i jakieś 2500 obrotów.
Przez skórę czuję, że przekroczenie wartości momentu obrotowego powyżej 1,5Nm może być dla tej pompki już destrukcyjne. Temu próbuję znaleźć taki właśnie silnik.
Jaka jest średnica wirnika ?
Moment chyba nic nie zrobi , obroty wysokie , pewnie się zagrzeje lub uszkodzi łopatki .
Temat ciekawy , trzeba rozeznac. Kluczowa budowa suchej pompki , gdzie znaleźć dawcę.
Moment chyba nic nie zrobi , obroty wysokie , pewnie się zagrzeje lub uszkodzi łopatki .
Temat ciekawy , trzeba rozeznac. Kluczowa budowa suchej pompki , gdzie znaleźć dawcę.
https://pentairaes.com/sweetwater-rotar ... -2-hp.html
Obadaj parametry .Coś to za wydajne to cudo masz.
Obadaj parametry .Coś to za wydajne to cudo masz.
-
-
Z pamięci, wirnik ma miedzy 5 a 6 cm, szerokość 2, mimosród około 10mm. Geometrycznie to wychodzi około 5m3/h, przy 1300 rpm. Po stronie ssącej oczywiście.
Tak jak teraz to działa tak, że przy silniku asynchronicznym momentu starcza tak do 1,5 bara. Trzyma wtedy w miarę nominalne obroty, i wydajność. Powyżej gwałtownie obroty spadają, a max ciśnienie jest wynikową wartością dla pozostałego momentu (przy dużym zejściu z prędkości synchronicznej ten leci na łeb), obrotów z tego wynikających i przecieków.
Tą pompkę znalazłem na allegro, przypadkiem, szukając czegoś innego ...
Tak jak teraz to działa tak, że przy silniku asynchronicznym momentu starcza tak do 1,5 bara. Trzyma wtedy w miarę nominalne obroty, i wydajność. Powyżej gwałtownie obroty spadają, a max ciśnienie jest wynikową wartością dla pozostałego momentu (przy dużym zejściu z prędkości synchronicznej ten leci na łeb), obrotów z tego wynikających i przecieków.
Tą pompkę znalazłem na allegro, przypadkiem, szukając czegoś innego ...

-
-
Chyba znalazłem fajnego dawcę dla silnika - 300W, i 3000 rpm bez obciążenia. Chińska pompa do przepompowywania ON 

Obudowa wirnika ma łożysko swoje ? Jak ten silnik się mocuje do obudowy pompki ?
-
-
Nie ma. Rotor pompy jest osadzony bezpośrednio na wale wirnika silnika, a obudowa pompy skręcona na sztywno z flanszą silnika. Żeby całość działała poprawnie silnik ma w łożyskowaniu gigantyczny luz wzdłużny (kilka mm), bo rotor pompy jest skręcony na sztywno do wałka - i to on ustala położenie wzdłużne dla rotoru silnika (ustala rotor silnika względem pompy, nie na odwrót).
Ten silnik DC co zamiarowuję prawdopodobnie będzie wymagał zrobienia customowej jednej obudowy - z centrowaniem pompy - i z powiększonym luzem wzdłużnym dla łożyska (liczę, że komutator jest wystarczająco długi).
Ten silnik DC co zamiarowuję prawdopodobnie będzie wymagał zrobienia customowej jednej obudowy - z centrowaniem pompy - i z powiększonym luzem wzdłużnym dla łożyska (liczę, że komutator jest wystarczająco długi).
No to nie będzie prosto .Chyba to kupię i się pobawię , po swojemu .
-
-
Dla mnie jest prosto - tokarka siedzi w garażu, a kawałek wałka alu (PA9) kosztuje parenaście zeta
Można też by alternatywnie zmajstrować sterowanie elektryką - ale jak dla mnie zrobienie trójfazowego falownika z zasilaniem 12V i wyjściem minimum 3x 230 - to jednak poza zakresem ...
Gotowców takich nie znalazłem.
A z kolei przetwornica (12VDC/230VAC) plus falownik przemysłowy - to duża graciarnia się robi, cenowo też nie za bardzo.
Teoretycznie jest też opcja uzycia samej przetwornicy 12 - 230V, a silnik napędzić przez kondensator - ale to ma bardzo gówniane parametry poza prędkościami zbliżonymi do synchronicznych, czyli przy dużym obciążeniu będzie mocno sie grzać (uzwojenie silnika).

Można też by alternatywnie zmajstrować sterowanie elektryką - ale jak dla mnie zrobienie trójfazowego falownika z zasilaniem 12V i wyjściem minimum 3x 230 - to jednak poza zakresem ...

A z kolei przetwornica (12VDC/230VAC) plus falownik przemysłowy - to duża graciarnia się robi, cenowo też nie za bardzo.
Teoretycznie jest też opcja uzycia samej przetwornicy 12 - 230V, a silnik napędzić przez kondensator - ale to ma bardzo gówniane parametry poza prędkościami zbliżonymi do synchronicznych, czyli przy dużym obciążeniu będzie mocno sie grzać (uzwojenie silnika).
Chcesz dać drugi silnik , jak go zapozycjonujesz względem obudowy sprężarki ? ok przełoczyłem .
Czyli wirnik pozycjonuje się osiowo, przeciekiem względem obudowy. Paseczek
Czyli wirnik pozycjonuje się osiowo, przeciekiem względem obudowy. Paseczek

-
-
Przy 100W mocy (czy nawet nieco wyżej) paseczek to poważne straty na sprawności. I dodatkowy hałas. Oraz dodatkowy gabaryt, i masa (nie pasek, a dwa silniki w sumie).
Pytanie czy uda Ci się to ustawić x,y .Nie wiem jakie tam są precyzje .
-
-
Niewielkie - właśnie dlatego, że pozycjonowanie wzdłużne jest tylko na rotorze sprężarki. I -precyzyjnie musi być zachowana jedynie równoległość powierzchni (żeby rotor sprężarki był ustawiony prostopadle do płaszczyzn bocznych) - a przesunięcie osiowania wpływ ma niewielki - zmienia ewentualnie mimośrodowość - ale rotor i tak ma spory luz względem zewnętrznego pierścienia, więc zmiana nawet o 10 setek nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Sprzęgło kłowe sobie zapodaj takie jak między silnikiem/śrubą napędową w zabawkach cnc.
Tylko to chyba trochę sztuka dla sztuki motać... idealnie
Tylko to chyba trochę sztuka dla sztuki motać... idealnie